Ekologinė avarija - pasklido pavojingos cheminės medžiagos

chemijaLapkričio 13 dienos popietę, apie 15.30 valandą, redakcija gavo pranešimą, kad netoli Plokščių gyvenvietės,  prie kelio, vedančio pro mišką, į dangų kyla balti dūmai. Nuvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad čia į aplinką išsiliejo didelis kiekis pavojingų cheminių medžiagų.
 
Nuotr. Į ekologinės nelaimės vietą atvykę rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai skubiai ėmėsi nuodingų medžiagų neutralizavimo darbų.
 
Į ekstremalaus įvykio vietą operatyviai atvykę Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ėmėsi pavojingų medžiagų neutralizavimo. Į įvykio vietą atvyko rajono policijos komisariato pareigūnai, Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros inspektoriai. Ant kelio Šakiai – Plokščiai buvo pastatyti aitvarai, sustabdytas automobilių eismas. Avarija, kurios metu į aplinką pateko ypač pavojingos cheminės medžiagos - azoto bei sieros rūgštis, įvyko likus maždaug kilometrui iki Plokščių.

Ekologinės avarijos kaltininkas, krovininio vilkiko vairuotojas prisipažino, jog važiuodamas ties kelio posūkiu jis išgirdęs keistą tarškėjimą ir staiga pamatęs, kaip iš automobilio priekabos į griovį krenta konteineriai su nuodingomis medžiagomis. Dėl kokių priežasčių neatlaikė konteinerių įtvirtinimai, vairuotojui buvo sunku pasakyti. Pirminiais duomenimis, krovininio vilkiko priekaboje buvo vežami 7 konteineriai sieros rūgšties ( iš viso 9,9 tonos), 2 konteineriai kaustinės sodos ( apie 2 tonos) ir vienas konteineris azoto rūgšties ( 1,3 tonos). Krovinys buvo vežamas į Plokščius ir į Vilkyškius. Krisdami iš priekabos konteineriai sudužo ir nuodingos medžiagos pateko į aplinką, - apytiksliais duomenimis, iš konteinerių į pakelės griovį išsiliejo apie 13 tonų teršalų. Ore pasklido balkšvi nuodingi dūmai. Sieros rūgštis pavojinga gaisro ir sprogimo atžvilgiu, o jai susilietus su vandeniu, kyla reakcija, išskiria šiluma, garai ir dujos. Techninė sieros rūgštis yra toksinė, kaip ir azoto rūgštis, priskiriama 8-os pavojingumo klasės medžiagoms.

Neoficialiais duomenimis, vairuotojas neturėjo leidimo gabenti specialius krovinius. Be to, konteineriai nebuvo tinkamai įtvirtinti.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px