Mokyklinukų tėvai perka raštinės reikmenis, bet ne drabužius

sasiuviuniaiSandra JUŠKAITĖ

Vaikai dar dvi savaites gali pasidžiaugti vasara, tačiau jau dažną jų tėvai vedasi už rankos į mokyklinių prekių parduotuvę, juk Rugsėjo 1-oji jau kabo ant nosies. Mokyklinių prekių nuolaidų gausa kviečia naudotis akcijomis ir nepasilikti apsipirkinėjimo paskutinėms dienoms.

Nuotr. Nors mokyklinių prekių pardavėjos tikrai nesiskundžia gerai prasidėjusia prekyba, tokia prekyba tikrai negali pasigirti Šakių turgelyje dirbantys prekybininkai.


Kiekvienam pagal kišenę

Raštinės ir mokyklinių prekių parduotuvės „Jundula“ direktorė Rasita Grincevičienė pasakojo, kad daugiausiai sulaukia pradinių klasių mokinių. „Pradinukai labiausiai nori į mokyklą, todėl šiuo metu jų sulaukiama daugiau“, – teigė R. Grincevičienė. Raštinės prekių parduotuvėje visą rugpjūčio mėnesį yra taikomos nuolaidos nuo 10 iki 20 proc. Už visas mokyklines prekes sumokama dešimt procentų mažiau, o kai kurioms prekėms taikomos 15 ar 20 proc. nuolaidos. „Pelikano“ rašikliams yra taikoma 20 proc. nuolaida, „Schneider“ rašymo priemonėms – 15 proc. nuolaida.
 
R. Grincevičienė pasakojo, kad mokyklinių prekių kainos yra labai panašios kaip ir praėjusiais metais. „Šiek tiek galbūt pabrango tik rusiškas guašas, kuris buvo populiarus ir prieš keliolika metų“, – tikino direktorė. Atėję žmonės dažniausiai iš anksto būna suplanavę ir susirašę, ką reikia nusipirkti. Nors šalyje dar jaučiama ekonominė krizė, tačiau žmonės neperka to, kas pigiausia. Jie visada žiūri į gamintoją ir į kokybę. Žmonės sumoka daugiau už gerą ir kokybišką daiktą ir visada žiūri, kad prekė būtų ne kinų gamybos. Pasak parduotuvės direktorės, žmonės, kurie nori pačių pigiausių prekių, gali eiti į „Maximą“, kur apstu mokyklinių prekių nuolaidų ne tik sąsiuviniams, rašikliams, bet ir mokyklinuko baldams – stalams, lempoms, kėdėms.

Paklausta, kiek maždaug tėvai išleidžia vienam vaikui, R. Grincevičienė atsakė, jog suma maždaug – penkiasdešimt litų. Aišku be kuprinės, nes perkant ir ją, piniginę galima paploninti 100, o gal ir dar daugiau litų.

Vyresnieji mokiniai savo mokyklinėmis priemonėmis rūpintis neskuba. „Į parduotuvę vyresniųjų klasių moksleivis užbėga ir rugsėjo mėnesio viduryje nusipirkti vieną kitą sąsiuvinį. Gali ir už 10 litų apsipirkti“, – šypsosi pašnekovė.

R. Grincevičienė pridūrė, kad pateikiami mokytojų sąrašai kartais skiriasi. „Vienas mokytojas reikalauja, kad mokinys pirktų ir guašą ir akvarelę, kitam užtenka tik guašo. Vienas mokytojas prašo nusipirkti dūdelę bei raidyną, o kitas šių priemonių nereikalauja“.

