Šunys vėl tapo vilkų ilčių taikiniu

vilkai bunikiuose
Bunikių kaimo gyventojas Dainius ryte nerado prie būdos pririšto augintinio, aptiko dviejų vilkų pėdas, o kieme – kraujo. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę Bunikių ir Pervazninkų (Kidulių sen.) kaimuose vilkai papjovė du gyventojų šunis, atrodo, kad plėšrūnai po maždaug trijų mėnesių vėl čia sugrįžo.

„Užsidarinėkit šunis. Vilkai grįžo. Nuo Bunikių iki Pervazninkų patikrino sodybas. Du šunys papjauti...“– tokia žinute savo feisbuko paskyroje praėjusį ketvirtadienį pasidalino Kidulių medžiotojų būrelio narys Aivaras Žebrauskas. Susisiekus su medžiotoju telefonu, vyriškis pasakojo, kad trečiadienio rytą, jam apie plėšrūnų išpuolius paskambino minėto būrelio vadovas, A. Žebrauskas iškart nuvyko į minėtus kaimus.

„Vilkų eita nuo vienos iki kitos sodybos laukais, keliukais, net į mišką nelindę. Vilkų pėdos veda Sudargo link, greičiausiai jų būta dviejų. Jei būtų įėję į mūsų būrelio apimamą mišką, būtume organizavę medžioklę. Manau, kad vilkai gali grįžti, todėl gyventojai turi pasaugoti savo augintinius, laikomus kieme, pririštus prie būdų“, – perspėjo medžiotojas.

Viena sodyba, iš kurios naktį vilkai nutempė prie būdos pririštą šunį, yra greta kelio Miknaičiai–Slavikai–Kiduliai, Bunikių kaime. Čia praėjusį penktadienį apsilankius sodybos šeimininkas Dainius veda prie tuščios augintinio būdos. Sako, kad mišrūnas, vardu Džekis, namus saugojo kone dešimtmetį.

„Negirdėjome naktį jokio triukšmo. Ryte atnešę šuniui ėsti žiūrim, kad niekas iš būdos neišlenda. Tuomet tėvas ir pamatė mažiausiai dviejų vilkų pėdas, o kieme ant sniego kraują. Ateita nuo laukų, o nutemptas šuo per kelią į kitą pusę. Vidury laukų likusi kruvina vieta, čia likusi tik šuns ausis“, – pasakojo augintinio netekęs vyriškis.

Jis prisiminė, kad vilkai šiuose kraštuose siautėti ir pjauti gyvulius pradėjo maždaug prieš metus, iš pradžių Rociškių, Pervazninkų kaimuose.

„Prieš kokius du–tris mėnesius vilkai papjovė jau netoli mūsų esančių vieno, antro kaimyno šunis. Mūsų šuns, laimei, tuomet nepapjovė. Tuomet savo augintinį dar nakčiai uždarydavome. Pastaruoju metu vėl šunelį paleidom, jis, nors pririštas, tačiau lakstė ant grandinės per visą kiemą“, – prisiminė Dainius ir pridūrė, kad greičiausiai ieškos kito augintinio, tačiau šį kartą laikys ne lauke, o kambaryje.

vilkai bunikiuose2
Pervazninkų kaimo gyventojas Raimondas rodo netoli namų esančią kraupios egzekucijos vietą, kur rado sudraskytą augintinį. D. Pavalkio nuotr.

Vos už kilometro, Pervazninkų kaimo laukuose esančioje sodyboje, plėšrūnas papjovė palaidą, po kiemą lakstantį šunį. Sodybos savininkas Raimondas, čia gyvenantis apie dešimt metų, pasakojo, kad apie trečią valandą nakties girdėjo kieme lojančius šunis bei triukšmą. Pasak sodybos šeimininko, du augintiniai pririšti prie būdų, o vienas lakstė palaidas, naktį įlįsdavo į daržinę.

„Naktį išgirdę triukšmą uždegėm šviesą, tuomet triukšmas ir nutilo. O ryte to palaido, vos metų amžiaus augintinio pasigedom. Eidavom gyvulių šerti, jis visuomet pasitikdavo. Tuomet ėjau žiūrėti. Radau netoli sodybos, prie prūdo pjautynės vietą, kraujo. Matėsi tik vieno vilko pėdos, toliau laukuose aptikom dar vieno. Šuns lavoną radom tolėliau laukuose“, – vedžiodamas po neseniai įvykdytas vilkų išpuolio vietas pasakojo Raimondas.

Jis taip pat prisiminė, kad vilkai buvo pasirodę maždaug prieš du mėnesius, tuomet papjovė ožką.

„Radau už kelių šimtų metrų tik gyvulio griaučius, po kelių dienų buvo papjautas vieno kaimyno šuo, dar po kelių – dar vieną šunį nutempė nuo būdos su visu lenciūgu“, – nemaloniais faktais dalijosi pašnekovas.

Sodybos šeimininkas tvirtino nebežinąs, kaip reiks apsaugoti kieme likusius pririštus dar du šunelius, bandys tverti tinklą. Tikisi, kad medžiotojams pavyks sumedžioti plėšrūnus.

Ir išties, vilkų surengtos skerdynės mūsų rajone jau nestebina, nes šių plėšrūnų pastebimai daugėja. Iki gruodžio 10 dienos rajone buvo sumedžioti penki vilkai, Lietuvoje 114.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px