Europos legendos - Žvirgždaičių progimnazijos scenoje

tarptautinis projektasAsta GVILDIENĖ
 
Jau antrus metus iš eilės Žvirgždaičių progimnazija, drauge su dar aštuonių užsienio šalių mokyklomis, dalyvauja Comenius mainų  projekte  „Europos legendos scenoje“. Rugsėjo 23 – 26 dienomis mokykloje lankėsi projekto dalyviai iš Turkijos, Ispanijos, Lenkijos ir  Vengrijos. Jie ne tik susipažino su progimnazijos bendruomene, rajono valdžia, mūsų šalies švietimo sistema  ir naujam gyvenimui atgimusiais mūsų krašto dvarais, bet ir prisistatė patys.
 
Nuotr. Žvirgždaičių progimnazijos moksleiviai svečiams suvaidino vieną gražiausių lietuviškų legendų „Jūratė ir Kastytis“.
 
Didelis noras dalyvauti kokiame nors projekte Žvirgždaičių progimnazijos bendruomenei neleido sėdėti sudėjus rankų. Jų pastangos nenuėjo perniek. Nuo praėjusių metų Žvirgždaičių progimnazija drauge su mokyklomis iš Turkijos, Ispanijos, Vengrijos, Lenkijos, Rumunijos, Škotijos, Graikijos ir Portugalijos aktyviai įsitraukė į dviejų metų trukmės Comenius mainų projektą „Europos legendos scenoje“. Jame kiekviena šalis privalo pristatyti po tris kitų Europos kraštų legendų inscenizacijas.

Su dideliu noru ir aistra vaidinti projekte dalyvaujantys 6 ir 7 klasių moksleiviai kartu su mokytoja Asta Bauboniene  ir projekto vadove Irada Miltiniene jau pristatė graikų legendą „Demetra ir Persefonė“ vaidinimą anglų kalba. Šiuo metu statomas kitas spektaklis – lenkų „Babelio legenda“. Pagal kokią legendą bus sukurta trečioji inscenizacija dar nėra žinoma. Konferencijos metu svečiams iš Turkijos, Ispanijos, Vengrijos ir Lenkijos jie pristatė vieną žinomiausių lietuvių legendų „Jūratė ir Kastytis“. Projekto dalyviai, susižavėję reginiu scenoje, negailėjo plojimų ir pagyrų spektaklio atlikėjams. Jie įdomiai ir išmoningai, pasitelkdami žaidimus ir kompiuterines technologijas pristatė savo šalis ir jų išskirtinumą.

Pirmadienį devynis svečius iš užsienio savo kabinete priėmė rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius. Jie domėjosi ne tik mūsų rajonu, bet ir bendra šalies švietimo sistemos pozicija, jos aktualijomis. Projekto dalyviai buvo sužavėti mūsų šalies gamta, Plokščių mokykla – daugiafunkciniu centru, atgimusiais Gelgaudiškio ir Zyplių dvarais, kuriuose jie turėjo galimybę apsilankyti, susipažinti su mūsų kultūra ir kulinariniu paveldu.  Trečiadienį ir ketvirtadienį projekto dalyviai važinėjo Lietuvos legendų keliais. Lankėsi Trakuose, Vilniuje, Plateliuose ir Palangoje.

Žvirgždaičių progimnazijos direktorius Gintautas Pranskaitis džiaugėsi Comenius mainų galimybėmis mokyklos mokiniams ir mokytojams pasidairyti po kitus kraštus, susipažinti su kitų Europos šalių garsiausiomis legendomis. Žvirgždaičių progimnazijos mokiniai ir mokytojai jau apsilankė Glivice (Lenkijoje), kur gyvena  Comenius mainų projekto „Europos legendos scenoje“ koordinatorė Magdalena Stasiak, Turkijos sostinėje Ankaroje, viduramžišku žavesiu garsėjančioje Salamankoje (Ispanija) bei įspūdingame Bragos mieste Portugalijoje. Artimiausiu metu jie ketina apsilankyti pas projekto dalyvius vengrus. Pasak G.Pranskaičio, galbūt ne visos projekte dalyvaujančios šalys turės galimybę aplankyti viena kitą (į Lietuvą taip pat atvyko tik keturių valstybių atstovai), tačiau tai puiki proga ne tik išgirsti gražiausias šių kraštų legendas ar susipažinti su jų kultūromis, bet ir galimybė pasitikrinti, pasitobulinti savo anglų kalbos žinias.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.