Savivaldybė vangiai viešina informaciją savo internetiniame puslapyje

svetaineVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Jei bent kartą teko naudotis Šakių rajono savivaldybės internetiniu puslapiu, ko gero teko nemenkai paieškoti reikiamos informacijos ar net nusivilti jos neradus. Kad savivaldybės internetinis puslapis nėra pilnai pritaikytas vartotojams, rodo ir kasmet atliekamas savivaldybių tinklapių tyrimas.
 
Nuotr. Reikia tikėtis, jog ir Šakių rajono savivaldybės internetinis puslapis atsižvelgus į rekomendacijas kuo greičiau bus patobulintas ir pritaikytas vartotojams.
 
Yra trūkumų
 
Šių metų birželio mėnesį Europos Tarpdisciplininių Tyrimų Institutas atliko valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainių būklės analizę - tyrimą.Tai jau penktas tyrimas, kuris vykdomas kasmet. Iš 58 vertinimo kriterijų, Šakių savivaldybės internetinis puslapis atitinka tik 43 arba 75,4%. Tai antras blogiausias rezultatas tarp 60 Lietuvos savivaldybių. Panašus rezultatas buvo pernai (71,9%) ir užpernai (72,4%), taigi akivaizdu, kad savivaldybė iš savo klaidų nepasimoko.

Panašias išvadas padarė ir Šakių rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas. Liepos 24 dieną vykusiame komiteto posėdyje buvo įvertinti savivaldybės tarybos ir administracijos veiklos viešinimo pokyčiai ir pateiktos rekomendacijos, kaip tobulinti internetinį savivaldybės puslapį. Pasak Kontrolės komiteto pirmininko Vaido Balčiūno, jau ne pirmą kartą buvo pastebėtas tam tikros informacijos trūkumas. „Problemos mums, tarybos nariams, buvo aiškios jau prieš pusę metų. Ir veiklos plane buvo numatyta tobulinti informacijos viešinimą. Patys susiduriam su problema, kai ieškom tam tikros informacijos ir jos nerandam“,– sakė V. Balčiūnas.

Šakių rajono savivaldybės puslapio skyriuje „Taryba“ galima pamatyti tik 2012 metų tarybos veiklos ataskaitą. Iš šešių tarybos komitetų ataskaitas apie veiklą yra pateikę tik du: kontrolės – 2013 metų, sveikatos ir socialinės apsaugos – 2012 metų. Vienintelis pateikęs 2014 metų veiklos planą yra kontrolės komitetas. Bendrųjų reikalavimų neatitinka ir tarybos narių sąrašas, kuriame turėtų būti nurodyta ne tik jų kontaktinė informacija, bet ir pareigybių aprašas, nurodantis, kokias funkcijas darbuotojas atlieka ir kokie reikalavimai keliami pareigybei užimti.

Pateiktos rekomendacijos

Kontrolės komitetas savivaldybės administracijai pateikė keturias rekomendacijas. Visų pirma, pasiūlyta sukurti skyrelį, skirtą darbo grupėms. Jame turėtų būti nurodyti buvusių ir jau suformuotų darbo grupių sąrašai bei jų darbo planai. Antra rekomendacija – administracijos ir mero nutarimų viešinimas bei numatomų posėdžių datos. Trečia – patobulinti paklausimų skiltį. Šiuo metu internetiniame puslapyje yra tarybos narių paklausimai, bet skelbiami tik kai kurie iš jų, ir tie patys pateikiami be atsakymų.Viešinti reikėtų ir gyventojų grupių paklausimus bei atsakymus į juos. Dar vienas patobulinimas, kurio buvo prašyta ir anksčiau, bet jis neįvykdytas – kad prie administracijos darbuotojų būtų nurodyti jų pareigybių aprašai. Kaip teigė V. Balčiūnas, šioje skiltyje turėtų būti ne tik telefonų numeriai, elektroninio pašto adresai, bet ir administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintos pareigybės, kad gyventojai žinotų, kuo konkrečiai turėtų užsiimti kiekvienas darbuotojas.

