Skatina verslininkus per vasarą įdarbinti moksleivius

demenius g
„Mokiniai, kurie nesibaigus mokslo metams skubėdavo dirbti, negali būti atleisti nuo pamokų, nes pirma – mokinio darbas yra mokytis, o antra – turi būti vykdomos tarp mokyklos ir mokinių pasirašytos sutarties sąlygos.“ ,– Gintaras Demenius. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pasibaigus mokslo metams moksleiviai vasaros atostogas leidžia įvairiai: vieni šį laikotarpį skiria pramogoms, kelionėms ar sportui, kiti ieškosi darbo, norėdami šiek tiek užsidirbti ir finansiškai būti nepriklausomi nuo tėvų. Jau šešta vasara rajono savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondas pasirengęs finansuoti mokinių ir studentų įdarbinimą vasaros atostogų metu.

Šakių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė priminė, kad savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondo nuostatuose numatyta, jog darbdaviams, vasaros atostogų metu įdarbinusiems nepilnamečius moksleivius, Fondo lėšomis gali būti padengiama 50 proc. išlaidų, patirtų moksleiviui išmokant ne didesnį nei minimalų darbo užmokestį.

Kompensacija skiriama ne ilgesniam nei dviejų mėnesių laikotarpiui nuo oficialios mokinių vasaros atostogų pradžios, šiemet jos skirtingoms klasėms prasidės birželio 15–22 dienomis, o maksimali išmoka vienam darbdaviui per kalendorinius metus negali viršyti 2 tūkst. eurų. Šios sąlygos galioja ir pilnamečius mokinius arba studentus įdarbinusiems darbdaviams, tačiau jiems iš Fondo lėšų padengiama tik 20 proc. patirtų išlaidų. Šia parama gali pasinaudoti visi smulkaus ir vidutinio verslo subjektai, registruoti mūsų rajono savivaldybėje.

Visgi tenka apgailestauti, kad nuo 2018 m. siūlomos lengvatos didelio susidomėjimo nesulaukia. Pavyzdžiui, pernai dvi įmonės įdarbino po vieną mokinį, Fondas iš viso joms finansavo 810 eurų. 2021 m. dvi įmonės įdarbino vieną nepilnametę mokinę ir keturis pilnamečius mokinius bei studentus, iš viso joms buvo suteikta 1 tūkst. 205 eurų parama.

D. Palukaitienės teigimu, šiemet apie planus vasaros atostogų metu įdarbinti moksleivius kol kas yra informavę tik du verslo subjektai. Uogų skynėjų sezoniniam darbui ieško Sauliaus braškių ūkis ir keletą darbo pozicijų (valytojos, fasuotojo, mėsos gaminių pakavimo darbininko) gali pasiūlyti UAB „Samsonas“ mėsos perdirbimo įmonės filialas, kuris įsikūręs Sirvydų kaime.

Kasmet po keletą darbo ieškančių mokinių ir studentų vasarą įdarbindavęs UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ direktorius Edmundas Rinkevičius teigė, kad sprendimai dėl šios vasaros kol kas nėra priimti. Praėjusiais metais buvo pirmi metai, kai bendrovė neįdarbino nė vieno moksleivio ar studento, o šiemet dar tik renka norinčių padirbėti prašymus. Pasak direktoriaus, jų yra labai daug – gal 15 ar 20, tačiau dėl apribojimų nepilnamečiams įmonė šiuo metu pasiūlyti nieko negali, o sulaukusiems pilnametystės darbo surastų.

Socialiniuose tinkluose galima pamatyti informaciją apie pastiprinimo vasarai ieškančius „Kuchmistrus“. Praėjusiais metais čia buvo įdarbinti penki nepilnamečiai: du darbui salėje – aptarnavimo srityje, kiti trys pagalbinius darbus dirbo virtuvėje.

Tiesa, sezonas restorane prasideda birželio mėnesį, o tada moksleiviams dar vyksta pamokos. Restorano „Kuchmistrai“ direktorės Jolitos Briedės teigimu, tai labai komplikuoja situaciją – sudarinėjant grafikus reikia atidžiai stebėti, kad pamokų ir darbo laikas neviršytų nustatytų Valstybinės darbo inspekcijos reikalavimų, o jie nepilnamečiams yra labai griežti. Nors dar sezonas ir neprasidėjęs, šiemet darbui restorano salėje prie indų nurinkimo, serviravimo priimti du nepilnamečiai moksleiviai, tačiau restoranas įdarbintų ir daugiau jaunų žmonių, tik pilnamečių. Deja, pagal Fondo nuostatus ši įmonė negali gauti paramos, nes per susijusias įmones neatitinka smulkios ir vidutinės įmonės statuso.

„Džiugina, kad vietiniams moksleiviams netrūksta iniciatyvos ir noro užsidirbti. Darbas restorane tikrai nėra lengvas, tačiau veikiame lygiai taip, kaip didmiesčių restoranai, tad galima daug ko išmokti, – sako J. Briedė.

Tiesa, norai norams, tačiau savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius švietimo įstaigų vadovų pasitarime informavo apie reikalavimą, kad mokiniai, kurie nesibaigus mokslo metams skubėdavo dirbti ir mokyklos nelankydavo jau nuo birželio 1 dienos, nebūtų atleisti nuo pamokų, nes pirma – mokinio darbas yra mokytis, o antra – turi būti vykdomos tarp mokyklos ir mokinių pasirašytos sutarties sąlygos.

Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus Arūno Šalnaičio teigimu, stengtis tai padaryti galima, bet mokinių sulaikyti neįmanoma. Tokiu atveju Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas patarė pranešti Vaiko teisių tarnybai, nes tokias situacijas su Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja Indre Jurjoniene jis jau yra aptaręs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.