Kietasis kuras stipriai pabrango, jo sunku įsigyti

medveckas granules
UAB „Mediresta“ vadovas Juozas Medveckas tikina, kad medžio pjuvenų granulių poreikis taip išaugo, kad norintys įsigyti rašomi į eilę birželio mėnesiui. Įmonė nespėja jų prigaminti, nes koncentruojasi į kitą medienos produkcijos gamybą, tačiau svarsto ir apie granulių gamybos apimčių didinimą. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Individualių namų gyventojai, dažniausiai šildantys savo būstus kietuoju kuru – malkomis, medžio pjuvenų granulėmis, briketais, akmens anglimi – jau suskubo juo pasirūpinti ateinančiam sezonui. Tačiau dėl karo Ukrainoje pastebimas granulių, briketų ir anglių trūkumas gyventojus verčia nerimauti. Be to, minėto kietojo kuro kainos sparčiai kyla į viršų.

Didieji tiekėjai medienos granules, briketus, akmens anglį į Lietuvą atsiveždavo iš Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos. Rusijai ir Baltarusijai taikomos sankcijos riboja prekybą su šiomis valstybėmis, o prekyba su Ukraina sutriko dėl šioje šalyje vykstančio karo su Rusija.

Tiesa, medžio granulės gaminamos ir Lietuvoje. Jos pakeitė malkas, pasižymi dideliu kaitrumu ir ilgai dega. Sintautuose įsikūrusi UAB „Mediresta“ taip pat gamina medžio pjuvenų granules ir briketus. Pasak įmonės vadovo Juozo Medvecko, tai nėra pagrindinė įmonės veikla. Praėjusį penktadienį apsilankius įmonėje, pasitikęs jos vadovas J. Medveckas pasakojo, kad telefonai įkaitę nuo klientų, norinčių įsigyti granulių, skambučių antplūdžio.

„Registruojame norinčius įsigyti granulių į eilę. Deja, eilė šiuo metu net birželio mėnesiui. Nespėjame prigaminti, nes mūsų įmonė koncentruojasi labiau į kitą medienos produkciją. Kai atsirado toks granulių poreikis, be abejo, šiek tiek padidinsime jų gamybos apimtis“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Šiuo metu granulių tona kainuoja 180 eurų, kokia granulių kaina bus po kelių mėnesių, J. Medveckas nedrįso prognozuoti.

Anot įmonės vadovo, medienos granules ir briketus jie pradėjo gaminti prieš keletą metų, taip panaudodami nuo medienos perdirbimo atlikusias pjuvenas. Akivaizdu, kad ši veikla pateisino lūkesčius. Medienos granulių poreikis kasmet auga, nes sparčiai daugėja pereinančių prie būtent tokio šildymo.

„Be abejo, galima galvoti apie investavimą į granuliavimo įrangą. Tam reiktų medienos smulkintuvo bei pjuvenų granuliatoriaus, kuris per valandą gamintų ne vieną, o dvi tonas. Tuomet galėtume padidinti gamybos apimtis. Bet taip greitai tokie dalykai neatsiranda. O granulių žmonėms reikia dabar“, – tvirtino pašnekovas.

Įmonės vadybininkė pridūrė, kad gyventojai granules perkasi jau kitam sezonui, kad anksčiau tokiu metu niekada neužsisakinėdavo, pradėdavo nuo liepos, rugpjūčio mėnesio. Šiuo metu užsakyta apie 500 tonų.

Kol kas „Medirestoje“ galima laisvai įsigyti ir pjuvenų briketų, tonos kaina svyruoja 170–180 eurų, tačiau, pasak įmonės vadovo, šiuo metu mažina jų gamybą, o didina granuliavimą.

Lukšiuose įsikūrusios J. Dainelienės įmonės direktorius Evaldas Dainelis patikino, kad šiuo metu įmonėje nusipirkti medžio granulių nėra galimybės.

„Manau, kad ateityje granulių pardavimui turėsime. Juolab kad gamintojų yra ir Lietuvoje. Tiesa, kieto kuro kaina auga, palyginus su pernai metų rugsėjo mėnesiu, pavyzdžiui, pjuvenų briketų pakilo dvigubai, iki 220 eurų už toną. Akmens anglies mažmeninė kaina šoktelėjo iki 350 už toną, kai pernai prekiavom po 180 eurų“, – tokiomis mintimis dalijosi E. Dainelis.

Baltarusiški durpių briketai taip pat buvo vis dar populiarus kuras, tačiau jų nėra rajono įmonių sandėliuose kone nuo praeitų metų gruodžio mėnesio. Kaip pasakojo UAB „Aletovis“ vadovas Mantas Adulčikas, anglis įmonė pardavinėti pabaigė prieš porą savaičių, gyventojai pirkosi jas jau naujam kūrenimo sezonui. Kol kas įmonė pardavinėja tik pjuvenų briketus, tonos kaina per metus nuo 140 eurų pakilo iki 225 eurų.

„Nebus nei briketų, nei anglių. Kaip žinote, anglys yra kasamos arba Rusijoje, arba okupuotame Donbase. Tiekėjai dar bando vežti iš Kazachstano. Realių veiksmų dar nėra, viskas derybų stadijoje. Anglys labai brangs, kadangi Europoje yra trūkumas šito kieto kuro. Noriu pasakyti, kad aš iš principo nepirksiu rusiško ir baltarusiško kuro... Nefinansuosiu jų... Reikia pirkti ir kūrentis lietuviškais pjuvenų briketais ir palaikyti Lietuvos gamintojus. Be to, tai švarus kuras“, – kalbėjo M. Adulčikas.
Vienos iš Vilkaviškio rajone registruotų akmens anglies pardavėjos UAB „Vilkdara“, kurios padalinys įsikūręs ir Šakiuose, kieme papilta nemenka krūva. Kaip informavo bendrovės vadovas Ramutis Kasparavičius, anglis atvežta iš Lenkijos, už toną akmens anglies prašoma 300 eurų. R. Kasparavičius patvirtino, kad įmonė sukaupusi rezervą mėnesiui, kas po to bus, įmonės vadovas nesiryžo spėlioti.

„Jeigu dujos ir nafta lips į viršų, tai ir anglies kaina lips į viršų. Jei mažės – ir anglies kaina mažės. Tai tokios tendencijos. Nekelkit didelės panikos, žmonės ir taip skambina, ypač reaguoja vyresni žmonės. Čia kaip druskos sindromas“, – sakė R. Kasparavičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.