Ūkininkė pasigedo žmoniškumo

dusas
Nuotr. Prieš patenkant į patalpas, kuriose laikomos kiaulės, ūkininkei privalu nusiprausti duše. Daiva Sinkevičiūtė įsitikinusi, kad tokie kuriami reikalavimai yra pertekliniai.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Į redakciją kreipėsi kiaulių ūkio savininkės sudargietės Birutės Sinkevičienės dukra Daiva Sinkevičiūtė –  moteris pasibaisėjusi, kad Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jiems skyrė 300 eurų baudą. Teismas buvo sudargiečių pusėje ir bausmę sumažino iki 50 eurų. Moteris sako, kad iš veterinarijos tarnybos pasigedo tiesiog žmoniško požiūrio.

Nubaudė Šakių VMVT viršininkas

Artūras Šimkus informavo, kad kiaulių ūkio pirmas patikrinimas buvo atliktas praėjusių metų gegužės 30 d., buvo nustatyti biosaugos pažeidimai ir taikyta administracinė nuobauda – įspėjimas. Po šio patikrinimo kiaulių ūkio savininkė pateikė trūkumų šalinimo planą ir įsipareigojo visus trūkumus pašalinti iki liepo 1d. Tarnybos specialistai nuvyko į pakartotinį patikrinimą rugpjūčio 31 d. ir nustatė, kad ne visi trūkumai pašalinti, nors pilietė buvo įsipareigojusi, kaip minėta, juos pašalinti iki liepos 1 d., todėl buvo paskirta 300 eurų bauda pagal administracinio nusižengimo kodekso vidurkį.

„Noriu pastebėti, kad pilietė B. Sinkevičienė per šį laikotarpį, t.y. nuo gegužė 30 d. iki rugpjūčio 30 d., nepateikė Šakių VMVT jokių prašymų, kad šį terminą pratęstume, todėl rugpjūčio 31 d. buvo atliktas pakartotinis patikrinimas. Jeigu būtų pateiktas prašymas šį terminą pratęsti, mūsų tarnyba į tai būtų atsižvelgusi, nes suprantame, kad įrengti tam tikras biosaugos priemones užtrunka ir laiko, ir reikalauja tam tikrų lėšų“, – teigė A. Šimkus ir pridūrė, kad ūkio savininkei pirmiau buvo paskirta nuobauda ir tik tada buvo gautas prašymas pratęsti terminą trūkumams pašalinti, kurį Šakių VMVT pratęsė iki gruodžio 31 d.

 „Kiekvienu individualiu atveju, jeigu ūkio subjektai pateikia prašymus dėl trūkumų pašalinimo pratęsimo, mūsų tarnyba juos nagrinėja ir dažniausiai atsižvelgia“, – teigė tarnybos viršininkas.

Kur žmoniškumo faktorius?

Į redakciją kreipusis D. Sinkevičiūtė buvo pasipiktinusi kitame rajoniniame leidinyje išspausdinta publikacija ir svarstė, kodėl korespondentė neišklausė jos nuomonės, tik veterinarijos viršininko. D. Sinkevičiūtė atviravo, kad supranta, jog rajono veterinarijos tarnyboje pasikeitus vadovui – „nauja šluota, naujai šluoja“.

„Aš sakiau, kad per mėnesį dušo kabinos neįrengsiu, reikia ir kapitalo turėti. Darbus pradėjau vykdyti, tačiau veterinarijos specialistai atvažiavo net nepranešę. Manęs namuose nebuvo, rado mano mamą. Aš viršininkui paskambinau telefonu ir sakau, kad per galvą verčiamės, derlių reikia nuimti. Lyg žmoniškai pasakiau, kad trūkumus pašalinsiu, pagalvojau, kad gal supras“, – pasakojo D. Sinkevičiūtė. – O rugsėjo mėnesį atvykau į Šakių VMVT ir dar sudariau trūkumų šalinimo planą, kuriame nurodžiau, kad spalio 1 d. bus padaryta dušo kabina ir pašalinti kiti trūkumai.“ Moteris pridūrė, kad veterinarijos specialistai mamai nepateikė rašto (pavedimo), kuris leidžia atlikti ūkio subjekto tikrinimą.

„Rugsėjo 27 d. pareina surašytas Šakių VMVT nutarimas ir paskirta 300 eurų bauda, lengvinančių aplinkybių nesulaukiau jokių. Vėl skambinu viršininkui ir klausiu, o tai kur žmoniškumo faktorius, derliaus neina mums nuimti, aš pripažįstu, kad trūkumus reikia ūkyje šalinti. Žinot, ką viršininkas pasakė, – nebus reikalavimai įvykdyti, dar kartą bausim“, – pasakojo sudargietė ir pridūrė, kad veteterinarijos specialistai Sudarge dar apie 10 žmonių nubaudė už įvairius pažeidimus.