Šios rekomendacijos savivaldybės administracijai pateiktos antrą kartą patikrinus internetinį puslapį. „Yra Vyriausybės nutarimas, reglametuojantis valstybinių įstaigų internetinių puslapių tvarką, todėl pagal jį turėtų būti viešinama daug kas, ko Šakių savivaldybės svetainėje dar nėra. Ne mes išsigalvojom“, – aiškino V. Balčiūnas. Paisant bendrųjų reikalavimų savivaldybių interneto svetainėms, visuomenei turi būti sudarytos sąlygos gauti internetu visą aktualią viešą informaciją.Tai informacija apie valstybės ir savivaldybių institucijas  ir įstaigas bei jų funkcijas, parengtus įstatymų ir kitų norminių teisės aktų projektus ir su jais susijusi informacija.Ne mažiau svarbu užtikrinti įstaigų interneto svetainių veiksmingumą, jose pateikiamos informacijos aktualumą, patikimumą, paieškos galimybes ir reguliarų informacijos atnaujinimą.

Europos Tarpdisciplininių Tyrimų Institutas atlikęs tyrimą Šakių rajono savivaldybės internetiniame puslapyje nerado ir daugiau svarbios informacijos. Pavyzdžiui, internete neviešinami tyrimai ir analizės, veiklos nuostatai, veiklos sritys, darbo užmokestis, biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai. Be Kontrolės komisijos pastebėtų trūkumų, taip pat pasigendama informacijos apie įstaigos reguliuojamai sričiai priskiriamas kitas įstaigas, elektroninio pašto sudarymo tvarkos, teisės aktų projektų, nuorodos į Elektroninių valdžios vartų svetainę.Nors paisyti pagrindinių reikalavimų, kurie taikomi visų valstybinių įstaigų internetiniams tinklapiams, yra būtina, tačiau kiekviena savivaldybė gali plėsti svetainės turinį ir papildyti jį atsižvelgdama į visuomenės poreikius.

Laukiama pokyčių

Po dviejų mėnesių nuo rekomendacijų pateikimo savivaldybės Kontrolės komisija pakartotinai įvertintas, kaip internetiniame puslapyje viešinima informacija ir bus aptariami pokyčiai.„Kontrolės komitetas tik konstatuoja problemas, o nuo administracijos priklausys, ar jos bus išspręstos“,– sakė V. Balčiūnas. Už informacijos pateikimą internetiniam puslapiui atsakingi savivaldybės skyrių vadovai – kiekvienas iš jų privalo viešinti savo srities informaciją, o su savivaldybės taryba susijusią informaciją skelbia tarybos sekretorius. Yra ir už viso internetinio puslapio priežiūrą atsakingi žmonės, kurie rūpinasi bendra tvarka.Taigi puslapio priežiūra yra ne vieno darbuotojo pareiga, o visos savivaldybės atsakomybė.

Pastaruoju metu Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama vietos savivaldos elektroninės valdžios formoms, nes vietos valdžios institucijos geriausiai gali identifikuoti besikeičiančius vartotojų poreikius ir greičiau į juos reaguoti pasirinkdamos tuos poreikius atitinkančias formas.Politiniame gyvenime dalyvaujantys piliečiai seka naujienas tiek spaudoje, tiek internete, todėl patogus naudoti savivaldybės internetinis puslapis jiems labai svarbus. Būtent šia forma pateikiama informacija yra greičiausiai ir lengviausiai pasiekiama.Užtikrinti kokybišką jos sklaidą turėtų būti kiekvienos savivaldybės prioritetas. Reikia tikėtis, jog ir Šakių rajono savivaldybės internetinis puslapis atsižvelgus į rekomendacijas kuo greičiau bus patobulintas ir pritaikytas vartotojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar renginių pasiūla rajone atitinka jūsų poreikius?

klausimelis 06 04Nerijus iš Kudirkos Naumiesčio:

Nežinau, kokia situacija likusiame rajone, bet Kudirkos Naumiestyje, atrodo, visai užtenka. Nors šiaip nelabai ką galiu pasakyti, kadangi apskritai renginiai man nėra pats aktualiausias dalykas. Kai Lietuvoje būname, kartais į kokį nors užsukame. Dažniausiai – į koncertus, šie labiausiai domina. 

klausimelis 06 04 2

Eglė iš Gelgaudiškio:

Užtenka tų renginių. Pati gyvenu Gelgaudiškyje, jei vyksta koks netoliese, stengiuosi apsilankyti. Kartais vykstame ir į kituose mestuose vykstančius renginius. Kalbant apie rajoną, mes dažniausiai renkamės tokius, kurie ir vaikams skirti, pavyzdžiui, šeimos šventę, vaikų dienos šventę. Tik tokio tipo renginių, kur veikos netrūktų ir mažiesiems, būtų atrakcionų, žaidimų ir t.t., organizuojama skurdokai, galėtų būti ir daugiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.