Ko bijo daugiabučio gyventojai – kaimynų ar galimo butų užliejimo?

belevicius bute
Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius sako, jog daugiabučio namo gyventojams nėra ko nerimauti dėl seno vamzdyno socialiniame būste, nes seniūnija bet kokiu atveju pasirūpins, kad jis būtų pakeistas. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kudirkos Naumiesčio vieno daugiabučio namo gyventojai smarkiai pasipriešino seniūnijos planams į savivaldybės nupirktą būstą perkelti vieną socialiai remiamą šeimą. Gyventojai argumentuoja, kad dėl trečiame aukšte esančiame bute senų nuotekų ir geriamojo vandens vamzdynų atsiranda tikimybė, kad bus aplieti kaimynai. Dėl kaimynų spaudimo į naują butą šeima įsikelti neskuba.

Kartais dirbančiam ir sąžiningai mokesčius mokančiam žmogui apmaudu, kai jis iš valstybės nesulaukia tokio dėmesio, koks neretai rodomas mažiau pastangų kabintis į gyvenimą dedantiems asmenims arba tiems, kuriems dėl įvairių aplinkybių sekasi sunkiau. Kartais susidaro įspūdis, jog niekur nedirbti yra beveik patogiau nei gauti nedidelę algą: tada gali tikėtis pašalpų, vaikus mokyklose maitinti nemokamai, reikalauti gyvenamojo būsto. Tačiau gyvenimas socialiniame būste nėra toks paprastas, kaip iš pirmo žvilgsnio atrodo, juolab kad seniūnijose šeimoms siūlomi būstai nėra aukščiausios kokybės, kai kurie įkurti palėpėse, maži, trūksta komunikacijų. Socialinių būstų komfortu negali pasigirti ir Kudirkos Naumiesčio seniūnija. Su seniūnu Edvardu Belevičiumi apžiūrime medinį daugiabutį Vytauto gatvėje, kurio viename bute žiemą buvo kilęs gaisras, butas buvo naudojamas kaip socialinis būstas. Dabar šio buto langai užkalti plokšte, o jo gyventojai įsikūrė greta jo esančiame kitame bute, kurį seniūnija truputį patvarkė, sudėjo plastikinius langus.

Tačiau didesnė drama vyksta Kudirkos Naumiestyje Vytauto gatvės 50-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje, vadinamame mokytojų name, kuriame savivaldybė šią žiemą nupirko dviejų kambarių butą. Seniūnija jame jau sudėjo naujus langus, ilgą laiką buvęs tuščias butas laukia naujakurių. Šią žinią sužinoję kiti triaukščio daugiabučio gyventojai smarkiai pasipriešino seniūnijos planams perkelti į tą butą socialiai remiamą šeimą. Esą bute apsigyvensiantys kaimynai užlies, nes jame seni, surūdiję vamzdynai, o butas yra trečiame aukšte. Į būstą seniūnija suplanavusi įkelti moterį su dviem vaikais, jie dabar, anot seniūno, gyvena medinio namo palėpėje be komunikacijų. Šeima yra vietinė.

„Teko rengti susirinkimą, kalbėtis su gyventojais to namo. Dabar jie nori perduoti namo administravimą „Šakių šilumos tinklams“, nes lig šiol turėjo tik susirašę sutartį patys gyventojai. Mes sudėjome langus ir dar duris turi atvežti tam butui, vamzdžių dar kol kas nekeitėme. Žiūrėsime, gal perėmęs administratorius organizuos, kad vamzdynai būtų keičiami visame name, juk vamzdynas yra bendras visų namo gyventojų reikalas. Namas senas, apie 1980 m. statytas, pas kitus tie vamzdynai irgi bus tokie pat, nes jeigu ir pasikeitė, tai tik tą dalį, kuri bute išlindusi iš po grindų, ne daugiau. Bet jeigu ir nedarys jie, mums ne problema pakeisti tuos porą metrų senų vamzdžių tame bute“, – apibendrina situaciją E. Belevičius.

Jis sutinka, jog apskritai daugiabučiui reikėtų keisti visą seną vamzdyną, bet tai jau bus tiek pačių gyventojų, tiek būsimo namo administratoriaus reikalas. Kol kas, pasak E. Belevičiaus, šeima neskuba keltis į šį būstą, nes bijo tokio kaimynų pasipriešinimo, be to, lūkuriuoja, kad išsispręstų ir senų komunikacijų klausimas. Apžiūrint naują seniūnijos pirkinį – butą, seniūnas rodo į naujai sudėtus plastikinius langus ir sako, kad palanges dar ketina sutvarkyti artimiausiu metu. Dviejuose kambariuose ir virtuvėje palikti baldai, tiesa, remontą sienos, lubos ir grindys matę jau seniai. Apžiūrint vonios, virtuvės ir tualeto vamzdynus, seniūnas E. Belevičius sako, jog matosi, kad jie seni, bet kad „imtų čia ir dabar užlietų“, to negalima teigti vien iš pažiūros. Pasak seniūno, keista šio buto istorija ne tik dėl to, kad jame niekas jau seniai negyveno, bet ir todėl, kad vienas kambarys priklausė savivaldybei, kitas buvo privatus, jį neseniai ir įsigijo savivaldybė iš paveldėtojo.

Dar viena problema bute, anot seniūno, yra ta, kad čia buvo naudojama (ir palikta) dujinė viryklė su balionu, o nuo 2022 m. aukštesniuose nei dviejų aukštų namuose tokių dalykų nebus galima naudoti. Tačiau seniūnas tikisi, kad šį klausimą išspręs galbūt naujas namo administratorius, kuris galėtų pasirūpinti ir parama, kurią valstybė skiria atsisakantiems dujinių viryklių, keičiant jas kitomis.

Seniūnas E. Belevičius pasidžiaugė dar viena socialiai remtina šeima, kuri gyveno Būbleliuose – jiems pavyko gauti būstą Gelgaudiškyje ir persikraustyti į labai geros būklės butą. Tiesa, pati šeima išsikraustyti iš šios seniūnijos nenorėjo, bet kitame bute jiems sąlygos labai geros, butas šalia mokyklos.

„Šeimoje septyni vaikai, gyveno mažame trijų kambarių bute, ryte anksti keltis, kol atvyksta čia į mokyklą, darželį, o ten bus viskas vietoje – patogiau“, – pasakojo E. Belevičius.

Iš viso Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje yra daugiau kaip 30 socialinių būstų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.