Barzdiškiai ir toliau nenusileidžia ministerijai

barzdai aisktele
Nuotr. Barzdų bendruomenės centras prašė paramos treniruokliams, aplinkos sutvarkymui bei paskaitoms socialinės atskirties mažinimui.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Barzdų bendruomenė ne ta, iš kurios būtų galima tyčiotis ar vedžioti už nosies. Jau anksčiau rašėme, kad Vyriausioji administracinių ginčų komisija įpareigojo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) barzdiškių projektą svarstyti iš naujo. Ministerija taip ir padarė, tačiau sprendimas bendruomenės netenkina ir jie svarsto, ar neteks dar kartą kreiptis į Ginčų komisiją.

Dar sausio mėnesį Barzdų bendruomenės centras, vadovaujamas Ilonos Leleivienės, SADM prašė paramos treniruokliams, aplinkos sutvarkymui bei paskaitoms socialinės atskirties mažinimui vesti, tačiau vietoj prašytų daugiau nei 11 tūkst. eurų buvo skirta 1049 eurų parama medeliams, cementui, kurio būtų reikėję treniruoklių įtvirtinimui, ir viešinimui.

„Tai turime susisodinti medelius, gal nusitiesti cementinius priėjimus iki jų ir už 500 eurų  tai viešinti? O gal medelius užcementuoti?“ – tuomet ironizavo bendruomenės nariai.

Iš pradžių jie manė, kad įsivėlė klaida, nes kitų bendruomenių projektai, įvertinti mažesne balų suma, gavo daug didesnį finansavimą (9–10 tūkst. eurų). Tad nesulaukdami logiško paaiškinimo iš ministerijos bei niekaip su ja nerasdami bendros kalbos barzdiškiai nusprendė kreiptis į Vyriausiąją administracinių ginčų komisiją. Ši pirmiausiai ragino sudaryti Taikos sutartį, tačiau ministerija siūlė pasirašyti po tuo pačiu 1049 eurų projektu be jokio detalizavimo.

„Buvome su valdyba apsitarę, kad rašysimės Taikos sutartį tuomet, jei viskas bus objektyvu, paaiškinta ir motyvuota. Tačiau ministerijoje nieko panašaus nebuvo, o pasirašyti siūlė po tuo pačiu 1049 eurų projektu, tad nesirašėme“, – sakė I. Leleivienė.

Kadangi Taikos sutartis pasirašyta nebuvo, Ginčų komisija ėmėsi darbo ir nusprendė, kad ministerija, skirdama lėšas, elgėsi neobjektyviai, buvo pažeistos kai kurios nuostatos ir rekomenduota projektą svarstyti bei paramą skirti iš naujo. Vykdydama komisijos sprendimą SADM Barzdų bendruomenės centro projektą vertino iš naujo ir nusprendė skirti 2 tūkst. 269 eurus. Tačiau ir didesne suma, kaip svarsto I. Leleivienė, nelabai yra kuo džiaugtis.

„Kalba eina, kad galėjo būti skirtas 7 tūkst. 600 eurų finansavimas, bet jie (ministerija) daro išvadą, kad laiko likę per mažai, jog mes spėtume įgyvendinti projektą ir iki metų pabaigos užbaigti darbus, todėl skiria 2 tūkst. 269 eurus“, – pasakojo I. Leleivienė.

„Projekte numatytas veiklas buvo numatyta vykdyti nuo 2016 m. balandžio 1 d. iki 2016 m. gruodžio 31 d., t.y. 9 mėnesius, o skyrus finansavimą šiuo metu, maksimali galima projekto vykdymo trukmė būtų 4 mėnesiai“, – rašoma SADM posėdžio protokole.

Bendruomenės centro pirmininkė įsitikinusi, kad jeigu būtų skirta numatyta parama, darbus iki metų pabaigos bendruomenė atlikti spėtų. Ji retoriškai teiraujasi, ar ministerijai spręsti, per kiek laiko bendruomenė spės ar nespės įgyvendinti projektą.
„Jei mes nespėtume, būtų mūsų, o ne jų problema. Dabar dėsto motyvus, mažina paramą, neina į jokį dialogą ir tikrai nesiskaito su žmonėmis“, – mintimis dalijosi I. Leleivienė.

Tad susirinkusi bendruomenės taryba nusprendė, kad ir šįkart ant sutarties nesirašys. Be to, svarsto galimybę dar kartą kreiptis į Vyriausiąją administracinių ginčų komisiją.

„Ne mūsų bėda, kad jie padarė klaidą, tačiau netoleruosime ir tolimesnio tyčiojimosi iš mūsų“, – užtikrintai kalbėjo bendruomenės centro pirmininkė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.