Pedagogų mokyklose trūksta, bet kritinė riba dar neperžengta

astrauskas2
Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas pripažįsta, kad kai kurių pedagogų trūksta ir dabar, tačiau prognozuoja, kad „kūdos antys“ bus po trejų-penkerių metų. (D. Pavalkio nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Švietimo ekspertai dėl pedagogų stygiaus jau kurį laiką skambina pavojaus varpais. Jų trūksta tiek didmiesčiuose, tiek regionuose. Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas sako, kad rajone kritinė pedagogų stygiaus riba bus pasiekta dar po keleto metų, nors vieno kito specialisto trūksta ir dabar. Būtent dėl šios priežasties nuo rugsėjo Slavikuose tikriausiai neliks pirmos-antros klasės, dėl kurios būta nemažai diskusijų, tačiau mokytojai perėjus į kitą mokyklą, jos pakeisti paprasčiausiai nėra kuo.

Dar vasario mėnesį Slavikų mokykloje savivaldybės atstovai organizavo susitikimą su būsimų pirmokų tėvais, kad išsiaiškintų, kur šie ketina leisti savo atžalas, nes mokinių skaičius itin svarbus faktorius, lemiantis, ar yra galimybė išlaikyti Slavikuose jungtinę klasę, ar ne. Tada prognozuota, kad naujais mokslo metais pirmokų turėtų būti šeši, antrokų – trys, tad tokio skaičiaus būtų užtekę, kad jungtinė klasė Slavikuose galėtų būti komplektuojama (jungtinėje klasėje turi būti ne mažiau kaip aštuoni vaikai). Juolab kad susitikime dalyvavę tėvai kalbėjo, jog juos tenkina ugdymas jungtinėje klasėje, kad jiems patogiau, jei vaikai dar lankys vietinę mokyklėlę. Visgi viskas apvirto aukštyn kojomis, nes paaiškėjo, kad mokytoja pasirinko darbą kitoje mokykloje, o jos pakeisti nėra kuo.

„Išties mokinių jungtiniam komplektui būtų pakakę, mokytoja buvo sutikusi dirbti, bet, kaip sakoma, žmogus žiūri, kur geriau, žuvis – kur giliau, tai tikriausiai vaikus nuo rugsėjo vežiosime į „Varpą“, tikiuosi, kad visi Slavikų vaikai bus vienoje klasėje, kad jiems būtų smagiau“, – teigė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Aštrauskas.

Tad nors, panašu, Slavikuose neliks mokyklinio amžiaus ugdomų vaikų, tačiau pilnos dienos darželio grupė kaip dirbo, taip ir dirbs. Ją įprastai lankydavo iki 20 vaikų nuo dvejų iki penkerių metų.

Visgi nors kritinės situacijos dėl pedagogų stygiaus, pasak vedėjo, rajone kol kas nėra, tačiau vieno kito specialisto trūksta.

„Plius minus, kažkiek susiveržus, viskas normaliai. Išskyrus Lekėčius, kur trūksta pradinukų mokytojo. Dar būtų gerai vienas psichologas, kai kur jau ima kalbėti, kad ikimokyklinio ugdymo specialistų reiktų, bet ne darželiuose, o mokyklose. <...> Jau po truputį reikia galvoti ir apie matematikus, istorikus, fizikus“, – situaciją apibūdino D. Aštrauskas, pridūręs, kad išties netoli pedagogų stygiaus problema, kai tikrai bus „kūdos antys“, mat didelė dalis pedagogų pasieks pensinį amžių.

Vedėjo prognozėmis, daugiausiai iki didžiulio stygiaus – treji-penkeri metai.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, rajone be Lekėčių pedagogų ieško ir Griškabūdžio gimnazija, kur reikėtų muzikos mokytojo, Gelgaudiškio mokykloje reikėtų taip pat pradinių klasių, geografijos ir anglų kalbos mokytojų, tačiau dviejų pastarųjų ieškoma ne pilniems krūviams.

Ir nors bent kol kas nėra nė vieno naujo nuo rugsėjo pradėsiančio dirbti mokytojo, visgi D. Aštrauskas pasidžiaugia, kad rajone atsiranda pedagogų, kurie persikvalifikuoja.

„Viena mokytoja mokysis matematikos ir dirbs matematikos mokytoja, dar viena daržely priešmokyklinį-ikimokyklinį rinksis, nes žmogus turi aukštąjį, bet ne pedagogas, tai studijuos Marijampolės kolegijoje“, – teigiamais žingsniais švietimo srityje pasidžiaugė vedėjas, pridūręs, kad ir biudžete yra numatyta paremti tokius pedagogus finansiškai, galvojama tarp savivaldybės, mokyklos bei pedagogo pasirašyti trišalę sutartį.

Svarbiausia, svarsto D. Aštrauskas, kad tik būtų norinčių dirbti, persikvalifikuoti ir ugdyti jaunąją kartą, nes pedagogų apskritai visoje šalyje trūksta, ir pirmiausiai, mano vedėjas, reikėtų keisti bendrą požiūrį, pasiūlyti kur kas didesnį darbo užmokestį.

Švietimo agentūros duomenų bazėje skelbiama, kad šalyje yra laisvos 645 darbo vietos įvairiose ugdymo įstaigose.

Beje, savivaldybės taryba 2020 m. lapkritį patvirtino biudžetinių ir viešųjų įstaigų specialistų skatinimo tvarkos aprašą, kuriame numatyta kiekvienam į rajoną ateinančiam trūkstamam bet kokios srities specialistui skirti 20 tūkst. eurų paramą būsto rekonstrukcijai ar remontui, tad tokia galimybe galėtų naudotis tiek pedagogai, tiek medikai ar kiti specialistai..

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.