Tai, kas primena savus namus

bernotaite suvenyrai
Nuotr. Šakių turizmo informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė teigia, kad mūsų rajoną reprezentuojantys suvenyrai turi būti ir yra kuriami vietinių menininkų.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Neretai pritrūkstame idėjų, ką lauktuvių nuvežti svetur gyvenantiems draugams ar emigravusiems giminaičiams. Dažnas iš mūsų ir pats savo namuose nori turėti kažką savo, primenančio gimtąjį kraštą. Šakių turizmo informacijos centras (TIC) neseniai pristatė pirmuosius mūsų rajoną reprezentuojančius suvenyrus, o dabar – jau ir daugiau akį traukiančių produktų.

Svarbiausias – idėjų išgryninimas

Dar rudenį TIC vadovė Ieva Bernotaitė inicijavo suvenyrų komisijos sudarymą, ji sprendė, diskutavo ir galų gale apsisprendė, kokie suvenyrai geriausiai atspindėtų Šakius ir čia puoselėjamas veiklas, žymius žmones, objektus ir kt. Bene pirmiausiai visuomenei buvo pristatyti marškinėliai su sušiuolaikintu ir akiniais nuo saulės pasipuošusiu Vincu Kudirka.

Dabar TIC marškinėlius galima įsigyti tiek vaikams, tiek vyrams ar moterims. Kol kas prekyboje yra baltos spalvos marškinėliai su juodu logotipu, tačiau greit bus galima įsigyti ir juodų marškinėlių su baltu logotipu. I. Bernotaitė pasakojo, kad sumanymas pagaminti marškinėlius su šia žymia mūsų krašto asmenybe buvo labai geras sprendimas, kuris, be abejo, patiko ir žmonėms. TIC darbuotojos sulaukia labai daug apsilankymų ir skambučių žmonių, kurie nori įsigyti marškinėlius ir teiraujasi, ar vis dar gali tai padaryti.

Dar viena naujiena – magnetukai. I. Bernotaitė pasakojo, kad nesinorėjo paprastų, plastmase dengtų, be to, buvo svarbu, kad gyventojai magnetukų galėtų įsigyti už prieinamą kainą. Galiausiai buvo nuspręsta kreiptis į tautodailininkę Eglę Kurcikevičienę. Ji jau pagamino pirmuosius magnetukus, kuriuose puikuojasi Zyplių dvaras, kituose – Šakių alėją papuošusios mergaitės bronzinės skulptūros atvaizdas. Anot I. Bernotaitės, ateityje pasirodys ir daugiau magnetukų su žymiais mūsų krašto objektais ar kitais akcentais.

Dar daugiau naujienų

Birželio mėnesį vykusiame turizmo festivalyje „Kaimynų diena“ dalyvavusiems turizmo atstovams iš kitų savivaldybių buvo įteiktos rinkinių dėžutės, kuriose buvo įdėti puodeliai, stiklainėlis medaus ir žolelių arbatos. Ir visa tai – mūsų krašto produkcija, kurios dabar turizmo centre įsigyti gali visi norintieji.

„Visą laiką sakiau, kad mūsų suvenyrai turėtų būti kurti vietinių autorių, menininkų, kad visa tai turėtų autentikos. Pavyzdžiui, paveikslėlių dizainą puodeliams, arbatos pakeliams ir medaus indeliams kūrė menininkė Indrė Siaurusevičiūtė“, – pasakojo TIC vadovė.

Pastabesnieji atkreips dėmesį, kad paveikslėlyje puikuojasi ir ožiukai. Taip yra todėl, kad žolelės yra surinktos Kukarskės kaime įsikūrusioje „Ožiukų mokykloje“. Medus išsuktas bitininko Vytauto Valinskio iš Sintautų.

„Arbatai žolelės surinktos iš pievų, tuomet kilo mintis, kad reikėtų ir medaus, juk jį bitės suneša ir iš pievų, o kaipgi be puodelio, į kurį šios arbatos su medumi galima užsipilti paskanauti?.. Viskas taip ir susišaukė į vienumą. Taip pat reikėtų paminėti, kad asmenims, kurie daro suvenyrus, mes nieko dabar nemokame, jie tai daro konsignacijos pagrindais, kuomet su prekių savininku bus atsiskaityta tik tada, kai prekės bus parduotos“, – mintimis apie idėjas dalijosi I. Bernotaitė.

Ateityje turėtų pasirodyti medžiaginiai pirkinių maišeliai, kuriuos taip pat papuoš su Šakiais susijusi simbolika. Ir tai dar ne viskas. Netrukus viešumą turėtų pasiekti nuotraukos, kuriose bus reklamuojami visi šie produktai, o reklaminiu veidu tapo kraštietis modelis Mantvydas Lenkas.

„TIC vadove dirbu šiek tiek ilgiau nei metus laiko ir jaučiuosi nuostabiai! Jaučiu labai didelį savivaldybės, verslininkų ir visų dalininkų palaikymą. Esu labai patenkinta mūsų darbo rezultatais ir didesne darbuotojų komanda“, – pasidžiaugė I. Bernotaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.