Kitais metais merą išsirinksime patys

mero kedeSima KAZARIAN
 
Kitąmet vasario pabaigoje arba kovo pradžioje vyksiančiuose savivaldos rinkimuose gyventojai patys nuspręs, kas verčiausias būti rajono meru. Ši įstatymo pataisa, anot jos iniciatorių, laukta jau ne vieną dešimtmetį.
 
Nuotr. Ar Šakių rajono mero kėdėje kitais metais sėdės tas pats žmogus? O gal šakiečiai nuspręs ieškoti pokyčių? Tai parodys tiesioginiai mero rinkimai.
 
Savivaldybių tarybų nariai, kaip ir dabar, bus renkami daugiamandatėje, o meras – vienmandatėje apygardose. Atėjęs balsuoti gyventojas gaus du balsavimo biuletenius. Vienu, kaip ir anksčiau, bus renkami savivaldybės tarybos nariai: reikės pažymėti partijos sąrašo numerį ir iš jo išrinkti penkis asmenis, kuriems atiduoda pirmumo balsus. Kitu biuleteniu, kuriame bus įrašytos kandidatų pavardės, rinkėjas balsuos už savo pasirinktą kandidatą į merus.

Tiesioginiuose merų rinkimuose galios dviejų turų sistema. Numatyta, kad pirmajame ture meras bus išrinktas tik tada, jei gaus daugiau kaip pusę balsų. Kitu atveju bus rengiamas antrasis turas.

Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, tiesioginių mero rinkimų klausimas ilgai nejudėjo iš mirties taško, todėl praeitą savaitę priimtas sprendimas gali būti vadinamas istoriniu pasiekimu, atveriančiu naujas galimybes demokratijos plėtrai. „Merai bus renkami ne partijos užkulisiniuose susitarimuose, o tiesiogiai“,- teigė jis.

Iki šiol merą iškeldavo partija, laimėjusi rinkimus. Šios partijos nariai patys ar koalicijoje su kita partija balsų dauguma priimdavo visus vietinės reikšmės sprendimus. Dabar meras teoriškai gali būti ir nesurinkusios daugumos opozicinės partijos atstovas. Ar jo galios nesumenks? Politikai, nepalaikę tiesioginių mero rinkimų, įsitikinę, jog mero galios, jei jis bus politinės mažumos atstovas savivaldybėje, tebus simbolinės.

Kokios bus tiesiogiai išrinkto mero funkcijos? Jis bus savivaldybės vadovas ir savivaldybės tarybos pirmininkas. Pagrindinė jo funkcija - vadovavimas tarybos darbui - išliks, tačiau tiesiogiai išrinktam merui bus suteikiama daugiau teisių, nei dabar. Jis skirs į pareigas ir atleis savivaldybės biudžetinių ir viešųjų įstaigų (išskyrus mokymo) vadovus, priims sprendimus dėl žemės paskirties keitimo, skelbs gyventojų apklausas, skirstys savivaldybę į seniūnaitijas.
 
Šakių rajono meras Juozas Bertašius:  „Išrinktas žmonių, meras jausis pakankamai stiprus“
 
Kaip vertinate tiesioginius mero rinkimus?
Tai reikėjo padaryti jau seniai, jau kokius dešimt metų turėjo būti merai renkami tiesiogiai.

Kokie didžiausi pokyčiai laukia?
Bus daugiau demokratijos, žmonių balsas turi būti pats svarbiausias. Žmonių išrinktas meras jausis pakankamai stiprus, kad galėtų priimti sprendimus, skirtus žmonėms.

Ar mero galios nebus simbolinės, juk viską sprendžia rajono taryba?
Nemanau, kad reikia į tai gilintis. Yra tarybos funkcijos, yra mero, taip buvo ir bus.

Ar dalyvausite mero rinkimuose?
O kodėl turėčiau nedalyvauti? Aišku dalyvausiu – tiek energijos ir jėgų atidavęs šiam kraštui turiu tokią teisę.

Ką laikote savo didžiausiu galimu konkurentu tiesioginiuose mero rinkimuose?
Nei vieno nelaikau konkurentu, kol nežinau, kas rinkimuose dalyvaus.
 
Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyriaus pirmininkas Algirdas Klimaitis: „Renkant žmogų, reikės žinoti, ką jis galės“
 
„Tiesioginių mero rinkimų faktą vienareikšmiškai įvertinti sunku. Be abejo, atrodo maloniau, kad galima rinkti žmogų, o ne partiją, tačiau manau, kad reikėtų pradėti nuo to, jog bendruomenė pati išsirinktų seniūnus.

Tiesioginis mero rinkimas pats savaime nieko neduoda – svarbu mero kompetencija, santykis su savivaldybės taryba, administracija, su leidžiamąja ar vykdomąja valdžia. Renkant žmogų, reikės žinoti, kiek jis realiai galės padaryti. Jei meras galės tik išdavinėti žvejybos leidimus naujai įžuvintuose vandens telkiniuose – bus sutrypti lūkesčiai žmonių, kurie tiki, kad meras spręs svarbius vietos klausimus. Kai lūkesčiai viršija galimybes – ateina nusivylimas. Tada žmonės sako: „Rinkome, tikėjome, o kas iš to – ir vėl niekas nepasikeitė.“ Aš optimizmu netrykščiau, nes patys rinkėjai, visuomenė turi būti pakankamai brandi, kad žinotų, ką renka ir kiek gali tikėtis iš būsimojo mero.

Mūsų skyriuje balandį vykusiuose rinkimuose partijos lyderiu buvau išrinktas aš. Manau, kad bus laikomasi įprastinės praktikos, tad greičiausiai partijos lyderis ir bus kandidatas į merus. Taryboje esu dirbęs 3,5 kadencijos, paskui teko pasitraukti iš tarybos nario pareigų, nes Konstitucinio teismo buvo uždrausta savivaldybei priklausančios įstaigos vadovui būti tarybos nariu. Jei būčiau išrinktas meru, prieštaravimų nebūtų.

Kokia mano įtaka partijos nariams dirbantiems taryboje? Mes dirbame komandinį darbą. Nors tiesiogiai darbe nedalyvaujame, kyla klausimų, patarimų, kartais pasiginčijame ir nesutariame, tačiau tai ir yra demokratija. Kiekvienas tarybos narys turi savo nuomonę ir ji gerbtina, nes šie politikai išrinkti žmonių. Aišku, geriau, kai partiečių nuomonė yra vieninga, tačiau jei diskusijose nepavyksta įrodyti savo tiesos, tenka sutikti su manančiais kitaip. Šiaip aš visada raginu pasiskaityti partijos programą ir remtis joje užrašytomis nuostatomis.
 
• Numatoma, kad kelti kandidatų sąrašus daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir merą vienmandatėje rinkimų apygardoje gali ne tik partijos, bet ir visuomeniniai rinkimų komitetai.

• Būtų atsisakoma save iškėlusių kandidatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

• Vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatu į merus pilietis galėtų išsikelti pats.

• Politinių partijų, rinkimų komitetų kandidatų sąrašai, kandidatai į merus bei asmenys, save keliantys kandidatais į merus, būtų registruojami, jeigu iškėlimą ar išsikėlimą savo parašais palaikytų tos savivaldybės rinkėjai. Atitinkamoje savivaldybėje kandidatus turėtų paremti ne mažiau kaip 20 proc. skaičiuojant vienam savivaldybės tarybos nario mandatui, bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.