Ar su nauja išmoka neapaugsim žolėmis?

zoles pjovimas
Pakvipus beveik dvigubai didesniais nei pašalpa pinigais, seniūnijose už pašalpas atidirbančių gali nelikti. Kiek bedarbių prašys didesnių pinigų, paaiškės rugpjūtį. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Bedarbiai, kurie iki šiol už gautas pašalpas privalėjo atidirbti, dabar gali pretenduoti į gerokai didesnę – 200 eurų paramą, dėl kurios lenkti nugaros nebereikės. Seniūnai baiminasi, kad liks be darbo rankų.

Naująją darbo paieškos išmoką mokės Užimtumo tarnyba, ši naujoji Valstybės parama bedarbiams bus mokama šešis mėnesius, bet ne ilgiau nei iki 2020 m. pabaigos. Kaip patikslino Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus Užimtumo rėmimo konsultantė Vilija Tamošaitienė, ši pašalpa bus nepertraukiama, jei asmuo yra bedarbis, jeigu jam nepasiūlomas darbas ir nepraranda bedarbio statuso. Ji pridūrė, kad darbo paieškos išmoka nebus mokama darbo ieškantiems asmenims, kurie dalyvauja aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, pavyzdžiui, gauna paramą mokymuisi ar darbo vietos steigimui.

Ši papildoma parama yra bendro priemonių paketo, skirto sušvelninti COVID-19 ir karantino neigiamas pasekmes, dalis. Šia išmoka bus užtikrinamos bent minimalios pajamos tiems, kurie prarado darbą, o naujo susirasti greitai nepavyksta.

Pretenduojantys į šią paramą gaus po du šimtus eurų per mėnesį, beveik dvigubai daugiau nei socialinė pašalpa. Beje, įprasta bedarbio pašalpa per šimtą eurų, už jas asmenims reikia atidirbti, kitaip pinigų jie neteks.

Kaip informavo V. Tamošaitienė, dėl naujos paramos į Šakių skyrių kreipiasi kasdien po kelis asmenis. Kol kas tikslaus skaičiaus besikreipiančių ji pateikti negalėjo. Kiek bedarbių užsiprašys didesnės paramos, greičiausiai paaiškės rugpjūtį.

„Manau, šitos naujos išmokos išbalansuos visą darbo rinką, nes ir taip jau niekas nenori eiti dirbti“, – įsitikinusi V. Tamošaitienė.

Dėl naujosios išmokos sunerimę ir seniūnai: jei dauguma bedarbių pereis prie naujos paramos, neliks žmonių, atidirbinėjančių už pašalpas.

Ar nesumažės atidirbančių už pašalpas – klausiame Šakių  seniūno Daliaus Jasevičiaus nuomonės. Šis patikslino, kad kol kas yra už praeitus mėnesius atidirbančių žmonių.

„O kaip bus ateityje, sunku pasakyti. Matysim, kiek norės gauti naująją paramą, ar pasiliks prie savivaldybės mokamos pašalpos. Visgi galvojam, kad sumažės atidirbėjų. Tokių žmonių turim iki 10“, – kalbėjo seniūnas.

Ar su nauja parama neapaugsim žolėmis, nes nebus kas šienaus, teiraujamės nuomonės ir Lekėčių seniūno Ričardo Krikštolaičio. Pasak jo, šiuo metu seniūnijoje atidirbančių yra 7–8 asmenys. Seniūnas sako, kad jam pradėjus dirbti atidirbančių buvo net 35. Iš pradžių dar bandęs juokauti („jei nebus, kas dirba, tai ir nedirbsim“) R. Krikštolaitis sako tokiu valdžios sprendimu pasibaisėjęs.

„Ar valdžia su tokiais sprendimais nori šitą socialinį sluoksnį išnaikinti? Juk tokius pinigus gaudami žmonės gali tik prasigerti, nedirbti ir darbo neieškoti“, – svarsto jis ir priduria, kad yra ir tokių bedarbių, kurie atidirbinėja už pašalpas apie aštuonerius metus.

Kad ateityje sumažės besikreipiančių į Socialinės paramos skyrių dėl socialinės pašalpos, įsitikinusi ir skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė. Ji taip pat patikino, kad skaičiai pasimatys greičiausiai rugpjūtį.

„Dabar mes turime išsigryninti savo pašalpų gavėjus ir pateikti informaciją Užimtumo tarnybai, kad neatsitiktų taip, jog mes išmokėsime socialinę pašalpą, o asmenys dar gaus naująją darbo paieškos išmoką, kad nepasidarytų permokos. Ne visi tokie sąžiningi ir pasakys, kad gavo abi išmokas“, – aiškina vedėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.