Jaunieji ūkininkai turi vadovautis naujais paramos kriterijais

pukinskiene ausrele
Nuotr. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Šakių rajono biuro vadovė Aušrelė Pukinskienė neslepia, kad naujosios jaunųjų ūkininkų rėmimo taisyklės tradiciniams ūkiams, kurių Šakių rajone daugiausia, yra nepalankios.

Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Žemės ūkio ministerija birželio pradžioje patvirtino Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ įgyvendinimo taisykles. Naujose taisyklėse yra nemažai svarbių atrankos kriterijų bei reikalavimų pakeitimų.

Naujosios įgyvendinimo taisyklės itin aktualios tiems rajono jauniesiems ūkininkams, kurie  nuo vakar, liepos 3 d., iki liepos 31 d. teiks paraiškas paramai gauti. Kaip ir anksčiau, jaunieji ūkininkai, siekiantys paramos pagal šią priemonę, turi būti jaunesni nei 40 metų, įregistravę žemės ūkio valdą ir ūkį savo vardu, pirmą kartą besisteigiantys žemės ūkio valdoje ir ūkyje kaip ūkio valdytojai arba įsipareigojantys įsigyti per 36 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą reikiamų profesinių įgūdžių bei kompetencijų. Kaip ir pernai, būtina nepamiršti, kad iki paraiškos pateikimo dienos pareiškėjui neleidžiama deklaruoti pasėlių.

Papildytas paramą gaunančių ūkininkų įsipareigojimų sąrašas, susijęs su turto draudimu – įsigytų investicijų draudimas privalomas net ir tuo atveju, kai realizavus, suvartojus ar netekus už paramos lėšas įsigyto turto atkuriamas buvęs turtas.

Naudoti traktoriai – tarp tinkamų investicijų

Naujose įgyvendinimo taisyklėse numatyta galimybė įsigyti naudotus traktorius, bet su sąlyga, kad įsigyjamas naudotas traktorius turi būti senesnis kaip septynerių metų nuo pagaminimo datos ir nebus finansuojamas iš kitų Europos Sąjungos fondų ir kitų viešųjų lėšų. Kaip sako Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Šakių rajono biuro vadovė Aušrelė Pukinskienė, dėl šios nuostatos jau pasigirsta dviprasmių vertinimų. Pasak A. Pukinskienės, žiūrint iš tų pozicijų, kai ūkininkams reikia pagrįsti inovatyvumą, mažesnę aplinkos taršą ir kitus faktorius, naudota technika nėra privalumas. Ekonominiu požiūriu pigesnę techniką įsigyti pradedančiam ūkininkauti jaunajam ūkininkui yra paprasčiau negu pirkti naują importinę techniką. Paramos suma vienam paramos gavėjui išliko ta pati – 40 tūkst. eurų.

„Visada lazda turi du galus. Be abejo, komentarų bus įvairių. Nauja arba naudota technika – tokios yra galimybės, tad matysime, koks bus ūkininkų pasirinkimas. Be to, dabartiniame etape bus galima jaunajam ūkininkui naudotus traktorius perpirkti ir iš tėvų“, – pastebi konsultavimo biuro vadovė.

Prioritetas – netradicinės ūkio sritys

Naujose taisyklėse prioritetiniais balais yra išskiriamos trys pagrindinės paramos kryptys: ūkininkų ūkių kūrimasis nenašiose žemėse; ūkių perėmimas iš tėvų ar kitų asmenų, norinčių nutraukti ūkininkavimą; parama valstybės nustatytoms prioritetinėms sritims – daržininkystei, sodininkystei, uogininkystei, gyvulininkystei.

Kaip ir kasmet, Šakių rajono žemdirbiai gana aktyviai domisi parama jaunųjų ūkininkų ūkiams. Žemdirbių dėmesį A. Pukinskienė atkreipia į tai, jog tradicinių augalininkystės ūkių šeimininkams šiemet surinkti paramai gauti reikalingus 50 pereinamumo balus bus praktiškai neįmanoma. „Rajono žemdirbiams šį pereinamumo balą bus gana sunku surinkti. Mes beveik neturime nenašių žemių, už kurias duodama 10 balų. Sodininkystė, daržininkystė, uogininkystė ar gyvulininkystė gali pridėti iki 15 balų. Todėl norintys teikti paraiškas jaunieji ūkininkai pirmiausia turi galvoti apie šias prioritetines sritis, nes tradicinis ūkis šansų neturi“, – ūkininkams pataria A. Pukinskienė.  

Prioritetiniai balai – už nuosavą žemę

Paramos siekiantis jaunasis ūkininkas taip pat gali gauti 15 balų už tai, kad perėmė visą valdą, kuri buvo įkurta anksčiau kaip treji metai iki paramos paraiškos pateikimo. Šiuo atveju yra sudarytos galimybės perimti ūkius iš tėvų ar žmonių, kurie nori trauktis iš žemės ūkio produkcijos gamybos. Jokių papildomų išmokų už tai nenumatyta. Prioritetiniai 10 balų taip pat yra numatyti skirti turintiems nuosavą žemę – už vieną hektarą žemės ūkio naudmenų yra skiriami 2 balai, o maksimalus žemės plotas – 5 hektarai.

Jeigu ūkininkas turi daržininkystės ūkį, turėtų atkreipti dėmesį į dar vieną naujovę. Senesnėse taisyklėse buvo numatyta, kad pretenduojant į paramą pakanka už daržininkystės produkciją gauti 50 proc. pajamų. Dabar įsigaliojo nauja nuostata – ne mažiau kaip 50 proc. turimų žemės naudmenų turi būti apsodinta ar apsėta daržovėmis.

Pasak Šakių rajono konsultavimo biuro vadovės A. Pukinskienės, tradiciniams Šakių rajono ūkiams naujosios jaunųjų ūkininkų rėmimo taisyklės išties nėra palankios, tačiau nemažai rajono ūkininkų jau mąsto apie prioritetines sritis – daržininkystę bei gyvulių auginimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.