Sudargietė B. Sinkevičienė su nutarimu nesutiko ir kreipėsi į teismą su skundu, kuriuo prašė pakeisti nutarimą ir paskirti švelnesnę nuobaudą arba neskirti administracinės nuobaudos.

Šakių rajono apylinkės teismas gruodžio 7 d. nuosprendžiu paskirtą Šakių VMVT nuobaudą sumažino iki 50 eurų. Teismo sprendimas turėjo įsigalioti gruodžio 27 d.

Tarnyba nusivylusi

D. Sinkevičiūtė guodėsi, kad rajono veterinarijos specialistai siekia žmones tik nubausti, kad tik gyventojai tų kiaulių neaugintų. Moteris teiravosi, kodėl Šakių VMVT viršininkas skirdamas bausmę mamai nepritaikė jokių lengvinančių aplinkybių, juk mama 65 metų amžiaus, ligota, o nurodytų reikalavimų neįvykdė dėl sunkios materialinės padėties ir kitų aplinkybių.

„Man nemalonu eiti į Šakių VMVT, ten tiesiog šaiposi iš manęs už nugaros, jokios kultūros, girdėjau, kad ir kiti kaimo žmonės bijo ten užeiti“, – atviravo D. Sinkevičiūtė ir pridūrė, kad veterinarijos specialistai jos tiesiai šviesiai klausia – ar dar kiaulių nenaikinate... Moters žodžiais, ji supranta, kad yra griežti įstatymai dėl afrikinio kiaulių maro, bet veterinarijos specialistai galėtų būti tolerantiški žmonėms.

D. Sinkevičiūtė informavo Šakių ūkininkų sąjungos pirmininką Rimantą Valiuką – papasakojo šią istoriją. R. Valiuko nuomone, norėtųsi, kad rajono VMVT baustų ūkininkus kuo mažiau, o gražiai bendradarbiautų – nebūtų tik baudžiantys, bet ir pamokantys.

„Noriu pasakyti, kad 2017 m. dėl biosaugos pažeidimų Šakių VMVT kiaulių ūkiuose iš viso taikė 45 administracinio poveikio priemones, iš jų 40 įspėjimų ir tik penkios piniginės baudos (baudos tik tiems, kurie laikė virš 10 kiaulių). Todėl teigti, kad už biosaugos pažeidimus gyventojams taikome tik baudas, neteisinga, visais atvejais pirmiausiai taikome įspėjimą, kurio dažniausiai pakanka ir gyventojai pašalina trūkumus. Sudargo seniūnijoje dėl biosaugos pažeidimų kiaulių ūkiuose nuobaudas gavo trys gyventojai, iš jų dviem taikyti įspėjimai ir vienam bauda“, – aiškino veterinarijos viršininkas A. Šimkus.

„Dar vienas šokas mano mamai buvo, kai gruodžio 14 d. ji gavo iš antstolio Algimanto Maliukevičiaus raštą – patvarkymą dėl skolos išieškojimo (bendra išieškojimo suma rašte nurodyta 417,09 eurų). Manau, kad Šakių VMVT susipainiojo terminuose ir nepranešė atitinkamoms institucijos, kad vyksta teisminiai procesai ir būtų sustabdytas išieškojimas“, – pasakojo D. Sinkevičiūtė .

Kaltininkė – dušo kabina

Šiandien šiame ūkyje įrengta moderni dušo kabina, anot D. Sinkevičiūtės, ne kiekvieno žmogaus name tokia stovi. Jiems tai atsėjo apie 2 tūkst. eurų. Pasak pašnekovės, per savaitę toje kabinoje rekomenduojama praustis du kartus.

„Kiaules reikia šerti tris kartus per dieną, jeigu dar naktį kiaulė paršuojasi, tai penkis kartus reikia praustis... nesuprantu, kokius Valstybė įstatymus leidžia, nemanau, kad dušo kabina apsaugos nuo to maro. Esu įsitikinusi, kad rajono veterinarijos tarnyba nori garsiai pasakyti, kad jie dirba“, – pokalbį užbaigė sudargietė.

„Noriu pabrėžti, kad biologinio saugumo reikalavimai kiaulių ūkiuose buvo sugriežtinti nuo 2014 m., kai Lietuvoje pirmą kartą nustatytas afrikinis kiaulių maras, todėl gyventojai, norintys laikyti kiaules, žino, kokie reikalavimai turi būti įgyvendinti. Šakių VMVT visiems kiaulių laikytojams taiko vienodus reikalavimus dėl biosaugos priemonių kiaulių ūkiuose pagal teisės aktuose nurodytus reikalavimus, o atskirais atvejais atsižvelgia į kiaulių laikytojų prašymus dėl priemonių įgyvendinimo kiaulių ūkiuose pratęsimo. Tokie patys reikalavimai buvo taikomi nuo 2014 m., todėl teigti, kad reikalavimai sugriežtėjo dėl taikytų kelių baudų, kai pradėjau vadovauti Šakių VMVT, visiškai neteisingi“, – aiškino rajono VMVT viršininkas A. Šimkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.