Komisija pažabojo bendrovės apetitą

vanduo ciaupasMetų pradžioje UAB „Šakių vandenys“ Valstybinei kainų ir energetikos komisijai pateikė prašymą įvertinti, ar už geriamąjį vandenį ir nuotekas gyventojams būtų galima taikyti 9,72 litų mokestį be PVM. Besibaigiant pirmajam šių metų ketvirčiui, komisija pritarė kainų kėlimui, tik šiek tiek mažesniam nei prašė bendrovė.
 
Paaiškėjo, kiek gali brangti vanduo

Metų pradžioje UAB „Šakių vandenys“ Valstybinės kainų ir energetikos komisijos prašė atsižvelgti į padidintą minimalią algą, pabrangusį darbuotojų išlaikymą, numatomas investicijas ir pritarti bendrovės teikimui, kad vandens ir nuotekų kaina su PVM būtų 12 litų.

Komisija, išanalizavusi UAB „Šakių vandenys“ 2011 metų sąnaudas paslaugoms palaikyti,  nepripažino pagrįstomis daugiau kaip 57 tūkst. litų sąnaudų. Palyginus su įmonės planuotomis, vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas bute kainomis, komisija suderino 17 proc. arba 1,64 Lt už kubinį metrą mažesnę geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainą nei buvo nurodyta bendrovės projekte. Valstybinė kainų komisija pritarė, kad šakiečiams būtų taikyta 8,08 Lt už kubą plius PVM. Jeigu šiam teikimui pritars Šakių rajono taryba, tai šakiečiai už vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kubinį metrą priskaičiavus PMV mokės 9,78 Lt.

„Bandysime išgyventi su komisijos patvirtintu tarifu. Per metus pamatysime, ar bendrovei pavyks išgyventi. Pagal viską kaina turėtų būti kiek didesnė. Dabar nustatyta kaina yra truputį per maža“, - sakė bendrovės direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Viltrakis.
 
Numatytos bendrovės investicijos   

2009–2011 metais UAB „Šakių vandenys“ į vandentvarkos ūkį investavo 19,887 mln. litų, iš kurių Europos Sanglaudos fondų parama sudaro 9,186 mln. litų, savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšos – 7,926 mln. litų, paskolos lėšos – 2,010 mln. litų, nuosavos įmonės lėšos – 0,765 mln. litų. Buvo paklota apie 17 km vandentiekio ir apie 49 km nuotekų tinklų. Prisijungti prie vandentiekio tinklų sudaryta galimybė 184 vartotojams, prie nuotekų tinklų įmonė prijungė 560 vartotojų (dar 960 sudaryta galimybė jungtis prie centralizuotų tinklų). Taip pat buvo pastatyta arba rekonstruota 11 nuotekų siurblinių, rekonstruoti Šakių ir Lukšių valymo įrenginiai, atlikta Išdagų ir Lukšių geriamojo vandens įrenginių rekonstrukcija. Įmonė 2010 metais pradėjo Kudirkos Naumiesčio nuotekų valymo įrenginių rekonstrukciją, kurią planuoja užbaigti šiemet.

UAB „Šakių vandenys“ 2012–2014 metais ketina įgyvendinti investicijų už 51,572 mln. litų lėšų, iš kurių Europos Sanglaudos fondų parama sudarys 33,628 mln. litų. Už šias lėšas įmonė numačiusi pastatyti 5 nuotekų valyklas: Bliuviškiuose, Lekėčiuose, Kiduliuose, Plokščiuose, Kriūkuose. Taip pat numatyta baigti rekonstruoti Kudirkos Naumiesčio nuotekų valyklą, nutiesti 14,2 km vandentiekio ir 49,4 km nuotekų tinklų, prie centralizuotų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų prisijungs arba persijungs apie 170 vartotojų.

Šiuo metu centralizuota geriamojo vandens tiekimo paslauga naudojasi 74,9 proc. Šakių rajono gyventojų, nuotekų tvarkymu – 26,6 proc. gyventojų, 92 proc. tiekiamo vandens atitinka Lietuvos higienos normų reikalavimus, 100 proc. surenkamų nuotekų yra išvaloma iki reikalavimų. Planuojama, kad iki 2015 metų centralizuotai geriamasis vanduo bus tiekiamas 76,1 proc. Šakių rajono savivaldybės gyventojų ir 39,4 proc. bus tvarkomos nuotekos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.