Turtingiausi ir mažiausiai turto sukaupę rajono politikai: kas jie?

izganaitis jakelaitiene
Tarp Šakių rajono savivaldybės tarybos narių didžiausią turtą deklaruoja konservatorius Mantas Ižganaitis ir socialdemokratė Raminta Jakelaitienė. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Valstybinė mokesčių inspekcija paskelbė 48 tūkstančius viešų turto deklaracijų duomenų išrašų už 2020 metus. Žvilgtelkime, kokius turtus valdo Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai, rajone išrinkti Seimo nariai.

Remiantis praėjusių metų deklaruoto turto duomenimis, kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet tarp Šakių rajono savivaldybės tarybos narių turtingiausias išlieka konservatorius Mantas Išganaitis. Jo deklaruotas turtas sudaro kiek daugiau nei 587 tūkst. eurų ir, lyginant su ankstesniais metais, turto vertė išaugo beveik 60 tūkst. eurų. Didžiąją dalį turto sudaro žemės sklypai, kurių vertė – per 284 tūkst. eurų. Tiesa, tarybos narys deklaracijoje nurodo, kad turi 200 tūkst. eurų paskolos. Antroje vietoje su 317 tūkst. 900 eurų yra socialdemokratė Raminta Jakelaitienė. Jos turto deklaracijoje didžiausią dalį sudaro gyvenamųjų namų vertė (215 tūkst.), ji irgi nurodo turinti 100 tūkst. eurų paskolą, tačiau, lyginant dvejus paskutinius metus, jos turto vertė išaugo apie 100 tūkst. eurų. Abu šie tarybos nariai patenka į didžiausią turtą ir pinigines lėšas deklaravusių šalies tarybos narių 200-uką. M. Ižganaitis yra 79 vietoje, o R. Jakelaitienė – 174. Šalyje turtingiausias tarybos narys bei politikas yra Klaipėdos miesto taryboje dirbantis Vidmantas Dambrauskas, deklaravęs turto už daugiau nei 18 mln. eurų, tad lyginant su juo mūsiškių turtas gerokai menkesnis. Jeigu lygintume su kitomis savivaldybėmis, mūsiškiai irgi ne prie turtingiausiųjų, nes kitur savivaldybių tarybų narių turtas skaičiuojamas milijoninėmis sumomis. Visgi žiūrime iš to, ką turime.

turto deklaravimas
Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai pagal 2020 metais deklaruotą turtą (paskolintos ar pasiskolintos lėšos nepriskaičiuotos).  Valdos Ugenskienės turto deklaracijos už 2020 m. nėra, nes tarybos narės darbą ji pradėjo tik praėjusį mėnesį.

Trečioje vietoje pagal deklaruotą turtą tarp Šakių savivaldybės tarybos narių yra „valstietis“ Jonas Bakas (217 tūkst. 470), deklaracijoje didžiausią sumą sudaro žemės sklypų vertė (110 tūkst.), ketvirtas – Juozas Bertašius, deklaravęs turto už 194 tūkst. 214 eurų. Gerokai solidesnė jo sutuoktinės turto deklaracija – 560 tūkst. eurų ir ji yra 81-oje 200-uko vietoje tam tikras pareigas einančių sutuoktinių kategorijoje.

Toliau rikiuotųsi Martinas Eimutis su 125 tūkst. eurų, kone visą sumą sudaro jo butas, tarybos narys turi ir negrąžintą paskolą (121 tūkst. eurų). Valdas Stankūnas deklaravo turto už 106 tūkst., o Bernardinas Petras Vainius – už 101 tūkst. eurų.

Mažiausią turtą iš Šakių savivaldybės tarybos narių deklaravo Gerda Dobrovolskytė. Jos deklaracijoje nurodytos tik turimos daugiau nei 2 tūkst. eurų piniginės lėšos, visgi lyginant su 2019-ųjų deklaracija, jos turtas išaugo 1 tūkst. 970 eurų – 2019 m. ji buvo deklaravusi turto už 505 eurus. Prie mažiausiai turinčiųjų – ir Aušrelė Pukinskienė, kuri turto valdo už 10 tūkst., ir Rima Rauktienė, deklaravusi turto už 13 tūkst. eurų.

Sūduvos šiaurinėje apygardoje išrinktas Seimo narys „valstietis“ Giedrius Surplys deklaracijoje nurodo turintis turto už 134 tūkst. eurų, deklaruoja ir 42 tūkst. eurų paskolą. Kraštietės konservatorės Seimo narės Irena Haase  bendra deklaruoto turto vertė sudaro kiek daugiau nei 29 tūkst. eurų.

Politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų grupėje, kuriai priskirti ir savivaldybių administracijų direktoriai bei jų pavaduotojai, pagal deklaruoto turto dydį 200-uke 16-oje vietoje yra mero Edgaro Pilypaičio patarėja Violeta Simonavičienė, kuri deklaravo turto už daugiau nei 355 tūkst. eurų (daugiau nei 100 tūkst. eurų daugiau nei buvo deklaravusi 2019-aisiais).  

120-oje vietoje su 150 tūkst. yra savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, o administracijos direktorius Dainius Grincevičius į 200-uką nepatenka, jis deklaruoja turto už daugiau nei 66 tūkst. eurų, o paskutinėje, 200-ojoje vietoje esantis tarnautojas turto turi už daugiau nei 111 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.