Sūnui sektos pasakos sugulė į knygą

Knygos mylėtojams susitikimas su rašytoja, dailininke Ina Lukauskaite neprailgo, viešnia kvietė vaikus atspėti, iš ko susidaro debesys, paskleidė gaivų citruso aromatą bei kitais būdais žadino skaitytojų smalsumą. D. Pavalkio nuotr.

Tarptautinė vaikų knygos šventė Šakių bibliotekoje paminėta šurmuliuojant vaikų knygų skaitytojams, mat juos aplankė ir savo knygelę „Lapė Salegna“ pristatė viešnia iš Gargždų – Unos Lunės vardu prisistatanti rašytoja, dailininkė Ina Lukauskaitė.

Renginio pradžioje Vaikų literatūros skyriaus vedėja Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė pasidžiaugė, kad nors vaikams ir atostogos, bet šie atvyko į susitikimą su rašytoja. Vedėja priminė, kad nuo 1967m. balandžio 2 d. pasaulyje švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena, nes tą dieną minimas visų laikų garsiausio pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimtadienis.

„Noriu, kad išeidami iš šio renginio išsineštumėte tokią mintį, kad knyga – tai yra raktas nuo pažinimo durų, kurias atvėrus prasideda ilgas ir vingiuotas kelias, vedantis į savęs ir pasaulio suvokimą. Draugystė, prasidėjusi su vaikiška knyga, lai tęsiasi visą gyvenimą. Man asmeniškai meilė knygai yra amžina. Iš kur daugiau, jei ne iš knygų, mes mokomės pačių svarbiausių dalykų ir randame atsakymus į pačius svarbiausius gyvenimo klausimus: kas yra meilė, pagarba, draugystė, žmogiškumas ir kas aš esu aš, ir kokia mano misija šitame gyvenime“, – kalbėjo Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė kviesdama visus skaityti knygas, o galbūt ir patiems pabandyti kurti, rašyti.

salegna knyga3Ina Lukauskaitė taip pat atskleidė, kad knygos tiražas nėra didelis, nes ji neturėjo daug lėšų leidybai, tad trejus metus nevyko niekur atostogauti, netgi teko parduoti garažą... D. Pavalkio nuotr.

Na, o renginio viešnia I. Lukauskaitė pirmiausiai atskleidė, kad Šakiuose lankosi pirmą kartą, o knygą „Lapė Salegna“ skyrė savo brangiam sūnui ir viso pasaulio vaikams. Pasakodama, kas inspiravo knygos vaikams leidybą, nes iki šiol daugelis I. Lukauskaitę labiau žinojo kaip dailininkę, paveikslų tapytoją, atskleidė, kad knygos kūrimas prasidėjo gimus jos sūnui Matui.

„Sekdavau išgalvotas pasakas, kurios pagrindiniai herojai buvo berniukas, katinas, lapė ir debesėlis, skraidindavau savo sūnų ant to debesėlio. Kartu jie patirdavo daug nuotykių. Nusprendžiau visus šiuos pasakojimus perkelti į tekstą“, – pasakojo knygos autorė ir atskleidė, kad ši knyga ypatinga išskirtinėmis iliustracijomis, kurias sukūrė net 27 menininkai (iš jų du vaikai).

„Vientisą pasakojimą lydi tie patys minėti herojai, tačiau iliustruoti vis kitų autorių. Tuo ši knyga ir išskirtinė. Man norėjosi, kad knygą iliustruočiau ne tik aš, bet būtų ir kitų autorių. Tokio knygos leidimo principo pavyzdžio, kai pasakojimas tas pats, o iliustracijos skirtingų autorių, greičiausiai net nėra, – pasakojo dailininkė pridurdama, kad knygos leidimas užtruko dvejus metus. – Ši knyga yra visa perpinta realiais tikrais įvykiais, faktais bei žmonėmis.“

Popietėje su rašytoja netrūko įvairių atrakcijų: susirinkusieji įdėmiai klausėsi knygos ištraukos, knygos autorė demonstravo herojės Lapės rankinę, paskleidė gaivų citrusų aromatą, o svarbiausia – atskleidė lapės vardo paslaptį.

„Lapės vardas yra Salegna. Tokio žodžio mes net nežinom. Paslaptis yra visiems įmenama, jei skaitysime žodį Salegna iš galo ir perskaitysim vardą Angelas“, – atskleidė knygos autorė ir pripažino, kad ši knyga buvo jos svajonė, nes nuo vaikystės norėjo tapti knygų iliustratore.

salegna knyga2D. Pavalkio nuotr.

Ji taip pat pasakojo ir apie ypatingą raktelio istoriją.

„Knygoje nupieštas man dovanotas, man labai svarbus raktas, kurį visuomet nešiojuosi su savimi. Knygos puslapiuose yra ir daugiau nupieštų raktų, nes ši knyga yra raktas į jūsų vaikystę, svajones. Raktas yra gyvenimo sprendimų, ieškojimų įrankis, – tikino knygos autorė, rodydama atsivežtus ir realius raktus: nuo parduoto garažo, rūbų spintos, pašto dėžutės... – Šie raktai taip pat susiję su knyga. Aš niekada nebuvau kūrusi knygos, nežinojau, kaip ji yra leidžiama, iliustruojama. Ir man reikėjo labai daug atrakinti nežinomų durų.“

I. Lukauskaitė taip pat atskleidė, kad knygos tiražas nėra didelis, nes ji neturėjo daug lėšų leidybai, tad trejus metus nevyko niekur atostogauti, netgi teko parduoti garažą...

„Kukliai gyventi, kad tik ši knygą pasiektų skaitytojus... Noriu šia knyga įkvėpti žmones siekti savo svajonių, padaryti pasaulį gražesnį“, – atviravo knygos autorė.

Į vaikų knygos dienos šventę užsukęs savivaldybės meras Raimondas Januševičius pasidžiaugė labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ veikla, fondas jau 10 metų dovanoja gražiausias lietuvių autorių knygas šalies bibliotekoms, mokykloms, darželiams ir kitoms įstaigoms. Meras savo ruožtu kvietė renginio dalyvius išsikelti sau kasdienį tikslą – perskaityti bent po 15 knygos puslapių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.