Sūduvos metų proga – moneta

moneta lietuvos banko nuotr
Ant Suvalkijai (Sūduvai) skirto euro – tauras ir ąžuolo šakos. Lietuvos bankas nuotr.


Lietuvos bankas informuoja, kad praėjusių metų gruodžio 20 d. Sūduvos metų proga išleista proginė moneta Suvalkijai (Sūduvai). Moneta išleidžiama pusės milijono vienetų tiražu – ja bus galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse.
 
Nacionalinėje monetos pusėje – tauras herbo skyde, skydą iš abiejų pusių puošia sidabrinės ąžuolo šakelės su gilėmis, apačioje sujungtos sidabriniu kaspinu su užrašu „Vienybė težydi“. Ąžuolo šakos simbolizuoja gilią regiono istoriją, menančią pagoniškus Lietuvos valstybės laikus. Tauras šiame regione kadaise buvo plačiausiai paplitęs gyvūnas. Monetos nacionalinės pusės autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas. Monetos bendroji pusė tokia pati, kaip apyvartinių monetų, jos autorius – Luc Luycx.

Kartu su moneta išleidžiamoje el. skrajutėje dr. V. Tumėnas pristato svarbiausius Suvalkijos regiono istorinius momentus. Jis rašo, kad Suvalkijos žemėvardis išsirutuliojo iš Suvalkų vardo, nes nuo 1867 m., Kongresinėje Lenkijoje carinei Rusijai įsteigus Suvalkų guberniją, Suvalkų miestas tapo regiono centru. Šiame krašte senovėje minimi gyvenę sūdinai (Soudinos). Juos pirmą kartą 150–160 m. paminėjo graikų geografas Klaudijus Ptolemėjus „Geografijoje“.

Užnemunės vardas pirmą kartą paminėtas 1522m. Lietuvos metrikoje, tačiau gerokai siauresne prasme – kaip Lietuvos bajoro J. Jonavičiaus Zaberezinskio valdos, daugmaž apimančios dabartinę Užnemunės Dzūkiją. Manoma, kad kapsų vardas kilo dėl šnektos ypatybės vietoj „kaip“ ištarti „kap“. Kidulių apylinkėse, Šakių rajone, gyvena suvalkiečiai liocai.

Greta paplitusios suvalkiečių Suvalkijos sąvokos XIX a. pabaigoje pradėtas garsinti ir istorinis Sūduvos vardas. Visos Suvalkijos (Sūduvos) ir kapsų sostine laikoma Marijampolė, zanavykų – Šakiai, liocų – Gelgaudiškis.

Dabartyje siekiama išsaugoti abu – tiek etnografinį Suvalkijos, tiek seniausiąjį istorinį Užnemunės pavadinimą Sūduva. Valstybinė lietuvių kalbos komisija šį kraštą siūlo vadinti pasirinktinai: Suvalkija, Sūduva arba Užnemune. Pabrėžiant etnografinį regiono savitumą, labiau tinka vartoti Suvalkijos vardą, o istoriniame kontekste tinkamesnis yra Sūduvos pavadinimas

Moneta Suvalkijai (Sūduvai) išleidžiama pusės milijono vienetų tiražu, iš jų 5 tūkst. vnt. – BU kokybės specialioje numizmatinėje pakuotėje. UNC kokybės monetos keičiamos už nominalą Lietuvos banko kasose (vienam asmeniui per vieną dieną – ne daugiau kaip 125 vnt. monetų). Monetos gyventojų pinigines pasieks ir per prekybos vietas, bus naudojamos kasdieniams atsiskaitymams.

Tai ketvirtoji proginių monetų serijos, skirtos Lietuvos etnografiniams regionams, moneta. Pernai išleista 2 eurų moneta Dzūkijai, 2020 m. – Aukštaitijai, 2019 m. – Žemaitijai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.