Pagerintos sąlygos miškininkams veisti naujus miškus

Vyriausybei patikslinus dar 2003 metais patvirtintą žemės įsigijimo tvarką, dabar valstybei sudarytos palankios sąlygos įsigyti privačius žemės sklypus, kuriuose turėtų būti veisiami nauji miškai ir didinamas šalies miškingumas.
 
Ligšiolinė tvarka valstybei įsigyti privačios žemės naujiems miškams buvo neparanki, nes žemės pirkimo kaina negalėjo viršyti vidutinės rinkos vertės, apskaičiuotos masinio žemės vertinimo būdu. Kadangi šiuo būdu apskaičiuota žemės kaina net 3–4 kartus yra mažesnė už vidutinę rinkos kainą, miškų urėdijos neturėjo realių galimybių nupirkti privačios žemės naujiems miškams įveisti.

Nacionalinė miškų ūkio sektoriaus plėtros 2012–2020 m. programa numato, kad iki 2020 metų Lietuvos miškingumą reikia padidinti iki 34,2 proc., įveisiant ne mažiau kaip 30 tūkst. ha naujų miškų. Tad miškų urėdijos kasmet turėtų įveisti ne mažiau kaip 1000–1100 ha naujų miškų. Tačiau tokių plotų jos neturi, o privačios žemės negali įsigyti dėl minėtųjų apribojimų, nors žemės įsigijimui naujiems miškams veisti valstybės biudžete sukaupta nemažai lėšų.

Aplinkos ministerijos Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, 2012–2013 metais kitomis naudmenomis buvo paversta apie 500 ha valstybinės miško žemės ir į valstybės biudžetą sumokėta apie 10 mln. litų, tačiau dėl mažos nustatytos žemės kainos nenupirkta nė vieno hektaro žemės, kurioje būtų galima įveisti mišką. Miškų urėdijos praėjusiais ir šiais metais organizavo privačios žemės pirkimus miškams veisti, tačiau iš žemės savininkų negavo nė vieno pasiūlymo pusvelčiui parduoti valstybei savo žemę.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.