Miškininkai prašo gyventojų miškuose elgtis atsakingai

Pastaruoju metu vyraujantys itin karšti orai – tikras išbandymas miškui. Šiuo metu Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioniniam padaliniui priklausančiuose miškuose fiksuojamas trečios klasės gaisringumas.

Šiemet iki liepos 27 d. Lietuvos miškuose užregistruoti 38 miško gaisrai 9,84 ha plote. Liepos 19 d. gaisras fiksuotas ir mūsų rajone, Sudargo girininkijai priklausančiame miške. Čia apdegė apie du arai miško ploto. Gaisras kilo nuo žaibo iškrovos.
Apie situaciją rajono miškuose paprašytas pakomentuoti Šakių regioninio padalinio vyriausiasis miškininkas Simonas Šilingas patikslino, kad vyraujant trečiai gaisringumo klasei (iš viso yra penkios gaisringumo klasės) gaisrams kilti sąlygos yra vidutiniškai palankios. Bet miškininkas įspėja – gaisrą miške gali sukelti net menkiausia nukritusi žiežirba.
 
„Šiemet miškuose grybų praktiškai nėra, todėl ir grybautojų negausu. Šiuo metu vis dar tęsiasi mėlynių sezonas, todėl mėlyniautojų miškuose apstu. Tačiau mėlyniautojai bėdų dėl miško šiukšlinimo tikrai nekelia, o kad pakurtų mėlyniautojas mišką – tokio atvejo neatsimenu, manau, žmonės jau yra pakankamai supratingi“, – kalbėjo S. Šilingas.

Anot jo, rajono miškuose situacija nėra bloga, antradienį lietaus nemažai gavo Lekėčių miškai, kol kas, kaip pasakojo S. Šilingas, sausiausia Kidulių ir Sudargo miškuose.

Miškininkai primena, kad esant aukštai temperatūrai, viskas greitai išdžiūsta ir pataria, jog žmonės miškuose turi elgtis atsakingai, kad nesukeltų miško garso.

Valstybinių miškų urėdija primena, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba 30–50 eurų baudą. Už miško naikinimą arba žalojimą, jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat sukėlus kitokį miško gaisrą arba jo išplitimą teks susimokėti 560–1200 baudą. Taip pat reikės atlyginti ir aplinkai padarytą žalą.

Liepos 29–30 dienomis vyraus pirmos ir trečios, vietomis bus ketvirtos ir pirmos, Kauno apylinkėse kai kur išliks penktos klasės miškų gaisringumas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.