Gelgaudiškiečiai apie savo problemas jau šaukia garsiai

kuncaitis gelgaudiskyje
Nuotr. Bene daugiausiai klausimų sulaukė rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis (stovi).

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 12 d. Gelgaudiškio seniūnaičiai suorganizavo gyventojų susitikimą su rajono savivaldybės atstovais, tarybos nariais, įstaigų, atsakingų už vandens tiekimą ir kelių priežiūrą, vadovais. Išsakytos  problemos, sulaukta pažadų ir paaiškinimų.

Trūksta tvarkos

Nors susirinkusieji pripažino, kad Gelgaudiškis nuolat gražėja, čia daug investuojama į Gelgaudiškio dvarą, bet, pasak gelgaudiškiečių, ir šiame miestelyje pilna žemiškų bėdų: duobėtų gatvelių ir neasfaltuotų kelių, neapšviestų gatvių, apleistų statinių, miestelio centre stovi suvežtos medžių šakos ir kitos šiukšlės. Apie jas kalbėjusi seniūnaitė Jolanta Bublaitienė pasakojo, kad buvusioje Gelgaudiškio keramikos gamyklos teritorijoje sukrautos ir jau dveji metai vežamos medžių šakos, kurios bet kada gali užgriūti, čia vežamos ir kitos šiukšlės – ta teritorija virto sąvartynu.

Susitikime dalyvavęs rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis patikino, kad Gelgaudiškyje jau kitais metais numatoma įrengti stambiagabaričių, o vėliau ir žaliųjų atliekų aikšteles.

„Tų šiukšlių niekas juk nesuvežė, patys ir suvežėt, todėl kartu turime spręsti, ką su jomis daryti. Jūs turite informuoti seniūną, jei pamatote tuos, kurie piktavališkai veža šiukšles. Mes kalbėjom su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centru bei Šakių šilumos tinklų įmone, kurios pažadėjo šakas susmulkinti ir jas paimti. Mes su seniūnu šią problemą bandysime išspręsti“, – žadėjo K. Kuncaitis.

Liko neprisijungę

Susitikime kalbėjusi tarybos narė Eglė Dragūnaitytė priminė, kad Gelgaudiškis turi naujus nuotekų valymo įrenginius, bet dauguma daugiabučių ir Daukantiškių kaimo gyventojų neprisijungę prie jokių įrenginių.

„Kol kas prisijungimas Daukantiškiuose nenumatytas. O 2017–2020 m. numatoma tik esamų nuotekų tinklų renovacija, nes tinklai yra tikrai prastos būklės“, – aiškino „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas ir pridūrė, kad laikui bėgant atsiras pinigų ir Daukantiškių kaimui.

Kita problema – gelgaudiškiečiai negali prisijungti prie nuotekų trasos Taikos ir Kosmonautų gatvėse, priežastis paprasta: jungiantis prie trasos būtų išardytas gražus takas. K. Vilkauskas informavo, kad surado privatų asmenį, kuris kitokiu būdu, nepažeidžiant tako, padės gyventojams prisijungti prie nuotekų trasos.

Gatvės ir gatvelės

Susirinkę klausė, kada bus pradėti asfaltavimo darbai Daukantiškių kaimo Atžalyno gatvėje. Rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis informavo, kad šiuo metu yra pradėtas rengti projektas dėl šios gatvės asfaltavimo, o kitais metais bus pradėti ir darbai: tvarkoma važiuojamoji dalis, daromas pėsčiųjų takas, įrengiamas apšvietimas bei lietaus nuvedimas. Vedėjo nuomone, yra geriau padaryti mažesnę atkarpos dalį, bet kokybiškiau. Seniūnaitis Saulius Urbanavičius teiravosi, kada nors menkiausio dėmesio sulauks Tylos, Lauko, Sodų ar Vakarų gatvės Gelgaudiškyje, kuriose nei apšvietimo, nei šaligatvių nėra.

„Gyvenu Smėlio gatvėje 40 metų ir per tą laiką ji niekad nebuvo remontuojama – išvažiuoji su mašina ir tiesiai į duobę“, – kalbėjo Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorius Romas Dumbliauskas, o žmonės iš salės replikavo, kad minėta gatve nevaikšto turistai, todėl ji netvarkoma.

