Infrastruktūros mokestis – jau nuo balandžio

Nors diskusijų dėl infrastruktūros mokesčio būta ne vieną kartą ir nemažai, savivaldybės tarybos nariai infrastruktūros plėtros įmokos tarifą bei prioritetines teritorijas patvirtino, o sprendimas įsigalioja jau nuo balandžio 1 d.
 
Patvirtintas savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos tarifas visiems statiniams, vertinant pastato bendrąjį plotą ir užstatymo plotą. Nuspręsta, kad prioritetinėse teritorijose (joms priskiriamos Šakių, Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio miestų teritorijos bei savivaldybės infrastruktūros plėtros projektai, įtraukti į Šakių rajono savivaldybės 2022–2024 m. strateginį veiklos planą) tarifas bus 2 eurai už kv. m, neprioritetinėse – 3 eurai už kv. m, energetikos objektams bus taikomas 1 euro tarifas už kW. Taip pat nustatyti diferencijavimo koeficientai, kurie, atsižvelgiant į statinių paskirtį, įvairuoja nuo nulio iki vieno. Reikėtų paminėti, kad dabar patvirtinti tarifai gerokai mažesni nei buvo siūloma gruodį, kai buvo nuspręsta šį klausimą atidėti (tada buvo siūlytas 5 ir 10 eurų tarifas). Visgi tiek dabar, tiek anksčiau Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis sako, kad surenkama suma nebus reikšminga. Atsakymas į tarybos nario Manto Puskunigio klausimą, tai kiek gi bus surinkta, A. Šlėderis kalbėjo, kad gruodį buvo skaičiuota pagal 2021 m. išduotus statybos leidimus ir tuomet siūlytus didesnius tarifus, galimai surinkti suma siekė apie 40 tūkst. eurų. Kadangi dabar tarifai gerokai mažesni, tai ir surenkama suma bus bemaž simbolinė. Tad Aušrelė Pukinskienė teiravosi, kaip bus su mokesčio administravimu, ar pats administravimas nebus brangesnis nei surenkamo mokesčio dydis. Skyriaus vedėjas sutiko, kad papildomo darbo tikrai bus, tačiau skyriaus pozicija yra tokia, kad nuo kažko pradėti reikia. Visgi Ūkio ir verslo komiteto posėdžio metu meras Edgaras Pilypaitis svarstė, kad klausantis iš šono pritrūksta racionalaus mokesčio pagrindimo. A. Šlėderis ir skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Grigaitis sutiko, kad „reikia startuoti ir pasižiūrėti, kas bus“, peržiūrėti mokesčio taikymą ir jo dydžius, sakė jie, visada bus galima. Tik svarstyta, ar tada tikrai reikėjo startuoti nuo tokių mažų tarifų, nes mokesčio kėlimas visada sulaukia pasipriešinimo. Kita vertus, ir dabar yra savivaldybių, kur šis tarifas yra nulinis.

Kad stipraus argumentavimo nėra, kalbėjo ir Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Artūras Varankevičius. Jis priminė, kad tiesiog buvo atsižvelgta į pateiktą Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų rekomendaciją.

Sprendimui buvo pritarta 19 tarybos narių balsavus už, penki opozicijos nariai balsavo prieš tokį sprendimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.