Jonavos švietimiečiai domėjosi rajono kaimo mokyklomis

svietimas jonavaGegužės 17 dieną mūsų krašte lankėsi Jonavos savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas bei dar 11 šio rajono švietimo įstaigų vadovų. Svečiai domėjosi mūsų rajono mokyklų tinklo pertvarka, norėjo susipažinti su mūsų kaimo mokyklų situacija, pasidalyti tolimesnio bendradarbiavimo idėjomis.
 
Nuotr. Jonavos švietimo įstaigų vadovai domėjosi rajono mokyklų tinklo pertvarka ir, kaip katastrofiškai mažėjant vaikų skaičiui, „išgyvena“ mažosios kaimo mokyklos.
 
Jonavos švietimiečius savo darbo kabinete priėmė rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius. Jis  supažindino svečius su rajono mokyklų tinklo pertvarka, kuri įvyko dėl vienintelės priežasties – mokinių skaičiaus mažėjimo. Pasak J.Bertašiaus, švietimas – prioritetinė sritis, todėl labai stengiamasi išsaugoti kaimo mokyklas, net jei tenka daryti klasių komplektavimo išimtis. „Mokyklų ateitis – daugiafunkciniai centrai, po kurių stogu sutelpa ir patys mažiausieji, ir vyriausieji“, - kalbėjo meras, džiaugdamasis pirmuoju tokiu centru, įsikūrusiu Plokščių vidurinėje mokykloje.

Pasak svečius sutikusios Plokščių vidurinės mokyklos direktorės  Nijolės Bitinienės,  pažintis su Jonavos švietimiečiais užsimezgė praėjusių metų rudenį, kai mūsų rajono mokyklų vadovų grupė lankėsi Jonavos savivaldybėje ir Lietavos, Žeimių bei Bukonių mokyklose.  „Nors Šakių ir Jonavos rajonai yra skirtingi savo socialine ir ūkine aplinka, abiejų rajonų mokyklos sprendžia panašias problemas - kokius sprendimus priimti, siekiant išsaugoti kaimo mokyklas“, - teigė N.Bitinienė.

Šio susitikimo metu jonaviškiai norėjo susipažinti su mūsų kaimo mokyklų situacija, domėjosi vaikų skaičiumi, klasių komplektacija.

Svečiai apsilankė Sintautų pagrindinėje mokykloje, kuri viena pirmųjų rajone, dar  2001 metais,  reorganizuota iš vidurinės į pagrindinę ir sėkmingai vykdo pagrindinės mokyklos veiklos kryptis. Jas visapusiškai palaiko ir mokiniai, ir jų tėvai, ir vietos bendruomenė. Jonavos švietimiečiai domėjosi  mokyklos darbo patirtimi, privalumais ir iškylančiais sunkumais.

Jonaviečius labai domino Plokščių vidurinės mokyklos pasirinktas daugiafunkcinio centro modelis, kuris šiuo metu jau baigiamajame etape, projekto įgyvendinimo patirtis, vykdomos veiklos pasikeitimai ir tolimesnė veiklos vizija, būtinų priimti sprendimų teisiniai klausimai. Svečių nuomone, Plokščių bendruomenė kuria naują kaimo švietimo įstaigų veiklos patirtį. Pagalba švietimo aplinkos išsaugojimui kaime  ir turėtų būti vystoma tokia kryptimi.

Plokščiuose svečiai susitiko su Lekėčių, Kriūkų, Kidulių, Paluobių, Žvirgždaičių kaimo mokyklų vadovais, rajono savivaldybės administracijos švietimo skyriaus specialistais. Susitikime buvo kalbama apie kaimo mokyklų „išgyvenimo“ problemas, situacijas, kai mokykloje  per vienerius ar dvejus metus katastrofiškai sumažėja mokinių skaičius, kokius patirties pavyzdžius turi Šakiai, o kokius Jonava. Pasak N.Bitinienės, abiejų rajonų mokyklų problemos labai panašios, tik kiek skirtingi sprendimo būdai. Pavyzdžiui, Jonavoje nėra mokyklų skyrių, labai mažas mokyklas stengiamasi išlaikyti savarankiškas, paliekant jose pradinį ir ikimokyklinį bei priešmokyklinį ugdymą.

Po diskusijų svečiai iš Jonavos aplankė Gelgaudiškio dvarą, gėrėjosi mūsų savivaldybės dėmesiu kultūriniam istoriniam paveldui. „Galbūt šis susitikimas motyvuos abiejų rajonų švietimiečius tolimesniam bendradarbiavimui. Jo metu buvo pasidalinta idėjomis ir dėl atskirų mokyklų mokytojų bei mokinių draugystės“, - teigė Plokščių vidurinės mokyklos direktorė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px