Atsisakė vicepirmininko pareigų, bet ne Seimo nario mandato

bastys mindaugas
Nuotr. Seimo narys Mindaugas Bastys nesijaučia sulaužęs Konstitucijos, todėl nemato pagrindo atsisakyti Seimo nario mandato.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį Seimo vicepirmininkas Mindaugas Bastys pasitraukė iš užimamų pareigų. Paviešinta, kad jis negali dirbti su slapta informacija, yra įtariamas neskaidriais ryšiais su nusikalstamo pasaulio ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais. Pats M. Bastys kaltinimus neigia ir, nors raginamas, Seimo nario mandato atsisakyti neketina.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pateikė raštą, kuriame, kaip skelbiama viešai, pažymima, jog parlamentaras M. Bastys turėjo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu laikomu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, taip pat – buvusiu Kauno mafijos autoritetu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD priėmė sprendimą, kad M. Bastys negali dirbti su slapta informacija. Penktadienį jis parašė pareiškimą ir pasitraukė iš vicepirmininko pareigų.

Ne tik opozicija, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, motyvuodamas, kad tokie dalykai diskredituoja Seimo vardą, ragino M. Bastį atsisakyti ir Seimo nario mandato. Kalbama ir apie galimybę Zanavykų rinkimų apygardoje iškeltam kandidatui inicijuoti apkaltą. Jis pats Seimo nario mandato atsisakyti neketina.

„Esminis dalykas, kad aš nesulaužiau Seimo naro priesaikos, nepažeidžiau Konstitucijos ir nepadariau nusikaltimo. Nėra jokio pagrindo dėti Seimo nario mandatą“, – sakė M. Bastys, VSD pažymą vertinantis kaip subjektyvią nuomonę.

VSD pažymoje, kaip skelbiama žiniasklaidoje, rašoma, kad M. Bastys vykdė J. Kostino prašymus tarpininkauti Rusijos piliečiams pratęsiant leidimą gyventi Lietuvoje, domėjosi J. Kostino nurodyto piliečio žemės susigrąžinimo Trakų rajone klausimais ir net padėjo J. Kostinui apgyvendinti motiną senelių globos namuose.

M. Bastys patikino dažnai susitinkantis ir bendraujantis su įvairiais žmonėmis, ne tik Lietuvos piliečiais, tačiau, sakė jis, nereikėtų to traktuoti kaip Konstitucijos sulaužymą ar kažkokią grėsmę. Kalbėdamas apie „Rosatom“ taip pat minėjo, jog tai jokia naujiena ir paslaptis, nes apie tai jau buvo kalbama prieš tvirtinant jį Seimo vicepirmininku.

„Tie susitikimai ne kartą paviešinti, aprašyti. Gal ir Seimo Pirmininkui reikėjo labiau įsigilinti prieš komentuojant“, – sakė M. Bastys.

Socialdemokratai savo partietį palaiko, išgirdę jo paaiškinimus, priėmė sprendimą, kad jis gali likti partijoje. Anksčiau (2007–2008 m.), kaip skelbia respublikinė žiniasklaida, M. Bastys su slapta informacija teisę dirbti turėjo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.