Vėl svirpė Zyplių žiogai

zypliu ziogai
„Zyplių žiogų“ dalyviai prie įspūdingos kelių menininkų sukurtos skulptūros, ženklinančios Lukšių seniūno, Zyplių dvaro atstatytojo Vido Cikanos iniciatyva įkurtą vynuogyną. L. Poškevičiūtės nuotr.


Tris dienas Zypliuose susirinkę įvairių sričių tautodailininkai iš Šakių, Kauno, Jurbarko, Druskininkų, Marijampolės, Kazlų Rūdos dvaro prieigose tapė paveikslus, kūrė skulptūras ir kitus kūrinius, papuošiančius dvaro erdves, o kelių menininkų bendrai sukurta skulptūra įkurdinta vynuogyne.
 
Ankstyvą praėjusio trečiadienio rytą apie 30 kūrėjų kibo į darbus. Prie medžio palinko jurbarkiškis medžio drožėjas Juozas Videika, kurio rankose gimė rūpintojėlis, Andriaus Bieliuko drožinys „Judo bučinys“ rado vietą ant Zyplių rūmų laiptų, keramikės Violetos Bakšenskienės darbas „Zyplių ąžuolo malda“ papuošė rūmų menės lubas.

Zyplių arklidžių prieigose šiaudus vėrė SaulenaValatkaitienė, Jūratė Šnipienė, siūlų iš rankų nepaleido tekstilininkės Rita Mockeliūnienė, Daiva Jėčienė.

Zyplių dvaro svarstyklių pastate – savotiška tapytojų studija. Tapytojo Vytauto Kalinausko piešiniuose atgyja žirgai, o štai šakietė Indrė Siaurusevičiūtė tapo abstrakcijas.

„Visada smagu sugrįžti į Zyplius, susitikti su kūrėjais. Manau, kad vieni kitiems suteikiam pasitikėjimo, kad tai, ką darom, yra prasminga“, –įspūdžiais iš plenero, kuriame dalyvauja jau ketvirtą kartą, dalijasi jauna tapytoja I. Siaurusevičiūtė.

Rugpjūčio 1 d. popietę vyko menininkų darbų parodos pristatymas. Plenero organizatoriai, Lukšių kultūros centras, padėkojo visiems dalyviams ir plenero rėmėjams, nes jau kelinti metai pleneras įvyksta būtent jų dėka.

Rajono tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininkas, Lukšių seniūnas Vidas Cikana, taip pat jau kelinti metai savo asmeninėmis lėšomis prisidedantis prie „Zyplių žiogų“ organizavimo, žadėjo dėti visas pastangas, kad pleneras tęstųsi, tik galbūt būtų organizuojamas kita forma.

„Matau, kad menininkai palaiko „Zyplių žiogų“ idėją, deja, šiandien vis dar jaučiu nepagarbą tautodailininkams, pleneras daug metų buvo finansuojamas iš Kultūros ministerijos, tačiau pats rajonas mūsų niekad nefinansavo. O per verslo pusryčius kalbame, kaip dar paįvairinti tą Zyplių dvaro erdvę. Tą mes ir darome, ir po šio plenero atsirado naujų kūrinių, kurie pritrauks lankytojus“, – apmąstymais dalijosi V. Cikana.

Net kelių „Zyplių žiogų“ plenero kūrėjų bendras darbas – įspūdingo aukščio kolona– papuošė dvaro teritorijoje augantį vynuogyną. Skulptorių V. Cikana bei Aurelijos Kurienės sukurtoje skulptūroje – vyndarystės dievo atvaizdas, skulptūros viršūnėje puikuojasi bendras kalvių Valdo Paukščio, Mindaugo Lažauninko, Edvardo Mačaičio ir Dainiaus Šarkaus darbas – vynuogės šakelė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.