Tęsiant pradėtus darbus kyla ir naujų rūpesčių

belevicius tilto gatveje
Pasak seniūno Edvardo Belevičiaus, sustojo darbai ką tik pradėtoje tvarkyti Kudirkos Naumiesčio Tilto gatvėje, nes darbininkai rado vertingų senovinių iškasenų ir  teks daryti archeologinius tyrimus. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Jau daugiau kaip mėnesį Kudirkos Naumiesčio seniūno pareigas einančiam Edvardui Belevičiui tenka ne tik tęsti buvusio seniūno, dabar mentoriaus Algimanto Baubonio pradėtus darbus, bet ir spręsti netikėtai iškilusias problemas, kurių atsiranda atliekant suplanuotus darbus. Seniūnui netrūksta naujų rūpesčių ir visoje seniūnijoje, bet pečius slegia ne vien problemos – yra kuo ir pasidžiaugti.

Šįmet savivaldybė Kudirkos Naumiestyje tęsia vieną iš pradėtų įgyvendinti miestelių projektų. Čia tvarkoma pagrindinė Tilto gatvė. Tik pradėjus vykdyti darbus, atsirado nenumatytų trikdžių. Anot seniūno, iš karto kilo nepasitenkinimas, kurį išreiškė vienas vietos gyventojas, dėl tarp senų šaligatvio trinkelių augančių liepų šalinimo. Pasirodo, žmogui skaudu dėl to, kad vykdant projekto darbus medžiai bus išpjauti. Tačiau seniūnas sako, kad liepos daugelį metų buvo smarkiai apgenimos, praktiškai likdavo tik stiebas, todėl medžiai dabar yra nekokios būklės – gerai stuktelėjus liepos virstų, todėl seniūnas vienareikšmiškai pasisako už jų pašalinimą, nors tai sprendžia ne jis vienas, o tiek paveldosaugininkai, tiek savivaldybės administracijos specialiai tam sudaryta komisija. Ateityje, pasak seniūnijos šeimininko, planuojama prie naujų trinkelių atsirasiančioje žaliojoje zonoje pasodinti arba urbanizuotoms teritorijoms skirtų medžių, kurie neaugs dideli, arba gėlių, be žalumos miesto centras tikrai neliks. O ką jau kalbėti apie tai, kad kitapus šios gatvės yra visas didžiulis parkas, kuriame paukšteliams tikrai nemažai vietos.

Tačiau seniūnui labiausiai galvą skauda dėl pagrindinio miesto tilto, ties kuriuo ir užsibaigs per projektą sutvarkyta gatvės dalis, būklės, nes projektas baigsis, o tiltas liks toks, koks buvo.

„Prietilčiai, turėklai – visa ta 300 metrų ilgio tilto išorinė konstrukcija reikalauja remonto, nors pats tiltas dar yra geras. Reikia galvoti, kaip kalbėti su jo savininku, ta Kelių direkcija“, – nerimauja seniūnas E. Belevičius.

Tačiau ir ką tik prasidėję naujo šaligatvio šalia tilto įrengimo darbai netikėtai sustojo. Pasirodo, čia reikia dviejose vietose atlikti išsamesnius archeologinius tyrimus, nes gruntą kasdami darbininkai atrado vertingų iškasenų. Tiesa, prieš pradedant darbus buvo atlikti žvalgomieji archeologiniai tyrimai, tačiau jų, regis, nepakanka. Projekte Tilto gatvėje yra numatyta po žeme įvesti arba sutvarkyti visas komunikacijas, lietaus kanalizaciją, įrengti naują šaligatvį, apšvietimą. Ši gatvė susijungs su pernai baigta tvarkyti Vytauto gatve, kur įrengta  pramogų erdvė, taip pat apšvietimas, šaligatviai.

Kol Tilto gatvės darbus atliekančios UAB „Parama“ darbuotojai laikinai sustoję, seniūnijos darbininkai triūsia toliau – V. Kudirkos gatvėje tęsiamas dar pernai pradėtas šaligatvių trinkelių klojimas. Šįmet čia žadama pakloti 300 metrų atkarpa. Be to, seniūnija dar turi ir kitų darbų – prižiūri garsųjį Širvintos taką.

 Seniūnui nerimą kelia ir apleisti, nešienaujami privatūs negyvenamų namų sklypai, kurių seniūnija tvarkyti netgi neturi teisės, nors jų yra tik keletas, bet miesto tai nepuošia. Taip pat tikras galvos skausmas – kapinių tvarkytojai, kurie keisdami senus paminklus nevengia išmesti senų antkapių ar netgi pačių paminklų čia pat už kapinių tvoros, o tada juos išvežti jau lieka seniūnijos reikalas ir atsakomybė.

„Atvažiuoja savaitgaliais ar po darbo jie dirbti čia, jeigu nespėjame sužiūrėti, tada tiesiog išmeta už tvoros tuos betono luitus ir išvažiuoja“, – sako seniūnas E. Belevičius.

Maža to, kad seniūnijos darbuotojai turi gaišti laiką ir eikvoti seniūnijos lėšas nuveždami betono luitus nuo kapinių, tenka ir surinkti kitus neatsakingų gyventojų išmėtytus rakandus. Panoviuose, pagrindinėje J. Lingio gatvėje, prie parduotuvės kieme esančių bendrųjų konteinerių kažkas neseniai atsikratė nereikalingų baldų. Anot seniūno E. Belevičiaus, nesuprantama, kodėl žmonės taip elgiasi, juk didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė yra vos už keleto kilometrų nuo Panovių, o iš gyventojų baldai priimami nemokamai.

Važinėdamas po savo seniūnijos valdas, naujasis seniūnas sako, kad rado, dėl ko galima pasidžiaugti ir kas jam kelia nerimą. Neramina, kad sunkvežimiai ėmė intensyviai važiuoti pro Totorviečių kaimą ir sugadino ką tik seniūnijos sutvarkytą žvyrkelį Sintautų link. Seniūnas baiminasi, kad po šių metų derliaus išvežimo kelio sankasa bus jau negrįžtamai sugadinta, dėl ko seniūnui skundžiasi ir vietos gyventojai.

Tačiau bent jau gera žinia yra ta, kad prieš porą savaičių baigta asfaltuoti kelio Miknaičiai–Slavikai–Kiduliai atkarpa per Bajoraičių kaimą, kur dabar gyvenamąją vietovę galima pravažiuoti nesukeliant dulkių debesies. Apžiūrinėdamas naują 700 metrų asfalto dangos atkarpą, seniūnas E. Belevičius sako, kad dabar gyventojai turės būti budrūs, nes po sutvarkymo kai kurie kelio šlaitai liko itin statūs ir aukšti, o atitvarų vietomis ir nematyti. Kelias priklauso Kelių direkcijai, kuri dar šį pavasarį pasirašė sutartį su UAB „Kauno keliai“, ir ta pati įmonė rajone pradėjo dviejų kelių atkarpų asfaltavimo darbus – tiek ties minėta Bajoraičių kaimo gyvenviete, tiek kelio nuo Išdagų į Valakbūdžio kaimą. Šių darbų pabaigos dar teks palūkėti.

Apžiūrėjęs savo seniūnijos valdas, reikalų tvarkyti E. Belevičius skuba ir dar į dvi seniūnijas – šiuo metu jis yra laikinas seniūnas Žvirgždaičiuose, kurie kol kas neturi šeimininko, ir vaduoja atostogaujantį Slavikų seniūną Valdą Dumčių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.