Automobilių savininkai klaidžioja įstatymų labirintuose

golfVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusių metų liepos mėnesį Lietuvoje buvo įvesta tvarka, pagal kurią transporto priemonėms buvo draudžiama dalyvauti viešajame eisme, nustačius, jog jai nėra atlikta privalomoji techninė apžiūra arba ji nėra apdrausta, ar valstybei nesumokėti su transporto priemone susiję mokesčiai. Tokie automobiliai iš „Regitros“ buvo išregistruojami automatiškai. Naujoji tvarka nepasiteisino, todėl vėliau ji buvo atšaukta.
 
Nuotr. Atitarnavę ir niekam nereikalingi seni automobiliai rūdija pamiškėse ir nuošaliose vietovėse, nes efektyvios kontrolės ir tvarkos dėl automobilių utilizacijos kol kas nėra.
 
Daug keblumų ir visuomenės nepasitenkinimo sukėlusi naujoji automobilių išregistravimo tvarka po kelių mėnesių buvo atšaukta. Paprastesnė transporto priemonių grąžinimo į viešąjį eismą tvarka nustatyta vidaus reikalų ministro 2014 m. gruodžio 8 d. įsakymu. Jame taip pat akcentuota, kad transporto priemonių, kurių leidimas dalyvauti eisme buvo sustabdytas iki 2014 m. lapkričio 14 d., 180 dienų terminas, skirtas pasirūpinti privalomąja technine apžiūra ar privalomuoju draudimu, skaičiuojamas nuo minėto įstatymo įsigaliojimo. Kaip informuoja Valstybės įmonė „Regitra“, transporto priemonių, kurios iki 2014 m. lapkričio 14 d. buvo išregistruotos dėl neįvykdytų prievolių, jas įvykdžius, registracija bus atkuriama savaime, pareiškėjams kreiptis į „Regitrą“ dėl registracijos grąžinimo nereikės. Į viešąjį eismą transporto priemonės galės būti grąžinamos, atlikus privalomąją techninę apžiūrą ir apdraudus transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Sezoninių transporto priemonių valdytojams nebūtina tuo rūpintis jau dabar, nes sprendimas dėl registracijos atkūrimo galės būti priimamas iki 2015 m. gegužės mėn. 12 d. (imtinai), per 180 dienų nuo minėto įstatymo įsigaliojimo.
 
Atliekos turi būti utilizuojamos

Lietuvoje kasmet išardoma 50 - 60 tūkst. tonų eksploatuoti netinkamų transporto priemonių. Be metalo laužo, apie 30 proc. susidaro rinkoje vertės neturinčių plastiko, gumos, stiklo, salono apdailos gaminių ir kitokių automobilių dalių, kurios neretai patenka į buitinių atliekų sąvartynus, pamiškes ir kitas nuošalesnes vietas. Be to, šiandien dar neretai atokesnėse vietose galima aptikti ir paliktų surūdijusių automobilių. Lietuvoje veikia Gamintojų ir Importuotojų Asociacija, kuriai priklausančios įmonės vykdo transporto priemonių gamintojams ir importuotojams teisės aktuose nustatytas pareigas. Asociacija organizuoja eksploatuoti netinkamų transporto priemonių atliekų tvarkymą, o Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija vienija įmones, vykdančias eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymą ir sutvarkymą. Lietuvoje 2014 m. buvo įregistruotos 338 įmonės, galinčios vykdyti eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymo ir tvarkymo veiklą.

Vykdoma ne tik oficiali, bet ir nelegali veikla

Gelgaudiškio seniūnijos Daukantiškių kaime įsikūrusios įmonės, teikiančios įvairias autoserviso paslaugas, savininkė Odeta Bastienė mano, jog praėjusiais metais nevykusių ir skubotų įstatymų priėmimas, o vėliau jų atšaukimas sudarė nemažai sunkumų tiek automobilių savininkams, tiek juos aptarnaujančioms įmonėms. Jos manymu, jei nebūtų buvę atšauktos naujosios įstatymo nuostatos, apleistų automobilių pakelėse ir kiemuose būtų atsiradę dar daugiau. Sunku tikėtis tvarkos, kai žmonėms nereikia prisiimti didesnės atsakomybės,- grąžinai automobilio numerius „Regitrai“ ir viskas baigta. „Gerai, kad įstatymas buvo iš dalies pakeistas, tačiau problemų dar liko. Nenaudojamų automobilių savininkai turėtų automobilius priduoti į ardymo įmonę, kuri išduoda oficialius automobilio nurašymo dokumentus“,- sakė Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijai priklausančios įmonės savininkė O. Bastienė. Jos manymu, žmonėms labai trūksta informacijos, kur reikia pristatyti eksploatacijai netinkamus automobilius, kaip ir kokie dokumentai turi būti sutvarkomi metalo supirkimo ar automobilių ardymo įmonėse. Kaip žinia, šiuo metu galiojantys aplinkosauginiai reikalavimai gana griežti, tad už aplinkos taršą numatytos solidžios baudos. Automobilių nurašymo dokumentus išduoda tik licencijas ir leidimus šiai veiklai vykdyti turinčios įmonės, tačiau neretai automobilių savininkai kreipiasi į tuos verslininkus, kurie vykdo nelegalią veiklą. Tokiu atveju su automobilio savininku sudaroma tik pirkimo – pardavimo sutartis, tačiau jokių kitokių oficialių dokumentų neišrašoma.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.