Kelias į sėkmingą vandens turizmo plėtojimą

panoviaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Spalio 10 dieną Panovių kaime vyko projekto „Veiklios kaimynystės viešosios paskirties erdvių modernizavimas – II etapas“ investicinio objekto pristatymo renginys.
 
Nuotr. Renginio metu projekto partneriai perkirpdami juostą atidarė pontoninę baidarių prieplauką.
 
Šiame renginyje dalyvavo projekto partneriai: Suvalkų (Lenkija) savivaldybė, Vilkaviškio rajono savivaldybė, Vyžainių (Lenkija) seniūnija ir Šešupės euroregiono turizmo informavimo centras (TIC). Pristatyme taip pat dalyvavo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, tarybos narys Bernardinas Vainius, kuris yra ir Panovių kaimo bendruomenės pirmininkas. Šio projekto tikslas yra partnerių regionų konkurencingumo stiprinimas, gerinant viešąją infrastruktūrą, bei partnerių pasienio regiono bendruomenių bendradarbiavimo stiprinimas.

Susitikimo metu buvo apžvelgti jau įgyvendinti darbai. Panovių kaime prie Šešupės buvo įrengta turistinė infrastruktūra: buvo pastatyta 14 ženklų palei visą Šakių rajono Šešupės upės vandens turizmo trasą, nuo Kudirkos Naumiesčio iki Kirkilų kaimo. Kaip sakė turizmo informavimo centro direktorė Eglė Plančiūnienė, šie ženklai labai padeda plaukiantiesiems baidarėmis, nes pagal juos lengviau orientuotis ties kuria vieta esama. Taip pat galima apskaičiuoti, kiek trasos jau įveikta. Iš viso baidarėmis Šešupe turistams tenka įveikti 45 kilometrų ruožą. Liepos mėnesį Panoviuose buvo įrengta poilsiavietė ir pontoninė baidarių prieplauka. Projekto metu taip pat įrengti intakai, lankytini objektai ir informacinis stendas. Susitikimo metu E. Plančiūnienė pasakojo, jog planuose yra infrastruktūros įrengimas ir priežiūra, upės pakrančių tvarkymas, renginiai. Taip pat į planus įtrauktas Amatų centro įkūrimas. Pirmasis etapas jau įvykdytas. Amatų centre vyko investicinio objekto pristatymo renginys.
 
Vandens turizmo kelio pradžia

Susitikimo metu Bernardinas Vainius minėjo, jog labai džiaugiasi, kad Panoviuose vystosi vandens turizmas. Jo manymu, reikia išnaudoti tokias galimybes. „Reikia išnaudoti, tai ką mums davė Dievas – nuostabią gamtą“,- teigė B. Vainius. Su vandens turizmu susijusi veikla rajone prasidėjo beveik prieš dešimtmetį. 2005 metais marijampoliečiui, vandens turizmo entuziastui Šarūnui Domarkui kilo mintis surengti žygį valtimis Šešupės upe. Jam tuo metu talkino šakiečiai Akvilė Veličkaitė ir Vykintas Augustaitis. Būtent šių žmonių pastangomis gimė projektas „Žemyn upe“, kurio esmė buvo ne tik pradėti vandens turizmą mūsų rajone, bet ir spręsti ekologines problemas. Parašius projektą ir gavus finansavimą buvo nupirktos 12 baidarių ir kitas reikalingas inventorius.
 
Džiugina kaimyninių šalių bendradarbiavimas

Rajono administracijos direktoriaus pavaduotojas susitikimo metu pasakojo, jog labai džiaugiasi, jog rajone vystosi vandens turizmas. „Ši trasa Šešupe man nuo vaikystės labai gerai žinoma. Labai džiaugiuosi, kad ji būtent šiuo metu jau formuojasi į tarptautinę trasą. Šiandien daugiau kalbam apie Panovių gyvenvietę, kurioje turizmui jau padėtas tam tikras pagrindas. Reikia plėtoti šią idėją ir sujungti Kudirkos Naumiesčio, Panovių ir Slavikų bendruomenes. Džiugu, jog dvi kaimyninės šalys (Lenkija ir Lietuva) bendradarbiauja turizmo srityje. Manau, kad bus atrasti dar stipresni ryšiai tarp mūsų šalių“,- teigė A. Damijonaitis.

Prieplaukos atidarymas

Pristačius projektą ir Šešupės upės vandens turizmo trasą, susitikimo svečiai buvo pavaišinti skaniais ir sočiais pietumis. Besidžiaugdami šiltu ir vasarišku oru renginio dalyviai vyko prie poilsiavietės ir prieplaukos prie Šešupės, kur buvo galima pamatyti, kas buvo įgyvendinta projekto metu. Projekto partneriai prie prieplaukos perkirpo juostą - tai simbolizavo prieplaukos atidarymą.

Bernardinas Vainius susitikimo metu minėjo, jog baidarių verslas per sezoną atneša apie 4 tūkst. litų pelno.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.