Kokybė, o ne kaina

Mokyklinių prekių akcijų ir nuolaidų gausa pirkėjus kviečia ir UAB „Gulbelės prekyba“ buities ir kanceliarinių prekių parduotuvė. Parduotuvės vedėja Sigita Bernotienė pasakojo, kad jau sulaukiama daugiau žmonių. Per likusias dvi savaites iki mokslų metų pradžios tikimasi dar didesnio pirkėjų skaičiaus. Be taikomų įvairių nuolaidų, čia yra ir kitokios nuolaidos. Kas perka už penkiasdešimt litų ir daugiau – gauna 30 proc. nuolaidą. Kiekvienas, pirkdamas mokyklines prekes, gali dalyvauti loterijoje, kurioje gali laimėti kompiuterius, apsilankymus „Vichy“ vandens parke. Parduotuvės vedėja pasakojo, kad daugelis pirkėjų į parduotuvę ateina su sąrašu rankoje, o jei jo neturi – pirkėjų patogumui pardavėjas pateikia jau sudarytą pirkinių sąrašą. „Praėjusiais metais sulaukėme ir tokių mokytojų sudarytų sąrašų, kuriuose buvo nurodomos net prekių firmos“, – teigė pašnekovė.

Atėję žmonės kreipia dėmesį į kokybę, o ne į kainą. „Praėjo tas laikas, kai visi pirko tik tai, kas pigiausia“, – tikino S. Bernotienė.

Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis, šiais metais, kaip ir praėjusiais, sulaukta prašymų dėl vaikams skiriamos vienkartinės 156 litų valstybės paramos. Pastebima, kad prašymų šiais metais Švietimo ir sporto skyrius sulaukė žymiai mažiau nei praėjusiais. Šiais metais parama skirta 1410 mokinių, o praėjusiais metais ją gavo 2530 mokinių. „Kas liepos mėnesį rašė prašymus, dabar jau tikrai yra gavę pinigus arba juos dar gaus artimiausiu laiku“, – tikino Švietimo ir sporto skyriaus sekretorė Rima Valaitienė. Ji informavo, kad prašymus dar galima rašyti iki spalio 1 dienos, o iki spalio 20 dienos – susitvarkyti paskutinius reikiamus dokumentus.

Drabužių neperka

Nors mokyklinių prekių pardavėjos tikrai nesiskundžia gerai prasidėjusia prekyba, tokia prekyba tikrai negali pasigirti Šakių turgelyje dirbantys prekybininkai. Pasak jų, žmonių, kurie pirktų mokyklines prekes ar ruoštų savo atžalas į mokyklą pirkdami drabužius, sportines aprangas, avalynę, beveik nėra. Viena pašnekovė tikino, kad tokiu pat metu praėjusiais metais jau buvo sulaukiama pirkėjų gausos, o dabar – tuščia. „Visi gal į Kaune esantį prekybos miestelį „Urmas“ važiuoja. Gal dar ateinančiomis savaitėmis sulauksime pirkėjų, nors dabartinė padėtis rodo, kad nelabai kas pasikeis. Nebent visi supultų pirkti paskutinę dieną“, – tikėdamasi sulaukti pirkėjų, kalbėjo turguje dirbanti prekybininkė. Vaikiškais drabužėliais prekiaujanti pašnekovė tikino, kad jei kas ir užsuka, tai tik kokio menkniekio ieško ir išeina, o ateina su dideliais maišais jau kažkur kitur visko prisipirkę. Jos manymu, žmonės jau kitaip žiūri į turguje parduodamus drabužius, nes pastebima, kad pirkėjai dažniau renkasi drabužių parduotuves ir važiuoja į ,,Akropolį” ar kitus didesnius prekybos centrus. „Kartais išgirstame, kad neva turguje prekybininkai užsideda didelius antkainius. Juk mes tik tris ar keturis litus užsidedame, mums juk irgi reikia pragyventi ir išsilaikyti darbo vietas“, – pasakojo prekybininkė.

Kalbinome ir vieną vyriškį, turguje prekiaujantį kuprinėmis. Jis taip pat aiškino, kad nėra kuprinių pirkimo bumo. „Susidaro toks įspūdis, tarsi kuprines, drabužius ir kitus mokyklai reikalingus daiktus žmonės perka Lenkijoje, kur kainos yra mažesnės.“, – svarstė pašnekovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.