Jankiškių grybų fiestoje – karšta ir jausminga

grybu svente jankuose
„Grybų karalienės“ karūna šiemet pasipuošė daugiausiai grybų pririnkusi Rasos Stanislovaitienės (centre) šeima. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 8 d. pasipuošę Jankai (Kazlų Rūdos sav.) pasitiko svečius ir kraštiečius, sugužėjusius į tradicinę Vasaros ir grybų šventę, prasidėjusią ryte sporto varžybomis. Vakarop į erdvę renginiams prie seniūnijos suplūdo žiūrovai, kurie stebėjo „Grybų karaliaus“ rinkimus, klausėsi garbių svečių sveikinimų bei mylimų atlikėjų koncerto.

Tradicinės Vasaros ir grybų šventės rytas prasidėjo ypač energingai: mokyklos stadione varžėsi krepšinio, tinklinio ir futbolo mėgėjai, o vakarop į Jankų miestelį plūdo žmonės, išdygo prekybininkų kioskeliai, mažųjų išsvajotas batutas. Jau seniai, anot vietinių, Jankuose nebuvo tokios automobilių grūsties ir žmonių gausos.

Pagrindinis šios šventės akcentas – „Grybų karaliaus“ rinkimai, todėl nuo pat ankstyvo ryto grybautojai išskubėjo į miškus. Karūnavimo ceremoniją vesti buvo patikėta musmirių šeimynai – Jankų kaimo bendruomenės teatro vadovei Eglei Kančienei ir aktorei Rimutei Bosienei bei dviem „musmirytėms“.

Į sceną gausių aplodismentų palydėti žengė negausus būrelis grybautojų, tarp jų ir miestelio seniūnas Jevgenij Kušnarenko, Jankų bendruomenės centro valdybos narys Vidmantas Janulaitis bei Stanislovaičių šeima. Kas taps šiųmečiu „Grybų karaliumi“, sprendė ne bet kas, o garbingas svečias, Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Jis šių metų „Grybų karaliene“ paskelbė Rasą Stanislovaitienę. Keturis vaikus auginanti jankiškė pasakojo, kad dienos laimikis – gausybė voveruškų, o karūnos siekė visa darni šeimos komanda – grybauti padėjo vyras ir vaikai.

„Grybavom vos valandą, kai vietas žinai. Konkurse dalyvauju pirmą kartą, paskatino uošvis, praeitų metų „Grybų karalius“ Romas Stanislovaitis. Vaikai pririnko du kibiriukus voveruškų. Grybus daugiausiai žiemai marinuoju. Miškai aplinkui Jankus gražūs, tačiau nueini į seną raudonviršyną, o miškai jau iškirsti, nemalonu“, – kalbėjo moteris.

Simbolinę karūną marčiai uždėjęs 2019 metų „Grybų karalius“ tvirtino, kad grybų turtingesni buvo praėję metai. R. Stanislovaitis pasakojo, kad grybauti eina du kartus per savaitę, o Jankų krašto girias atmintinai žino ir naktį nepasiklystų. Šiemet pirmuosius raudonikius jau rinko gegužės pabaigoje.

Grybavimo tradicijas puoselėjančius Jankų krašto žmones sveikinęs Aplinkos ministras K. Mažeika tvirtino, kad į Jankus atvažiavo, nes jam patinka grybauti ir tai, ką apskritai daro jankiškiai.

„Šiandien noriu padovanoti ginkmedžio medį. Kai atvažiuos pas jus, seniūne, meras, administracija, Seimo nariai, juos pavaišinsit ginkmedžio lapų arbata, kad nepamirštų kelių į Jankus, nepamirštų jūsų rūpesčių, problemų“, – šmaikštavo ministras ir pasveikino vyriausią Jankų krašto gyventoją Marcelę Gudaitienę bei jauniausią bendruomenės narį Vakarį Kerušauską.

Šiemet 20-ies metų įkūrimo jubiliejų švenčia Kazlų Rūdos savivaldybė. Gausus jos atstovų būrys atskubėjo pasidžiaugti bendruomeniška Jankų seniūnija ir tradicine Vasaros švente. Savivaldybės meras Mantas Varaška pirmiausiai padėkojo Jankų bendruomenės centro vadovei Violetai Stanaitienei už žmonių telkimą, o seniūnijai kaip išskirtinės stiprybės ženklą perdavė Vyčio vėliavą, kuri, pasak seniūno, jau pirmadienį suplevėsuos prie seniūnijos.

„Linkiu, kad vėliavos spalvos, idėjos, jausmai, kūryba jūsų neapleistų, o kai jų pritrūks, pažvelkite į šį didingą Vytį, plakantį raudona liepsna virš jūsų seniūnijos. O po kelių dienų į Jankų miestelį atvažiuos kelius remontuojanti technika, miestelis keisis. Aplankysime prieš Kalėdas ir pamatysime, kokie darbai bus padaryti“, – žadėjo meras.

Padėkos žodį savo vadovams tarė ir jankiškiai. Jie pasidžiaugė, kad visų labui administracijoje darbuojasi kraštietė Asta Matukynė.

Iš Jankų miestelio šeimininko, seniūno J. Kušnarenko rankų sveikinimai keliavo garbingus jubiliejus švenčiantiems gyventojams: Liudai Šalčiuvienei, Ramutei Bosienei, Antanui Olekui, Klemai Rudzevičienei, Juozui Venckevičiui, Antanui Vengraičiui, Vaclovui Bulotui, Aldonai Albinai Naudžiuvienei, Juozui Valentukoniui, Teresei Angelei Urbanavičienei, Adelei Reškevičienei, Anicetui Puskunigiui.

Linksmybės tęsėsi iki vėlumos. Renginio organizatoriai dėkojo būriui rėmėjų už tai, kad šventė kasmet tampa gražesnė, įdomesnė, skambesnė. Gal žmones į Jankus pritraukė išsiilgta po karantino galimybė gražiai ir smagiai praleisti laiką, o gal saldžiabalsiai grupės „Bernužėliai“ dainininkai, atlikėjas Mino ar mūsiškių, Kudirkos Naumiesčio kultūros centro kapelos „Liocai“, vadovaujamos Albino Šlakaičio, muzika.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate nekilnojamojo turto rinką rajone?

klausimelis 05 31Jurgis iš Šakių:

Nesidomiu šia tema. Neteko nei parduoti, nei pirkti jokio nekilnojamojo turto. Jei Šakiuose trūksta nuomojamų butų ar įsigyti namų, tai, manau, reikia statyti naujus namus. Nežinau, kodėl mažai žmonės statosi naujų būstų. Iš kitos pusės, žmonės išvažiuoja iš rajono į platesnius vandenis. 

klausimelis 05 31 2

Vita iš Naudžių:

Mūsų kaime yra tuščių ir butų, ir namų, ir sodybų. Keturbučiai seni likę, juose yra ir socialinių būstų, kiti butus nori parduoti brangiai. Žmonės nenori eiti gyventi į kaimą, nėra čia kas veikti. Nors dabar asfaltą iki kaimo padarė. Vienas keturbutis visai tuščias, norėjo net nugriauti. Manevrus neseniai jame kareiviai darė. Sodybos apžėlusios, tris visai nugriovė ir vietą greičiausiai dirbama žeme pavers. Tiesa, vieną sodybą neseniai nusipirko. Bet daug į ją investuoti jau reikia.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px