Įsibėgėja bulviakasis: bulvės bus prastesnės ir brangesnės

bulves daugela
Veršių kaime per 50 ha bulvių auginantis Jonas Daugėla sako, jog bulviakasis ūkyje dar tik prasidėjo, neslėpė nusivylimo šiuo bulvių sezonu, akcentavo, kad labai sudėtingas kasimas, nes žemė kieta kaip asfaltas. „Draugo“ archyvo nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sulaukus rugsėjo vidurio, šalyje – didysis bulviakasis. Zanavykų krašte kasamas derlius ūkininkus ne itin džiugina – bulvių derlius planuojamas ir mažesnis, ir blogesnės kokybės. Be to, labai sudėtingas kasimas, nes žemė kieta kaip asfaltas.

Kudirkos Naumiestis, galima sakyti, tikras bulvių augintojų kraštas. Čia netgi įkurtas Bulvės muziejus, jo įkūrėjo, ilgamečio agronomo Jono Valaičio teiraujamės, koks gi šiemet bulvių derlius jo bandymų lauke, kuriame auginama 34 veislių bulvės.

„Šiais metais ypatingai bulvės, kaip tokia kultūra, pateko į labai ekstremalias auginimo sąlygas. Pavasaris buvo šlapias, su šalnomis. O vėliau trys savaitės labai karštos buvo. Kadangi bulvės yra labiau vėsaus klimato augalas, tai arba stresavo dėl šalčio, arba dėl karščio. Tos dvi aplinkybės neleido bulvėms užauginti gero derliaus. Apibendrinant šiųmetį derlių – jis daugiametis vidutinis“, – sako J. Valaitis.

Bulviakasis jau prasidėjęs ir apie 180 ha bulvių (iš jų 90 ha sėklinių) auginančioje įmonėje „Šaka“, įmonės direktorius Darius Matijošaitis sakė, kad daug yra išmirkusių laukų, todėl ir supuvusių bulvių nemažai.

„Lyg ir eiliniai metai... Tų bulvių lyg ir turėjo būti, bet šiųmetės bulvės užaugo mažesnės. Bulvei lietaus reikia, kai žydi, o lijo prieš žydėjimą. Kai žydėjo – kaitino, po žydėjimo vėl lijo. Todėl gumbų užmezgimas buvo prastas. Bet derlius priklauso nuo veislės, todėl ir rekomenduojam žmonėms sodintis bent kelias veisles – ankstyvą, vidutinę ir vėlyvą, tuomet galima išlaviruoti“, – patarė D. Matijošaitis ir pridūrė, kad „Šaka“ šiuo metu augina 10 sėklinių bulvių veislių.

Anot pašnekovo, bulvių nereiktų skubėti kasti, nes jos dar nesubrendusios, gali greit pradėti gesti.

„Kasmet žmonės klausia, kuri geriausia bulvių veislė, be abejo, labai populiari ankstyvoji `Corinna`, vidutiniškai ankstyva `Concordia`. Čia jau kiekvienas pagal skonį renkasi“, – aiškino verslininkas.

Bulvių auginimo versle jau seniai besisukantis naumiestietis Mindaugas Valaitis sako, kad jau pradėjo rudeninį kasimą, šiuo metu kasa `Laurą`.

„Pernai metai buvo daug žadantys, bet dėl sausros nedavė derliaus, nors kaina buvo gera. Šiemet ankstyvųjų bulvių derlius, nors ir šaltokas buvo pavasaris, buvo geras. O vėlyvosioms bulvėms trūksta brandos, nes jau du mėnesiai mūsų krašte nelyja, jos sustresavo, nustojo augti. Iš vėlyvųjų daug tikėjausi, bet tiesiog bulvės uždžiūvo. Nors iš dalies vėlyvųjų bulvių derlius mano ūkyje geresnis nei pernai“, – kalbėjo apie 80 ha bulvių auginantis M. Valaitis.

Sintautų krašte taip pat gausu bulvių augintojų. Vieni jų – Vaida ir Jonas Daugėlos. V. Daugėlienė neslėpė nusivylimo šiuo bulvių sezonu, tiesa, bulviakasis ūkyje dar tik prasidėjo. Daugėlai šiais metais turi pasodinę per 50 ha bulvių.

„Dirvožemis kietas kasimui, tokie luitai žemių krenta. Bulvės užaugo vidutinės, jau kasėm `Levantina`, Raja` veisles. Kad bus geras derlius iš vėlyvųjų veislių – nelabai tikimės. Šiuo metu dar galėjo augti, bet drėgmės trūko“, – mintimis dalijosi ūkininkė.

Sintautiškis Vytautas Jucaitis, auginantis apie 30 hektarų bulvių, tvirtino, jog šiųmetis bulvių derlius nėra labai džiuginantis.

„Ir smulkios, ir gal mažokai bulvių. Šiuo metu labai sudėtingas yra kasimas. Sausa, daug žemių. Pradėjom kasti ankstyvesnes bulves, sandėliavimui skirtų bulvių kasti dar nepradėjom“, – kalbėjo ūkininkas.

Bulvių kasti neskuba ir slavikietė bulvių augintoja Neringa Žilionienė.

„Rudeninį bulvių kasimą pradėsim už kokių dviejų savaičių. Vieno ploto net neįkasam su kombainu – tokia kieta žemė. Jau nukastas ankstyvąsias bulves galiu apibūdinti – nebuvo blogos, vidutiniškos. Vėliau derlius geresnis buvo, bulvės gavo pakankamai šilumos. Bet vienu momentu smarkiai palijus, po to prasidėję karščiai lėmė tai, kad pradėjo bulvės pūti. Dabar atvėso, rudeninės bulvės  vėl neblogos, – bulvių augimo tendencijomis dalinasi slavikietė ir pridūrė: – Bulvių paklausa yra didelė, nes žmonės skundžiasi, kad auginantys savo poreikiams kelis arus namų darželiuose bulvių praktiškai neprikasė.“

Liepalotiškio Virginijaus Tirliko ūkyje kasamosios darbuojasi nuo liepos pradžios.

„Bulvių derlių įvertinti galėsim, kai pradėsim kasti vėlyvąsias bulves. Vidutinio ankstyvumo bulvių buvo ir gerų, o kur plotai buvo apsemti – be abejo, derlius prastas“, – kalbėjo daugiau nei 40 ha bulvių auginantis V. Tirlikas

Pagal pateiktus duomenis apie rajone deklaruotus pasėlius, šiemet bulvių užsodinta daugiau nei pernai – 1168 ha. (2021 m. – 1093 ha, 2020 m. – 1233 ha). Beje, pastebima, kad tradicines bulves gyventojų lysvėse keičia brokoliai, kalafiorai, kopūstai.

„Natūralu... Nors aš kasdieną bulves valgau, degustuoju. Kokią veislę įsigyti ir auginti, reikia atvažiuoti į Bulvės muziejų, dalyvauti degustacijoje ir išsirinkti savo veislę“, – sako J. Valaitis.

Kad bulvės išliks ir bus „antroji lietuvių duona“, įsitikinęs ir D. Matijošaitis. Anot jo, įprastinės bulvės yra kupinos vitamino C, magnio, vitamino B6 ir kitų naudingų organizmui medžiagų. Visgi pokalbio pabaigoje verslininkas svarstė, kad šių metų derliaus bulvės bus gerokai brangesnės nei pernai ir dėl išaugusių elektros, kuro, trąšų kainų.

Zanavykų turguje už kilogramą šviežių bulvių smulkieji augintojai prašo nuo 60 iki 80 centų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.