Keliuose – ryškiau matomi dviratininkai

dviraciu su liemeneBirželį LR Seimas priėmė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, kuriose numatyti patikslinti reikalavimai dviračių vairuotojams. Nuo liepos 1-osios keliuose dviratininkai bus matomi dar ryškiau. Tačiau dviračių sporto ir laisvalaikio mėgėjai įstatymo pataisas vertina itin skeptiškai.
 
Nuotr. Nuo liepos įsigaliosiančios griežtesnės Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos padės geriau užtikrinti dviratininkų saugumą keliuose.
 
LR Seimas pritarė naujoms Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoms. Jose numatyta, kad nuo liepos 1 dienos važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų, o išklausius Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Taip pat nutarta, kad ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims važiuojamąja kelio dalimi keliauti galima tik su suaugusiųjų palyda. Paliktas galiojimas, kad gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.

Bene labiausiai dviračių entuziastus papiktino sugriežtinti transporto priemonių saugumo užtikrinimo reikalavimai. Tautos išrinktieji didesnį dėmesį skyrė dviračių techninei priežiūrai. Mat nuo šiol dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonas šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžinės šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų. Važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais  elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, gale - raudonas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba kai blogas matomumas, dviračio priekyje turi degti  baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas, dviračio vairuotojai privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Be to, nuo šiol dviračių vairuotojai  ir keleiviai iki 18 metų važiuodami keliu, privalo dėvėti dviratininko šalmus. Vyresniems dviratininkams tik rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.

Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio vyresnysis specialistas Gintautas Vedegys naująsias įstatymo pataisas vertina teigiamai. Tai leis dar stipriau kontroliuoti dviratininkų saugumą rajono keliuose, nors ir taip jiems nuolat skiriamas prioritetas. „Visada prevenciškai rekomenduodavome užsisegti liemenę. Matome, Šakiuose jau seniai yra dviračių vairuotojų, dėvinčių liemenę. Dviratininkai yra sąmoningi, rūpinasi savo saugumu“, - kalbėjo G. Vedegys. Beje, pareigūno suteiktais duomenimis, už Kelių eismo taisyklių pažeidimus iki birželio 1 dienos nubausti 28 pėstieji, 15 mopedų vairuotojų, 46 dviratininkai. Pastarųjų transporto priemonių vairuotojai dažniausiai įkliuvo neblaivūs arba nedėvėjo saugos liemenės.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.