Auksinių tualetų Šakiuose nebus

projektas pilkauskai
Nuotr. Antradienį UAB „Želdynai“ atstovai Vainius Pilkauskas (dešinėje) ir jo tėvas Regimantas (antras iš dešinės) paskutinį kartą viešai pristatė techninio projekto, kuris apima J. Lingio parką bei Šakių ežero ir Siesarties pakrantes, sprendinius.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienį savivaldybės posėdžių salėje paskutinį kartą vyko techninio projekto, kuris apima J. Lingio parką bei Šakių ežero ir Siesarties pakrantes, sprendinių pristatymas. Tiesa, klausimų dėl planuojamų darbų ir šįsyk buvo apstu.

Krūmai vietoj gėlių

Techninį projektą ruošę UAB „Želdynai“ kraštovaizdžio architektai Regimantas Pilkauskas ir jo sūnus Vainius dar kartą į sprendinių svarstymą susirinkusiems rajono valdžios atstovams bei kitiems suinteresuotiems asmenims pristatė, kaip turėtų pasikeisti J. Lingio parkas, paežerė bei Siesarties pakrantės teritorija.

Pirmiausiai V. Pilkauskas pristatė, kaip turėtų pasikeisti paežerė. Parko teritorijos šiaurinėje dalyje prie J. Basanavičiaus gatvės projektuojama 66 vietų lengvųjų automobilių stovėjimo aikštelė. Ši aikštelė bus skirta parko lankytojams, tačiau ypač orientuota į greta esančio stadiono lankytojus. Taip pat projektuojama ir autobuso sustojimo vieta. Per visą prie ežero esantį parką projektuojamas 2,5 m pločio dviračių ir pėsčiųjų takas, išklotas bebriaunėmis trinkelėmis.

Prie ežero esančioje paplūdimio pievoje bus formuojama aikštė įvairiems renginiams, o didesniems renginiams bus suformuota pievos dalis, kuri, anot V. Pilkausko, galės būti naudojama ir kaip paplūdimys. Taip pat bus įrengtas pontoninis lieptas, kuriuo bus patogu naudotis tiek baidarininkams, tiek norintiems paplaukioti valtimi ar tiesiog ant jo pasėdėti. Nauja tai, kad paplūdimio zonoje taip pat suformuotos nišos su gultais, o šiauriau paplūdimio projektuojama tinklinio aikštelė, taip pat yra numatyta vieta sezoniniam lauko tualetui bei vienai persirengimo kabinai.

„Taip pat ežero pusėje formuojama ramaus poilsio aikštelė su pavėsine, kuri pasitarnautų pasislėpti ir nuo lietaus ir pailsėti, iš aikštelės atsivers vaizdas į tvenkinio įlanką. Rytinėje parko zonoje formuojamas ovalas su skirtinga veikla: vakarinėje pusėje – ramus poilsis bei pasivaikščiojamai ovalu, o rytinė pusė numatoma aktyvesnei veiklai – dvi grupės lauko treniruoklių bei vaikų žaidimų aikštelė. Su sklypais besiribojančiame parko kampe numatyta rami veikla universalioje pievoje bei formuojama petankės aikštelė“, – pasakojo V. Pilkauskas.

Nors praėjusį kartą vykusiame svarstyme buvo prieita prie bendro susitarimo, kad ežero pakrantėje bus suformuotas ne smėlio, bet vejos paplūdimys, šįkart tas pats klausimas iškeltas dar kartą – ar vis tik nebūtų geriau formuoti smėlio paplūdimį? Tačiau po diskusijų nuspręsta pasilikti prie žolės paplūdimio varianto.

Keliaujant toliau pėsčiųjų taku autobusų stoties link, kraštovaizdžio architektai mato galimybę atverti vaizdą į bažnyčią iškertant tuopas ir įrengiant suoliukus. Nemažai diskusijų kilo dėl prie V. Kudirkos paminklo planuojamų pasodinti Bumaldo lanksvos krūmų. Kai kurie mūsų rajono valdžios ir seniūnijos atstovai įsitikinę, kad krūmai nustelbs visą paminklo grožį. Tačiau V. Pilkauskas, nesutikdamas su tokia nuomone, teigė, jog įvairiaspalvės gėlės, kokios pasodintos dabar, visiškai nedera prie paminklo bendro vaizdo ir rekomendavo pasirinkti žydinčius krūmus, juolab kad jų nereikia taip dažnai kaip gėlių persodinti.

