Turizmas rajone: optimistiškai nusiteikę tikisi puikaus sezono

bernotaite
Šakių turizmo ir informacijos centro vadovė Ieva Bernotaitė pripažįsta, kad karantinas turizmui padarė didžiulę naudą, jaučiami kur kas didesni turistų srautai. (D. Pavalkio nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Vieni turizmo atstovai vasaros sezono laukė su liūdesiu, kiti priešingai – į dėl karantino susiklosčiusią situaciją pažvelgė kūrybiškai ir kūrė planus, gvildeno idėjas, kaip pritraukti bei sudominti didesnį ratą mūsų šalyje poilsį pasirinkusių turistų. Puikiomis nuotaikomis sako gyvenantis ir Šakių turizmo ir informacijos centras (TIC), tad plačiau apie turizmą rajone ir ką čia vertėtų aplankyti kalbamės su jo vadove Ieva Bernotaite.

Pasak I. Bernotaitės, laiko pesimizmui Šakių TIC dienotvarkėje paprasčiausiai nėra.

„Nuolat atnaujiname Šakių rajono turizmo paslaugų teikėjų katalogą, ruošiame spaudai edukacinę knygelę vaikams, rengiame naujų pranešimų spaudai tinklelį, kuris pritrauks dar daugiau turistų į Šakių rajoną ir, žinoma, tikimės, kad sezonui pasibaigus vėl galėsime džiaugtis puikiais turistų lankomumo statistikos rezultatais“, – sako Šakių TIC direktorė.

Prakalbus apie naujoves, pirmiausiai ji išskiria Sudargo piliakalniuose neseniai pristatytą paminklą amerikiečių rašytojo Džeromo Selindžerio knygai „Rugiuose prie bedugnės“. I. Bernotaitė neabejoja – jis pritrauks ne tik vietinius turistus, bet galima tikėtis ir turistų iš užsienio. Dar viena planuojama naujovė, kad visi turizmo paslaugų teikėjai užsakymus vykdytų per www.sakiaitic.lt.

„Tai pasiteisintų klientui: viena sąskaita, nereikia rūpintis rezervacijomis, skaičiuoti atstumo ir laiko, gauna pilną konsultaciją, ką pasirinkti. Taip pat ir teikėjams: negaišta laiko kliento įtikinėjimui ir konsultavimui, pritraukimui, tiesiog gauna užsakymą ir pinigus“, – aiškina TIC direktorė ir priduria, kad atskirų objektų rezervacijų praktiką taikė ne vienerius metus, šiuo metu vyksta intensyvios derybos ir sutarčių su aiškiomis sąlygomis ir terminais svarstymas.

„Taip pat nuolat mąstome, kaip gerinti pardavimus, tad nustebinsime tikrai dar ne vienu projektu šiais metais“, – intriguoja pašnekovė.

Tad ką mūsų krašte nebuvusiam turistui ji pasiūlytų aplankyti pirmiausiai? Sąrašo viršuje, anot I. Bernotaitės, jau veikiantys objektai: Gelgaudiškio dvare ji siūlytų išbandyti šokių pamoką, pasigrožėti nuostabia dvaro puošyba bei dalyvauti kitose edukacijose. Zyplių dvare siūlytų rinktis istorinę didikų virtuvę restorane „Kuchmistrai“, čia klesti rožynas. Šakiuose lankytojų laukia „Vilmos saldumynai“, neseniai atsidarė „Splius caffee house“. Lekėčių bendruomenės moterų klubas kviečia į šakočio kepimo edukacijas. Apsigyventi galima kaimo turizmo sodybose – „Bičnamyje“, „Mockynėje“, „Suvalkiečio sodyboje“. Mažiesiems kartu su tėveliais siūloma aplankyti jau veikiantį „Varlių namelį“, Čekauskų etnografijos muziejų bei Panemunių regioninio parko lankytojų centrą. Būtina, anot turizmo žinovės, pavakaroti vyninėje „Vilkenta“, kur atsiradusios gražios terasos, asortimentas nuolat pildomas naujais skoniais.

Teiraujuosi, kokius maršrutus TIC vadovė siūlytų keliaujantiems su šeima, o kokius, pavyzdžiui, draugų būriui. I. Bernotaitė sako, jog maršrutus sudarinėja individualiai. Dalį pavyzdinių maršrutų galima rasti svetainėje www.sakiaitic.lt bei didžiuosiuose portaluose, kurie noriai dalinasi TIC parengtais straipsniais turistams.

„Draugų būrius kviesčiau apžiūrėti Sudargo ir Žemosios Panemunės piliakalnius, apsistoti ir papramogauti kaimo turizmo sodyboje su kubilu ar vaizdu į Nemuną, tuomet rekomenduočiau pabraidžioti po vienintelę Lietuvoje upę-gatvę Vaiguvą, papietauti kaip LDK kunigaikščiams restorane „Kuchmistrai“ ar išbandyti „cepelinų balių“ kavinėje „Pas Mindaugą“. Be abejo, į maršrutą įtraukčiau ir visus Šakių rajono dvarus. Šeimoms siūlyčiau edukacijas Čekauskų muziejuje, Suvalkiečio sodyboje bei pasigrožėti piliakalniais, apsistoti Šakių rajone ir antrą savaitgalio dieną aplankyti dvarus, įsitraukti į teatralizuotas ekskursijas, pasivaikščioti po Šakius, išgirsti kariliono varpus bei aplankyti Plokščių Šventaduobę. Savo draugams vis pasiūlau Zanavykų pirties edukacinę programą „Bajoriška pirtis“, kuri vienu metu priima 2–4 asmenis. Tai galimybė privačiai išbandyti zanavykišką pirtį su 3–4 užėjimais“, – pataria I. Bernotaitė ir sako, jog dar nespėjo išmėginti Gelgaudiškio dvare aktyviai dirbančių bitininkų programas, Mockynėje siūlomas edukacijas – priepirčio programą, grožio pirtį, baltišką masažą ir kt.

Šakių TIC direktorė patvirtina, kad karantinas turizmui padarė didžiulę naudą, jaučiami kur kas didesni turistų srautai, žmonės pasiilgę kelionių, todėl ji prognozuoja puikų sezoną.

„Planuoju nuostabų sezoną, kadangi mūsų komanda labai stipri – stebinsime naujais projektais ir naujais straipsniais didžiuosiuose portaluose. Nuolat kalbu apie rinkodaros galią – rinkodaros biudžetas turėtų sudaryti 40 proc. – tiek, kiek investuota į infrastruktūrą, kitaip atsipirkimas užtruks ilgiau“, – mano I. Bernotaitė ir linki visiems įdėti kuo daugiau darbo ir pastangų į Šakių rajono gerovės kūrimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.