Į šį klausimą bandęs atsakyti K. Kuncaitis patikino, kad iš rajono savivaldybės Kelių priežiūros ir plėtros programos 2016–2017 m. Gelgaudiškio seniūnijai kelių priežiūrai ir remontui skiriama vidutiniškai po 70 tūkst. eurų, o kurios gatvės bus remontuojamos, jau numatyta. Anot vedėjo, vietines gatveles galėtų pažvyruoti ir seniūnas iš kasmet seniūnijai skiriamų penkių tūkstančių, numatytų kelių remontui.
Gelgaudiškiečius piktina ir tai, kad asfaltuojamas kelias Gelgaudiškis– Kiduliai ne nuo pradžios prie miestelio ribų, o per vidurį. K. Kuncaitis patikino, kad asfaltuojama ties gyvenviete, o likusi atkarpa yra valstybinis keliais, todėl ten savivaldybė darbų neatlieka.

Trūksta perėjų

Seniūnaitis S. Urbanavičius išsakė kitus gelgaudiškiečių pageidavimus – jie nori, kad pagrindinėje Taikos gatvėje atsirastų papildomos dar keturios pėsčiųjų perėjos. Kaip paaiškino seniūnaitis, norint patekti į Daukantiškius, reikia eiti dešinėje pusėje įrengtu šaligatviu, jam pasibaigus, pereinant į kairėje pusėje įruoštą šaligatvį, tenka pereiti gatvę ne perėjoje ir taip pažeisti Kelių eismo taisykles, o čia nuolat stovi policijos pareigūnai ir baudžia gyventojus.

„Šiame kelyje suskaičiavau jau penkias perėjas, šis kelias yra valstybinės reikšmės, todėl kiek perėjų ir kur įrengti, sprendžia Marijampolės regiono keliai“, – paaiškino K. Kuncaitis.

Pajotijo kaimo gyventojai skundėsi dėl nuolat per jų kaimą pravažiuojančių ūkininkų technikos sukeltų dulkių. Nors čia pastatytas ženklas, kuris ženklina Pajotijo gyvenvietę, kaimo gyventojai prašo įrengti ženklą, ribojantį greitį.

Problemų daug

Gelgaudiškiečius neramina apleistos sodybos miestelyje, buvusios keramikos gamyklos pastatai. K. Kuncaitis susirinkusius informavo, kad apleistų pastatų savininkams gali būti padidintas nekilnojamojo turto mokestis iki 3 proc. Gelgaudiškio seniūnijos seniūnas Vincas Dabravolskis sakė, kad sąrašą su tokiais pastatais yra pateikęs rajono Ūkio skyriui. Susirinkime dalyvavusi rajono tarybos narė Irena Haase paaiškino, kad pastatai, kurių šeimininkai nėra žinomi, bus įtraukti į aprašą kaip bešeimininkiai, tuomet atitinkamos institucijos ir spręs jų likimą. Ji seniūnui pasiūlė tokių pastatų savininkams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolus. Deja, iki šiol toks protokolas nebuvo surašytas niekam.

Gelgaudiškiečius domino, ar nebus jiems nustatyta atskira šildymo kaina, nes jie naudoja biokurą. Atsakymo sulaukė, kad nebus nustatyta. O į jų klausimą, kokioje stadijoje yra kapų tvoros tvarkymo darbai, seniūnas V. Dabravolskis atsakė, kad kol kas turi tik kuolus tvorai.

Susitikimo metu diskutuota apie Gelgaudiškio dvaro teritorijoje įrengtus teniso kortus, kurie yra nenaudojami ir nyksta. Jie yra paruošti koncesijai – perdavimui privačiam verslininkui, kuris galėtų vykdyti ūkinę komercinę veiklą. Nors buvo skelbti du konkursai, bet kol kas koncesininkas neatsirado. Savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus specialistė Ingrida Maksvytienė patikino, kad iki Naujųjų metų, paskelbus dar vieną konkursą, galbūt koncesininkas atsiras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.