Antai seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius kalbėjo, kad, jo supratimu, aplink tokį nedidelį paminklą gėlės atrodo kur kas gražiau nei krūmai, tačiau R. Pilkauskas bandė paaiškinti, kad šie krūmai teauga iki 0,8 m aukščio, yra tankūs, anksti sužaliuoja, žydi du mėnesius, o atėjus rudeniui – parausta.

Už tualetą – 100 tūkst. eurų?

Kaip ir visų kitų praėjusių susitikimų metu, taip ir šįsyk daug dėmesio buvo skirta lauko tualetams. Savaime suprantama, jau kuo šakiečiai negali pasigirdi, tai būtent lauko tualetais. Kaip jau minėta, prie ežero planuojama įrengti sezoninį tualetą, o J. Lingio parke, už estrados, planuojama paruošti vietą stacionariam konteinerinio tipo lauko tualetui su komunikacijomis. Jį būtų galima naudoti tiek žiemą, tiek vasarą, tačiau vykdant šį projektą tualetas nebus įrengtas, nes, kaip teigė V. Pilkauskas, viskas atsiremia į finansines galimybes: pasak jo, tokio tualeto įrengimas kainuoja apie 100 tūkst. eurų. Išgirdus, apie kokią sumą kalbama, svarstymo dalyvių veiduose pasirodė nuostaba. Tarybos narys Valdas Stankūnas susirinkusiems priminė, kad gegužės mėnesį šalia Šakių viešojo tualeto pastatytas mobilaus tipo tualetas savivaldybei atsiėjo apie 12 tūkst. eurų. V. Pilkauskas išgirdęs tokius žodžius mielai pasiūlė: jei tik yra galimybė, pirkti ten, kur pigiau ir patogiau.

Šakių turizmo informacijos centro vadovė Ieva Bernotaitė taip pat nustebo, mat viename iš susitikimų buvo įvardyta, kad tualeto įrengimas kainuotų apie 70 tūkst. eurų, o dabar suma jau išaugo iki 100 tūkst. eurų, tačiau atsakymo, kodėl taip yra, iš projektuotojų nesulaukė. Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas taip pat pritarė, kad suma negali būti tokia didelė, nes „auksinių tualetų Šakiuose niekas neplanuoja įrenginėti“.

Sprendinių pristatymą pratęsus ir bediskutuojant apie Siesarties pakrantę, tarybos narys Martinas Eimutis į viešumą iškėlė klausimą dėl šioje vietoje esančių gyventojų garažų ir sandėliukų. Prie Siesarties pakrantės, kur numatomas dviračių takas, sporto aikštelių įrengimas, apželdinimas ir kiti darbai, gausu daržų, kurie yra valstybinėje žemėje.

Šalimais taip pat jau keli dešimtmečiai stovi trys mediniai garažai bei du taip pat mediniai statiniai, kuriuose įrengti sandėliukai. Dar tolėliau kitas nemažas panašios paskirties medinis pastatas. Jau seniai aišku, kad šių statinių turės nelikti. Kitas klausimas, kada jie bus nugriauti. Šakių seniūnas Dalius Jasevičius teigė nežinantis, kaip pasielgti tokioje situacijoje, nes, jo manymu, tiesiog paimti ir nugriauti statinius būtų nežmoniška. Vicemeras Bernardinas Petras Vainius nusistebėjo situacija ir atvirai pasakė, kad apie šiuos statinius reikėjo žinoti prieš projektuojant – eis juos „aplenkti“ ar ne, o ne dabar, kai pradėti pirmieji žingsniai ir darbai.

UAB „Želdynai“ atstovams už techninio projekto parengimą bus sumokėta solidi suma – apie 9 tūkst. eurų. Tolesnis žingsnis, kai bus sudėlioti visi taškai, – projekto pateikimas į „Infostatybą“ (į Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.