S. Bitkauskas: „Tokios šiltos bendruomenės, kokią radau čia, tikriausiai niekur kitur neturėsiu...“

bitkauskasAsta GVILDIENĖ
 
Pirmąjį Advento sekmadienį Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje vyko išskirtinės pamaldos. Beveik du su puse metų čia klebonavęs egzorcistas  Sigitas Bitkauskas atsisveikino su parapijiečiais. Jis netikėtai buvo paskirtas tarnauti į  Prienų rajono Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapiją, kuri jau kurį laiką likusi be klebono.
 
Nuotr. Kunigas S. Bitkauskas, dvejus metus ir penkis mėnesius tarnystę ėjęs Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapijoje, paliko savo indėlį ne tik bažnyčios atstatyme, bet ir žmonių širdyse.
 
Kunigas S.Bitkauskas apgailestavo, kad teks palikti Griškabūdžio parapijos tikinčiuosius, nes čia žmonės išskirtiniai. „Aš ir naujajam klebonui Vytautui Mazirskui, iki šiol vikaru tarnavusiam  Alytaus Šv.Angelų Sargų parapijoje, sakiau, kad čia ras tokius parapijiečius, kokių kažin dar kada ar gaus“, - atviravo klebonas. Pasak jo, čia kiekvienas dvasininkas turi praeiti savo etapą ir palikti savo indėlį. Vienas bažnyčios balkius keitė, kitas stogą dengė, pašnekovui teko sutvarkyti išorę ir įrengti apsaugas.

Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčia – vienintelis Lietuvoje išlikęs daugiakampės klasicistinės medinės architektūros pavyzdys buvo restauruojamas etapais. Prieš porą metų atsilaupęs bažnyčios stogas buvo perdengtas analogiškos skardos danga, pakeistos stogą laikančios konstrukcijos, lietvamzdžiai, įrengta žaibosaugos sistema. Kunigui S.Bitkauskui teko pasirūpinti bažnyčios fasadų restauravimo ir apsaugos priemonių įrengimo darbais. Dar praėjusių metų vasarą čia kaukšėjo plaktukai: buvo pakeistos senos išorinės lentos, supuvusios sijos ir langų detalės, restauruotos išorinės durys ir portiko kolonos. Bažnyčioje įrengta priešgaisrinė ir apsaugos signalizacija, naujai pervedžiota elektros instaliacija.

Pasak klebono, daug atsiliepimų jis išgirdo dėl pasikeitusios bažnyčios spalvos – ji nudažyta pilkai. „Architektė norėjo „pramušti“ mėlyną spalvą, tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo, jog pilka spalva buvo tikroji, - tvirtino pašnekovas. – Ją derinom ir su miestelio bendruomene, ir su seniūnu. Jai pritarė ir vyskupas. Šita spalva tinka labiau – fasadai iš tolo švyti. Daugelis pravažiuojančių giria, sako, kad gera, skoninga spalva.“  

Kunigas S.Bitkauskas juokėsi, kad ir naujasis klebonas taip pat turės savo indėlį įdėti. Mat rajono savivaldybės taryba paskutiniajame posėdyje pritarė kitam Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčios projektui - interjero restauravimui – vidaus dekoro, kolonų, sienų ir lubų tapybos, grindų ir kt. vidaus detalių sutvarkymui. Tad tikrai dar bus ką veikti.

Klebonas atvirai prisipažino, kad naujo paskyrimo šį rudenį nesitikėjo. „Galvojau gal pavasarį, kas keisis, bet susiklosčius tokioms aplinkybėms, kai prasideda Adventas, artėja Šv.Kalėdos, o kita parapija likusi be kunigo, tenka išsikelti, - situaciją komentavo pašnekovas. – Aišku, jei užsispirčiau, galiu neit – vyskupas nevertė... Bet vienas atsisakė, jei ir kitas atsisakys? Manau, vyskupas turi savo planą, savo tikslą ir geriau žino, kaip visus išdėlioti toj šachmatų lentoj. Be abejo, pastoraciniu atžvilgiu kunigui naudinga ilgiau vienoje vietoje pabūti. Susipažįsti su žmonėmis, su rajono ir vietos valdžia, susidėlioja nuoširdūs santykiai – gaila viską palikti.“

Kunigas prasitarė, kad ir kaip egzorcistas jis darbo rajone turėjo pakankamai. „Nors paskutiniu metu ne apsėstų, o psichinėmis ligomis sergančių žmonių buvo daugiau - juos reikėjo įtikinti kreiptis į gydytojus, tačiau teko ir namus šventinti, kuriuose vaidenasi, ir išgydymo Mišias organizuoti, - vardijo pašnekovas. – Iš pradžių labai bijojau egzorcistu būti. Sutikęs gailėjausi - kam man tų bereikalingų rūpesčių, juk galėčiau ramiai gyventi. Bet po truputį, po truputį ir įsivažiavau, pasižiūrėjau, kaip kiti dirba, seminaruose lankiausi, patirties įgijau. Svarbu pačiam be nuodėmės gyventi ir tada niekas nebaisu.“

Apie naująją Išlaužo parapiją, kur taip netikėtai gavo paskyrimą, klebonas sakė nedaug težinantis, tik girdėjęs, kad nuotaikos ten kitokios, žmonės šalti, nebendraujantys. „Jei iš 1 tūkst. Linksmakalnio gyventojų tik 20 praktikuojančių katalikų, o kiti - netikintys, tai sunku pasakyti, ką ten rasiu, - kalbėjo kunigas S.Bitkauskas. - Tai jau šeštoji probleminė vieta, į kurią esu skiriamas. Turiu išsikraustyti labai greitai, nes Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija jau kurį laiką likusi be klebono. Nors palikti Griškabūdžio tikinčiuosius labai gaila, tačiau netikėtas paskyrimas turi ir savo pliusų. Iš ten man bus patogiau atlikti ir kitas savo pareigas. Aš esu Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kapelionas ir man buvo sudėtinga iš Griškabūdžio važinėti į Prienus, Lazdijus, Birštoną, kur esu paskirtas. Be to ir namai šalia. Galėsiu dažniau tėvus aplankyti.“

Su naujuoju klebonu V.Mazirsku Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapijos gyventojai galės susipažinti jau ateinantį penktadienį pirmosiose jo aukojamose Šv. Mišiose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.