Skirtingose spaudos konferencijose švaistėsi kritikos strėlėmis

pilypaitis tarnauskas
Nuotr. Meras Edgaras Pilypaitis (kairėje) spaudos konferencijos metu pasisakė apie tarybos narį Mindaugą Tarnauską, o šis neliko skolingas ir socialiniame tinkle surengė savo spaudos konferenciją bei rėžė atgal.  


Gintarė MARTINAITIENĖ

Trečiadienį savivaldybės salėje surengta tradicinė savivaldybės vadovų spaudos konferencija, kurios pradžioje nemažai dėmesio skirta rajono spaudos aptarimui bei mero Edgaro Pilypaičio nuomonės apie opoziciją išsakymui. Tačiau nuošalyje neliko ir opozicijoje esantis Zanavykų frakcijos narys Mindaugas Tarnauskas, savo spaudos transliaciją tuo pačiu klausimu ir beveik tuo pačiu metu surengęs socialiniame tinkle „Facebook“. Tad ietys buvo mėtomos vienų į kitus, tik skirtingose vietose.

Pirmiausiai meras pasisakė apie neseniai priimtą savivaldybės biudžetą, svarbiausią finansinį dokumentą, ir stebėjosi, kad iš opozicijos jį parėmė vienintelis Juozas Puodžiukaitis.

Mat jeigu taryba nepatvirtintų biudžeto, stotų daugelio įstaigų veikla, negalėtų būti vykdomi viešieji pirkimai, negaunami asignavimai ir pan.

„Tokį opozicijos darbą galiu vertinti tik kaip neatsakingo, nekonstruktyvaus darbo pavyzdį ir tuščią politikavimą“, – vertino rajono vadovas, pridūręs, kad opozicija taip pat išrinkta žmonių ir turėtų stengtis dėl jų gerovės.

O ne tik, kaip meras sakė, leisti sau kritikuoti, kontroliuoti ir kalbėti netiesą. Čia jis padėkojo rajono spaudai, iš kurios sužino apie opozicijos susitikimus su gyventojais ir jų turinį. Pasirodo, nemažo dėmesio susilaukė publikacijos apie Zanavykų frakcijos susitikimą su naumiestiečiais publikacija („Naumiestiečiams labiausiai trūksta vienybės“, „Draugas“, vasario 27 d.).

„Šiandien jaučiu pareigą kai ką pakomentuoti, kadangi kartais tuose didžiuliuose, kartais visą puslapį užimančiuose straipsniuose mums paneigti ar paaiškinti žmonėms tikrą padėtį tampa neįmanoma“, – teigė E. Pilypaitis, pabrėžęs, kad žodis negali klaidinti žmonių.

Bene labiausiai merui kliuvo Mindaugo Tarnausko įvairūs paaiškinimai, kurie esą neatitinka nei tikrovės, nei realių faktų.

E. Pilypaitis atkreipė dėmesį ir į tai, kad tarybos narys žmonėms teisingai nepaaiškina, kaip ir kada susidarė opozicinė frakcija, mat „valstiečiai“ taryboje skilo dar neįvykus antrajam mero rinkimų turui. Rajono vadovui kliuvo ir „komandinių sprendimų bei kolektyvinės atsakomybės“ apibūdinimai, nes būtent į tai opozicijos nariai naumiestiečius ragino atkreipti dėmesį. Omeny turėta Šiaurės gatvės situacija, prisimintas Gelgaudiškio dvaro nuomos klausimas, tad meras, vedžiodamas pirštu po atspausdintų straipsnių eilutes, teikė paaiškinimus.

Jis sakė kreipsęsis ir į savivaldybės tarybos Etikos komisiją ir prašys įvertinti M. Tarnausko elgesį, nes „jis skleidžia netiesą, o spaudos pavidalu ji pasiekia žmones“. Beje, galima atkreipti dėmesį, kad Etikos komisijai vadovauja tame pačiame naumiestiečių susitikime dalyvavęs ir opozicinei frakcijai priklausantis Tautvydas Šukys.

Meras dėmesį spaudos konferencijos metu atkreipė ir į situaciją, kurią aprašėme „Draugo“ straipsnyje „(Ne) pilietiškas tarybos narys“ vasario 23 d., kai anoniminis asmuo pranešė, kad per Vasario 16-ąją prie Lauryno Suodaičio deklaruotos gyvenamosios vietos (namo Sudargo sen.) esą neiškelta valstybinė vėliava. Meras aiškino jau kreipęsis į Etikos komisiją, frakcijos seniūnę Rimą Rauktienę, tačiau kol kas esą jokios reakcijos nesulaukta. Apskritai, kaip mano meras, jau prasidėjo rinkiminė kampanija, politikavimas.

„Greičiausiai prasidėjusi rinkiminė kampanija ir vėliau diktuos tam tikrus įvykius, kuriuos mums galbūt reikės aiškinti, užuot dirbus konkrečius ir reikalingus darbus“, – sakė meras.

Tačiau skolingas neliko ir jau minėtas M. Tarnauskas. Jis netrukus po to, kai prasidėjo rajono vadovų konferencija, transliuojama tiesiogiai „youtube“ kanalu, surengė savo tiesioginę „Live“ konferenciją, tik „Facebook“ tinkle. Pavadinta ji buvo „Apie gyvenimą, politiką ir politikus“. Pirmiausiai tarybos narys paaiškino, kad tai jo pirmoji transliacija, tačiau vėliau pasidžiaugė, kad ji pasiteisino.

„Mano „Live“ žiūri daugiau nei visas spaudos konferencijas sudėjus. Ką gi, galėsime išreklamuoti ir jas“, – sakė M. Tarnauskas, skaičiuodamas, kad gyvai jo įrašą vienu metu žiūrėjo 53 žiūrovai.

Administracijos vadovų rengiamoms konferencijoms jis negailėjo kritikos, vadino jas juokingomis, tačiau natūralu, kad labiausiai jį sudomino būtent trečiadienio spaudos konferencija, kurioje meras dėstė pastabas opozicijai bei pačiam M. Tarnauskui. Šis tikino negalintis suprasti, kodėl meras negali priimti kitokios nuomonės ar tolerantiškai žiūrėti į susitikimus su gyventojais.

„Vadinasi, negali susitikinėti ir reikšti nuomonės, o jei tai darai, ji turi būti kaip mero“, – sakė M. Tarnauskas, pridūręs, kad E. Pilypaitis jį pateikė kaip blogietį, skleidžiantį propagandą.

Tad jam visiškai nesuprantami ir svarstymai kreiptis į Etikos komisiją. Be to, tarybos narys noriai atsakinėjo į vartotojų užduodamus klausimus ir nepraleido progos įkąsti merui, priminti jo rinkiminį šūkį, akcentuoti jo nupirkto automobilio, turimų bei demonstruojamų regalijų, priimtų patarėjų ir jų didesnių nei skyrių vedėjų atlyginimų. Ironiškai pasisakė apie lėšų naudojimą savivaldybėje, finansinę situaciją, šaligatvius ir pan. Galiausiai spaudos konferenciją jis pavadino cirku, spaudos apžvalga ir prilygino rytinėms televizijos „Labas rytas“ laidoms.

Ką gi, ko gero, gimsta nauja tradicija, kai nuomones vieni apie kitus politikai išsako viešai, gyvai, tiesiogiai. Šiuolaikinės technologijos gali tikrai nemažai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.