Turgus „sprogsta“ nuo daigų, bet ne nuo pirkėjų

trugus geles
Gėlėmis prekiaujantis ir jas daugiau nei dešimt metų auginantis šakietis Tomas Maksvytis tikino, kad dauguma žmonių pirkti gėlių kapams ar sodyboms puošti neskuba dėl vis pasitaikančių šalnų, pripažįsta – gėlių kainos pakilo, nes brango sėklos, malkos, gėlių substratai. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Besibaigiantis pavasaris ragina nesnausti ir į žemę sodinti gėlių bei daržovių daigus. Šakių turguje jų – gausybė. Augintojai neslepia: kainos šįmet kilo, o pirkėjai neskuba pirkti – prisibijo galimų šalnų.

Kol kas į pirkėjų šiltnamius vis dar keliauja pomidorų ir agurkų daigai. Tiesa, kalbinti pardavėjai sako, kad pomidorų, agurkų daigų pirkimo pikas jau praėjo, dauguma jau apsipirkę. Kaina už pomidoro daigą antradienį buvo 1 euras, sezono pradžioje – 1,50 euro. Kaina už agurko daigą nuo 2,5 euro nukrito iki 2 eurų.

„Šiemet prastas pomidorų, agurkų daigų pirkimas. Gal žmonės patys pasisėjo ir daigus užsiaugino“, – svarsto šakietė daržininkė Rimutė Patašienė.

Daržovių daigus daug metų auginanti moteris pastebi, kad šįmet ypač paklausūs arbūzų daigai, vieneto kaina – du eurai. Vienas pirkėjas, įsigijęs penkis arbūzų daigus, pasakojo, kad arbūzai pernai užaugo iki penkių kilogramų, sakė, kad jam paties išauginti vaisiai buvo skanesni nei pirkti parduotuvėje.

R. Patašienė iš pomidorų siūlo įsigyti naujovę – „Česnočnij“. Tai tarsi iš daug uogų sudarytas pomidoras. Valgant šį vaisių, peilis nereikalingas, nes kiekviena uoga lengvai atsiskiria. Jos lyg česnako skiltelės, todėl šis pomidoras ir vadinamas česnakiniu.

Jankiškis Vytautas Mykolaitis, talkinantis tėvų ūkyje, tikino, jog daržovių daigų kaina nekilo, agurkų „Rodničiok“ veislės daigą galima įsigyti ir po eurą.

Kopūstų daigų kapomis, kaip dar prieš dešimtmetį buvo populiaru, dabar niekas nebeskaičiuoja. Vieną daigą parduoda po 30 centų. Pirkėjai sako – brangu. Bet vis tiek perka. Svarbiausia teiraujamasi, ar kopūstai vėlyvi, ar ankstyvi. Viena pirkėja pataria – nepirkit daug ankstyvųjų kopūstų, nes neturėsit kur dėti: gūžės greitai peraugs, sutrūkinės, juk netinkamos rauginimui.

„Man tik raudonųjų kopūstų daigų. Galvas pakabini ir šios išstovi iki pavasario. Jų lapai tinka kiaušinius marginti“, – patarimo negaili viena pirkėja.

Įnoringesni pirkėjai dairosi brokolių, porų, salierų. Visų kopūstinių augalų daigų kainos po 30 centų.

Gausybė turguje gėlių, kurių kaina skirtinga. Pasak gėlių pardavėjo iš Gelgaudiškio, šiuo metu populiariausi serenčiai ir ledinukai. Serenčių daigai – 50–70 centų, ledinukų 60–70 centų. Begonijos vazonėlis – 2,50–3 eurai, pelargonijos, jurginai – 2,5 euro, verbenos – 2 eurai. Pirkėjai noriai savo sklypus puošia pakabinamais gėlių vazonais, jų kainos svyruoja nuo 5 iki 10 eurų už vazoną. Be tradicinių begonijų, surfinijų, tumbergijų, šiemet siūloma įsigyti ir rečiau auginamą sundavillę.

„Tokio didelio begonijų, pelargonijų pirkimo nėra, kadangi ant kapų dar kuo gražiausiai našlaitės žydi, tad naujomis gėlėmis dar nekeičia. Galbūt prieš Tėvo dieną bus didesnis pirkimas“, – pastebi turgaus senbuvis, šakiškis gėlių augintojas Antanas.

Gelgaudiškiečio gėlių prekeivio teigimu, šalnos atbaidė pirkėjus, todėl šie gėlių pirkti neskuba.

Kalbinti gėlių pardavėjai atviravo, jog kainos kilo, kadangi pabrango sėklos, durpės, substratai, malkos, kuriomis dauguma apšildo šiltnamius.

Šakietis Tomas Maksvytis su sutuoktine jau 11 metų augina gėles, vyriškis sako pradėjęs nuo našlaičių.

„Paskui pastačiau vieną šiltnamį, galvojau – nepavyks parduoti našlaičių, tai namus apsisodinsim. Vėliau plėtėmės. Vien svyrančių vasaros gėlių auginam, jei sudėtume, tai apie kilometrą tęstųsi, – pasakoja T. Maksvytis ir priduria: – Prekyba vasaros gėlėmis vyksta iki maždaug Joninių. Po to rimsta. Namuose jau stiebiasi chrizantemų daigeliai, jas pardavinėsim tik spalio mėnesį.“

Ypač šeštadieniais Zanavykų turgus „sprogsta“ ir nuo gėlių, ir nuo daržovių daigų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.