Aptarė psichologinį klimatą, ugdymo kokybę, susirgimus

svietimo pasitarimas team
Nuotolinio ugdymo įstaigų vadovų pasitarime kalbėta apie prabėgusią savaitę, pasidalinta šios savaitės planais, direktoriai pripažįsta, kad situacija mokyklose dėl koronaviruso keičiasi kone kasdien.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį dar viename nuotolinio ugdymo įstaigų vadovų pasitarime vyravo šiek tiek optimistiškesnės nuotaikos: jie tvirtino, kad tokie pokalbiai suartina, taip išgirsta vieni kitų problemas. Kalbėtasi apie psichologinį mokyklos klimatą, ugdymo kokybę ir, aišku, susirgimus koronavirusu. Atsisveikinta, tiesa, virtualiai, ir su Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Elvydu Pauliukėnu, kuris visiems linkėjo stiprybės bei sumanumo.

Pasitarimą pradėjęs rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius svarstė iš pedagogų atsigirstantis nuogąstavimų, kad jei dar metus reiks nuotolinio mokymo, tai vieną laidą reikės laikyti prarastąja. Jis akcentavo, kad administracijos vadovai tokių pasitarimų metu nori jausti tą pulsą, kuo mokyklos gyvena.

Tiek pastarąją savaitę, tiek ir šią Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai mokosi nuotoliniu būdu. „Manau, kad nuotolinis mokymas nėra gėris. Bet tai yra geriau negu nieko. Pasakyti mokytojams, kad ateitų dirbti į kontaktą, yra labai didžiulė atsakomybė, nes susirgus nebus kam dirbti net nuotoliniu būdu. Manau, kad vaikai yra praradę ugdymo kokybę. Bet kaip pakelti nuotaiką? Patys sau turim spirti į kulniuką, kad pakiltume... Manau, nėra kito kelio kaip bendravimas klasių vadovų su vaikais ir tėvais“, – svarstė „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė ir pridūrė, kad direktorių pasitarimai ketvirtadieniais – viena iš taip reikalingo bendravimo formų.

Kad nuotoliniu būdu mokymo kokybės nepagerinsi, įsitikinęs ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius. Kalbėdamas apie atgalinį ryšį direktorius paminėjo, kad nuotoliniam mokymui diegia „Microsoft teams“ programą, todėl daliai mokinių sekasi sunkiau. Anot jo, psichologinis mokyklos klimatas šiek tiek pablogėjo, kadangi atsirado penki sergantys mokytojai, dar keletas laukia tyrimų rezultatų.

„Pastebėjom, kai vieną savaitę dirbom kontaktiniu būdu, po to atsirado sergančių. Nežinau, ar čia nepadarėm klaidos, gal reikėjo dirbti nuotoliniu“, – dėstė įstaigos vadovas.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vadovė Nijolė Šapolienė pasakojo, kad ryšys su mokiniais yra palaikomas, vyksta apklausos dėl nuotolinio mokymo organizavimo, pamokų lankomumo stebėjimas, aktyvinami į pamoką nesijungiantys ir užduočių mokytojams nesiunčiantys mokiniai, taip pat vyksta klasių tėvų susirinkimai. Moksleiviams lapkričio 3–13 d. buvo išdalinti 63 maisto daviniai. Anot N. Šapolienės, psichologinis gimnazijos klimatas yra neblogas, mokytojai dar nepraradę entuziazmo dirbti tokiomis sąlygomis. Ji tik pridūrė, kad mokyklos psichologė pastebėjo, jog vaikai skundžiasi įvairiomis baimėmis ir nežinomybe. O tėvai pastebi vaikų irzlumą ir apatiją bei kai kurių nenorą mokytis.

Griškabūdžio gimnazija ateinančias tris savaites 5–12 klasėse dirbs nuotoliniu būdu, pasak įstaigos vadovo, Covid-19 virusas atkeliauja į mokyklą, todėl dirbti kontaktiniu būdu neplanuojama.

Šakių „Varpo“ mokykloje situacija gerėja, praėjusią savaitę nebuvo nė vieno sergančio ar esančio saviizoliacijoje mokytojo, serga tik vienas mokinys, septyni izoliuojasi, tačiau šią savaitę 5–10 klasės liks prie nuotolinio.

Pasak Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos vadovės Odetos Dailidienės, ugdymo kokybė, palyginus su pavasariu, gerėja. Vis dar neramu dėl susirgimų skaičiaus.

„Jei galvojau, kad kažkurias vyresnes klases į kontaktą pakviesim, tai dabar galiu tvirtinti, kad iki Kalėdų neisim į kontaktą. Kadangi Gelgaudiškyje koronaviruso atvejų ne vienas ir ne du“, – kalbėjo direktorė.

Kol kas Kriūkų ir Lekėčių mokyklos-daugiafunkciai centrai gali pasidžiaugti, kad įstaigose sergančių nėra, įstaigų vadovė pasidžiaugė ir geru psichologiniu klimatu.

Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre vyksta mišrus ugdymas, anot laikinosios įstaigos vadovės Nijolės Anankaitės, su tais moksleiviais, kurie vengia jungtis prie nuotolinių pamokų, ir jų tėvais kalbasi klasių auklėtojos, socialinė darbuotoja. O greitą atgalinį ryšį užtikrina „EDUKA klasė“, EMA sistema.

Kidulių pagrindinėje mokykloje nuotaikos šiek tiek geresnės, visgi nutarta šią savaitę dirbti nuotoliniu būdu.

 „Į darbą grįžta ir darželio auklėtojos, planuojam nuo gruodžio 7 d., kad darželis ir pradinės grįš į mokyklą. Tačiau stebėsime bendrą situaciją“, – kalbėjo įstaigos vadovas Robertas Sakas patikindamas, kad nuotaikos mokykloje gana optimistinės, anot jo, su tais mokiniais, kurie norėjo mokytis mokykloje, nėra problemų ir dabar.

„Aišku, ugdymo kokybė nuotoliniu būdu yra šiek tiek kritusi. Kuriuos reikėjo tempti už ausų mokykloje, tai tampom ir dabar“, – sakė įstaigos vadovas.

Mišrų principą taikančios Sintautų pagrindinės mokyklos vadovas Vytautas Strolys įsitikinęs, kad nuotolinis būdas tinka motyvuotiems mokiniams. Mokykloje sergančių kol kas nėra.

Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėja Marija Jurgilienė informavo, kad dirba taip pat mišriu būdu: praktinis mokymas vyksta realioje darbo vietoje, o teorija – nuotoliniu būdu.

Praėjusį ketvirtadienį pasitarimo metu direktoriai plojimais išlydėjo į užtarnautą poilsį Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėją E. Pauliukėną, dėkojo už palaikymą, bendrystę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.