Rajone išdalinta virš tūkstančio eglių šakų

eglisakes
Nuotr. Šakiečiai džiaugėsi akcija ir noriai rinkosi miškininkų siūlomas šakas.


Kalėdos be mišku kvepiančios eglutės ar bent mažos jos šakelės sunkiai įsivaizduojamos. Gruodžio 20 d. jau dešimtą kartą 42 Lietuvos miškų urėdijos dalino eglių šakas. Prie akcijos „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ prisijungę mūsų rajono miškininkai per keturias valandas Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje išdalino virš tūkstančio eglių šakų.
 
Šakių mieste eglės bei pušies šakos buvo dalinamos aikštėje prie parapijos namų.  Jau iš anksto čia lūkuriavo keletas pagyvenusių moterų. Šakietė Janina džiaugėsi tokia akcija, ji teigė, kad eglutę įsigyti pensininkei yra per brangu, nes jos kainuoja net iki 30 eurų, todėl kasmet ateina parsinešti žaliaskarės šakutę į savo namus. Kita šakietė paklausta, ar ne per vėlu puošti namus, atsakė, kad puoš Kūčių dieną. Jai užtenka kelių šakelių: jas įmerkia į vandenį, užkabina papuošimus, padega žvakelę. Pagyvenusi moteris sakė, kad laikosi senųjų tradicijų ir nesupranta, kodėl žmonės puošiasi Kalėdoms prieš mėnesį.

Apie 13 val. keliasdešimt žmonių apgulė šakas priekabose atvežusius du automobilius. Šakių miškų urėdijos Lekėčių girininkijos girininko pavaduotojas Jonas Urbanavičius pasakojo, kad iš Lekėčių miškų atvežė apie tris šimtus eglišakių. Pasak jo, jos atvežtos iš sėklinių eglių plantacijų, pjautos iš vakaro nuo eglių, kurioms per 40 metų. Jis patikino, kad miškininkų paruoštų šakų dar niekad nepritrūko.

Prie kitos priekabos šeimininkavo ir šakas dalino pats Šakių miškų urėdijos Lekėčių medelyno viršininkas Audrius Krikštopaitis. Jis pasakojo, kad šiemet jie atsivežė apie aštuonis šimtus eglišakių ir apie 150 pušų šakelių. Miškininkas teigė, kad per tiek metų jau žino, kiek maždaug šakelių išdalinama, todėl ir šiemet panašų skaičių šakų pripjovė. Tiesa, pasak A. Krikštopaičio, pušų šakeles vežti pradėjo tik prieš trejetą metų, nes anksčiau nebuvo paklausos, šiais metais jos buvo kaipmat išgraibstytos. Visos šakos buvo nupjautos prieš dvi dienas, tankios ir žalios, laikytos medelyno daigų šaldytuve.

„Du darbuotojai pjovė šakas su specialiais genėtuvais, atvežėm tikrai gražias, parinktas šakas, todėl, manau, kad jų neliks nė vienos. Pamenu, ankstesniais metais žmonės čia pat laužydavo šakeles, komponuodavo puokštes, dabar renkasi tvarkingai, net prilaužytų šakelių nėra, visiems visos tinka“, – spėjęs pasišnekučiuoti su gyventojais sako A. Krištopaitis ir džiaugiasi geru oru, nes, pasak jo, yra tekę šakas dalinti, kai šaltukas lauke spaudė iki 20 laipsnių.

Na o šakas kas ėmė tik sau, kas darbo vietai papuošti, kas vieną, kas keletą. Vieni pageidavo eglių, kiti pušų, vieni didesnių, kiti su kankorėžiais. Miškininkai iš patirties pasakojo, kad nuo šakų su kankorėžiais namuose daug šiukšlių būna, nes jie šilumoje išsiskleidžia ir išbyra sėklytės.

Naumiestiečiams buvo išdalinta apie 100 eglišakių, kurios buvo atvežtos iš Baltkojų miško.

Eglišakių pasiimti atėjo ir rajono įmonių darbuotojai, o miškininkai kantriai lūkuriavo gyventojų iki 17 val. Pasibaigus šakų dalinimui, miškininkai patys ir aikštę sutvarko, sušluoja spyglius.

Akcijos organizatoriai teigė, kad eglių šakos buvo dalinamos visoje Lietuvoje maždaug 120-yje miestų ir miestelių.

Miškininkai skaičiuoja, jog šios akcijos metu išdalins bene du šimtus tūkstančių eglės šakų. Jų teigimu, prieš dešimt metų pradėta akcija išsaugojo tūkstančius eglučių. Anot jų, viena nenukirsta eglutė per kelis dešimtmečius užauga į brandų medį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.