Ateities svajonėse - aktorinio meistriškumo studijos

dovydaityte_gretaAsta GVILDIENĖ

Praėjusį penktadienį Vytauto Didžiojo universitete vyko, jau tradiciniu tapęs, skaitovų konkursas Lietuvos moksleiviams „Atrask neatrastą eilėraštį“. Jame dalyvavusiai vienintelei mūsų rajono skaitovei – Lukšių Vinco Grybo gimnazijos 3bg klasės moksleivei Gretai Dovydaitytei nusišypsojo sėkmė – ji tapo laureate.

Nuotr. Ateityje Greta svajoja rinktis aktorinio meistriškumo studijas ir gyvenimą scenoje.

Konkurso tikslas - aktualizuoti mažiau žinomus eilėraščius, paskatinti teksto atradimo džiaugsmą, ugdyti raiškaus deklamavimo ir sceninės raiškos įgūdžius. Jame Greta rungėsi su dvidešimt šešiais 10 – 12 klasių moksleiviais iš Elektrėnų, Druskininkų, Kauno, Marijampolės, Tauragės ir Panevėžio miestų gimnazijų ir nesitikėjo laimėti. Komisija, sudaryta iš Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojų ir Kauno teatrų aktorių, dėl raiškaus deklamavimo įgūdžių išrinko ją viena iš penkių geriausių skaitovų.

Pasidomėję sužinojome, kad Greta kiekvienais metais dalyvauja meninio skaitymo konkursuose ir labiau mėgsta skaityti prozą nei poeziją: ne vieną kartą prizines vietas laimėjo rajono meninio skaitymo konkursuose, šauniai pasirodė  tradiciniame Respublikiniame  moksleivių skaitovų konkurse Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Pasak Gretos, skaitovų konkurse laimėtas laureatės vardas ir jos lietuvių kalbos mokytoja Rūta Jakienė, atradusi ir visus tuos metus tobulinusi jos meninės išraiškos talentą, paskatino lapkričio mėnesį dar kartą savo jėgas išbandyti Respublikiniame moksleivių skaitovų konkurse Kaune.  
 
Iš prigimties meniškos sielos mergina - ne tik talentinga skaitovė. Ji lanko šokių būrelį, vadovaujamą mokytojos Aušros Butkauskaitės – Sederevičienės, ir neseniai išbandė save šokių spektaklyje „Šiandien“. Taip pat visai neblogai skambina gitara ir dainuoja, tačiau nesirodo viešumoje, nes mano, kad yra tikrų profesionalų ir daug geresnių gitaristų nei ji. Sakyčiau, savarankiška užsispyrėlė: jei ko imsis, tai būtinai išmoks, jei ko sieks, tai su kokybės ženklu. Žodžių „negaliu“, „neišeina“, „nemoku“ jos žodynėlyje tikriausiai iš viso nėra, nes viską galima pasiekti, viskas, kai labai nori, pavyksta, o kai mokaisi – tai neįkandamų dalykų nelieka. Ir mene taip pat.

Greta nedrąsiai prasitarė, kad labiausiai laisvalaikiu mėgsta piešti. Savo darbuose ji naudoja tik pieštuką ir piešia tik žmonių portretus: draugų, pažįstamų, žurnalų viršelių garsenybių ar tiesiog mintyse susikurtų žmonių. Ji labai džiaugėsi, kad mokykloje galėjo eksponuoti savo piešinius ir sulaukė didelio mokyklos bendruomenės palaikymo. „Buvo gera girdėti, kad mano darbai patinka ir kitiems“, - atviravo jaunoji menininkė.

Mokykloje ji ne tik stropi mokinė, daugiau linkusi į humanitarinius nei tiksliuosius mokslus, kaip ir visi meniškos prigimties žmonės, bet ir šauni mokyklinių renginių vedėja, aktyvi mokyklos bendruomenės gyvenimo dalyvė, jaunimo klubo „Lukšiečiai“ narė. Beje, Greta prisipažino, kad nemėgsta kūno kultūros, ne todėl, kad nenori judėti ir turėti sveiką kūną, bet todėl, kad šios pamokos jai primena matematiką. Pasak gimnazistės, fizinis lavinimas turi savo taisykles, pavyzdžiui, kiek atsilenkimų padaryti, kaip peršokti per ožį, kokį atstumą nubėgti ir t.t. Būtent dėl šios priežasties ji pasirinko aerobiką, kuri yra savotiškas ritmiškas šokis, skambant mėgstamai šiuolaikinei muzikai, ir labai naudinga gražios figūros formavimui.

Mokydamasi jaunesnėse klasėse Greta noriai lankė dramos būrelį, vadovaujamą lietuvių kalbos mokytojos Inesos Bagdanavičienės, kuriame įgijo pirmuosius aktorinius įgūdžius ir norą kurti įdomų atlikėjo charakterį. Šiandien ji sako, kad vaidinti scenoje lengviau, nei skaityti eiles ar prozos ištraukas, nes čia negali mirksėti akytėmis, mojuoti rankomis, maivytis ar kažkaip kitaip perteikti kūrinio nuotaikas ir mintis – viską lemią balsas, raiškaus deklamavimo įgūdžiai. Galbūt todėl jai labiau sekasi skaityti prozą. Kurį laiką Gretos mėgstamiausiu rašytoju buvo Vytautas Račinskas. Su jo kūriniu „Šlepetės“ skaitovė sulaukė didelio pasisekimo meninio skaitymo konkursuose. O koks buvo pats mieliausias vaidmuo, sukurtas mokyklos scenoje? ,,Galiu drąsiai teigti – tai Pelenė iš pačios žinomiausios vaikystės pasakos, kuria vienodai žavisi ir vaikai, ir suaugę”, - teigė Greta.

Kadangi šiuo metu Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje dramos būrelio jau nėra, tai ir Gretai nėra galimybės tobulinti aktorinių sugebėjimų. Tačiau ji mielai lankosi dramos teatruose, kur gali stebėti profesionalių aktorių kuriamus spektaklius. Šiuo metu jai labiau rūpi mokslai ir neramina baigiamieji brandos egzaminai, nes ateityje ji svajoja rinktis  aktorinio meistriškumo studijas ir gyvenimą scenoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.