Antrame ture varžysis Irena Haase ir Giedrius Surplys

seimo rinkimai rezultatai
2020 m. spalio 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų (I turo) rezultatai vienmandatėje Sūduvos šiaurinėje rinkimų apygardoje. VRK skelbiami duomenys yra išankstiniai.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Spalio 11 dieną prie balsadėžių atėję rinkėjai sprendė, kam artimiausiems ketveriems metams patikėti šalies vairą. Sūduvos šiaurinėje rinkimų apygardoje, beje, kaip ir visoje šalyje, rinkėjai didžiausią palaikymą išreiškė Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) bei dabartiniams valdantiesiems – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS). Suskaičiavus visų 49 apylinkių balsus paaiškėjo, kad antrame ture dėl mandato varžysis lyderiaujančių partijų atstovai – Irena Haase ir Giedrius Surplys.

Nesitiki lengvo antrojo turo

Už I. Haase (TS-LKD) rinkėjai atidavė 30,24 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų (4778 balsų), už G. Surplį (LVŽS) – 19,29 proc. (3047 balsų).

I. Haase aktyviausiai palaikė Gelgaudiškio (46,68 proc.), taip pat Paluobių (45,64 proc.), Žvirgždaičių (44,58 proc.) apylinkių rinkėjai. G. Surplį palankiausiai vertino Barzdų (36,26 proc.), Išdagų (31,33 proc.) Ąžuolų Būdos (27,75 proc.) apylinkėse. Beje, G. Surplys į Seimą jau pateko pagal daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašą, kuriame jis po reitingavimo užima 13 vietą („valstiečiai“ po pirmojo turo gavo 16 mandatų).

Pirmadienio ryte I. Haase teigė, jog nuotaikos geros, tačiau dar laukia sunkus darbas, nes nesitiki lengvo antrojo turo.

„Sudėtinga vertinti, reikalauja darbo, bet visgi bandysim įtikinti rinkėją, kad teisingumas ir bendruomenė yra pagrindiniai dalykai, kurie suponuoja pagrindinius teisinės valstybės principus“, – kalbėjo kandidatė.

G. Surplys džiaugėsi, kad Šakių rajono žmonės jį jau antri rinkimai įsileidžia į savo tarpą ir jis nepranyksta tarp kitų kandidatų, visgi sutinka, kad prasibrovus į antrąjį turą rinkimų kova jame bus atkakli.

„Noriu tikėtis, kad žmonės rinksis energiją, kūrybą, novatoriškas idėjas, kalbėjimąsi su verslu, su bendruomenėmis – visiškai naują vėją Šakių politikoje“, – teigė G. Surplys, pripažinęs, kad ryte jau spėjo pabendrauti su trečioje vietoje likusia Raminta Jakelaitiene.

Jis sako žiūrėjęs 2018-ųjų rinkimų rezultatus ir prognozavęs, kad būtent tarp jo bei R. Jakelaitienės ir vyks didžiausias stumdydamasis, kas gi pateks į antrąjį turą.

„Anąkart geriau pasisekė socialdemokratams, šį kartą mums“, – kalbėjo į antrą turą patekęs „valstiečių“ kandidatas.

Liko už borto

Kaip minėta, trečioje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų kandidatė R. Jakelaitienė, surinkusi 17,26 proc. (2727 balsų), ketvirtas su 10,73 proc. (1696 balsų) – Darbo partijos kandidatas Ričardas Lekavičius. Už jo penktoje vietoje rikiuojasi Reda Kneizevičienė (Liberalų sąjūdis) su 6,30 proc. (995 balsai), po jos – Laisvės partijos kandidatas Paulius Leita, surinkęs 5,34 proc. (843 balsai), septintas – Virginijus Šmigelskas (Lietuvos socialdemokratų darbo partija) su 2,90 proc. (458 balsai) ir paskutinis – Krikščionių sąjungos kandidatas Gediminas Petraška – 1,20 proc. (189 balsai).

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), rinkėjų sąraše buvo 36 tūkst. 320 rinkėjų, rinkimuose dalyvavo 43,50 proc. (15 tūkst. 799 rinkėjai). Jei lygintume su 2016 m. vykusiais rinkimais, rinkėjų aktyvumas mažesnis –  tuomet dalyvavo 48,38 proc. rinkėjų, o štai 2012 m. prie balsadėžių atėjo net 50,16 proc. rinkėjų. Šįkart negaliojančių biuletenių rasta 6,75 proc. (1066).

Kaip ir Lietuvoje

VRK duomenimis, daugiamandatėje apygardoje reikiamą 5 proc. ribą peržengė šešios partijos. Sūduvos šiaurinės rinkimų apygardos rinkėjai didžiausią palaikymą išreiškė toms pačioms partijoms, kaip ir visi tautiečiai. Už TS-LKD mūsų apygardoje balsavo 23,17 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų (Lietuvoje – 24,80 proc.), už „valstiečius“ – 21,02 proc. (Lietuvoje – 17,50 proc.), už Darbo partiją – 11,92 proc. (Lietuvoje – 9,47 proc.). Lietuvos socialdemokratai mūsų apygardoje surinko 13,54 proc. (Lietuvoje – 9,26 proc.), už Laisvės partiją balsavo 6,58 proc. (Lietuvoje – 9,02 proc.), už Liberalų sąjūdį – 4,69 proc. (Lietuvoje – 6,79 proc.).

Kraštiečiai

Dirstelkime, o kaipgi sekėsi mūsų kraštiečiams politikams, bandžiusiems rinkėjų palankumą pelnyti kitose apygardose. Štai Vilkaviškio apygardoje kandidatavęs „valstietis“ Kęstutis Smirnovas surinko 22,64 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų ir pateko į antrą turą, kur rungsis su Lietuvos žaliųjų partijos kandidatu Algirdu Butkevičium, kuris pirmame ture gavo 30,08 proc. rinkėjų balsų.

Laisvės partijos narys Mindaugas Tarnauskas rinkimų sėkme džiaugtis negalėtų – nors partijos sąraše jis buvo šeštas, po rinkėjų reitingavo liko 14. Jo kandidatūra vienmandatėje apygardoje buvo keliama Klaipėdoje, Baltijos apylinkėje. Čia iš 12 kandidatų jis liko septintas su 7,17 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų.

Sūduvos šiaurinės rinkimų apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė pripažino, kad darbo išties nemažai, nes apygardos ribos išplėstos, prijungtos Kazlų Rūdos, ir dvi Kauno rajono apylinkės. Pirmininkės pavaduotoja Jūratė Šneideraitienė teigė, jo apygardos komisija darbą baigė 5 val. ryto. Pasak pavaduotojos, darbas vyko sklandžiai, sistema nestrigo, nusiskundimų dėl galimų pažeidimų negauta. Šakių policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius irgi patikino, kad rinkimai vyko sklandžiai, jis pats apvažiavo gal 60 proc. apylinkių, maloniai pasikalbėjo su apylinkių komisijų nariais.

„Smagu buvo aplankyti, mėgavausi diena“, – teigė viršininkas.

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 25 dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.