Pristatytas gelgaudiškiečių sukurtas filmukas

filmukasGruodžio 7 dieną Gelgaudiškio kultūros centre buvo pristatytas gelgaudiškiečių sukurtas filmas „Teatralizuota Gelgaudiškio dvaro parko ekskursija“, šiam darbui subūręs daugiau kaip 40 bendruomenės narių. Garsiosios kultūros centro teatralizuotos ekskursijos sumanytojas ir organizatorius Edgaras Pilypaitis. Jos metu meno mėgėjų kolektyvai pristato Gelgaudiškio dvaro ir parko istoriją, žymias vietas bei legendas.

Nuotr. Gelgaudiškiečių kūrybinę grupę profesionalūs ekspertai mokė, kino kompozicijos, režisūros paslapčių.

Ekranizacijos idėja kilo, kai Gelgaudiškio miestelio biblioteka pateikė paraišką projektui „Bibliotekų ir bendruomenės bendradarbiavimo skatinimas, kuriant skaitmeninį turinį“. Pagrindinis atrankos kriterijus – bibliotekos ir bendruomenės veiklumas, projektus įgyvendinti gebanti komanda. Pasak Gelgaudiškio bibliotekininkės Linos Uždravienės, iš 60 Lietuvos mastu pateiktų paraiškų buvo atrinktos 5 pilotinės komandos, jų tarpe ir gelgaudiškiečiai. Visą spalio ir lapkričio mėnesį jie mokėsi kino kūrimo meno.
 
Komandos dovanų, o kartu ir darbui, gavo filmo kūrimui reikalingą aparatūrą. Gelgaudiškiečių kūrybinę grupę trijuose seminaruose profesionalūs ekspertai mokė rengti audio, video, foto, tekstinę medžiagą, kino kompozicijos, režisūros paslapčių. „Jautėmės kaip tikri filmų, rodomų per televiziją, kūrėjai. Tikri ir esam“, – filmo pristatymo metu kalbėjo projekto vadovė Lina Uždravienė. – „Turim tikrą režisierių Edgarą Pilypaitį, operatorių Saulių Urbanavičių, kuris, beje, sunkiai įtikino ekspertus, kad iki šiol filmo montavimo darbų nėra ragavęs.“ Pats Saulius sako, kad jį šis darbas „veža“. Kartu su savo padėjėju Vidmantu Kovu Saulius nufilmavo 317 scenų, kurias teko atrinkti ir kūrybiškai sumontuoti į 5 minučių trukmės filmuką. Tokia buvo projekto sąlyga.

„Esam laimingi, kad filmuko kūrimo metu gyvenimas mūsų bendruomenėje suaktyvėjo, „užsidegė“ žmonių akys. Vėl iš naujo supratom, kokia didelė jėga yra gera komanda ir kaip įdomu išbandyti save naujuose, mažai žinomuose pasauliuose“, - džiaugėsi Lina.

Filmuko premjeros vakarą vedė pats teatralizuotos ekskursijos sumanytojas ir „pravadyrius“ frakuotas dvaro ponas Edgaras. Jis pasidžiaugė, kad šešti metai organizuojamų ekskursijų artistai pagaliau gali išvysti save ir ekrane, mat ekskursijų metu parke jie stovi kiekvienas savo „poste“.

Po šiltai sutikto filmuko peržiūros, juoko pliūpsniais ir plojimais pasitiktas filmukas apie filmuką, kuriame kino operatorius Saulius sudėjo „nemirtingus“ užkulisinius kadrus, replikas, pasirengimus filmavimui. „Jau gali verkt“, – skamba už kadro stovinčio režisieriaus balsas baudžiauninkei Mortai, kurią vaidino Asta Žilaitienė. Užfiksuotas kadras, kaip ji gesina „kolegės“ baudžiauninkės, kurios vaidmenį sukūrė Teresė Dovydaitienė, nuo laužo netyčia užsidegusį sijoną. Ir dar daug kitų smagių nutikimų, įvykusių už kadro.

Kūrėjus sveikinusi kultūros ir turizmo skyriaus specialistė Aurelija Papievienė žavėjosi gelgaudiškiečių kūrybiškumu, susitelkimu ir novatoriškumu. „Dar gerai pagalvokit, kurį filmuką – trumpąjį ar ilgąjį turėtumėt kitais metais pristatyti konkursui“, – juokavo ji.

Gelgaudiškiečių sukurtą filmuką „Teatralizuota Gelgaudiškio dvaro parko ekskursija“ galite pasižiūrėti www.youtube.com paieškų laukelyje, įvedę užklausą „teatralizuota ekskursija“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.