A. Urbanavičius: „Noriu, kad būtų mažiau chamizmo“

urbanaviciusGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pernai vasaros pradžioje Plokščių parapijoje kilo nepasitenkinimas dėl projekto „Mišrių socialinių paslaugų teikimo infrastruktūros sukūrimas Šakių rajono savivaldybės Plokščių, Gelgaudiškio ir Kriūkų seniūnijose“ įgyvendinimo. Dėl pasikeitusios situacijos dar ir šiandien labiausiai nuskriaustas jaučiasi Plokščių Švč. Marijos vardo parapijos klebonas Antanas Urbanavičius, kuris vis dar tiki, jog teisybė bus atstatyta.

Nuotr. Plokščių parpijos klebonas A. Urbanavičius neatmeta galimybės, kad ši situacija bus sprendžiama ir teisiniu keliu.

Projekto trikdžiai

Beveik prie šešerius metus pagal 2004 – 2006 metų priemonę „Darbo rinkos, švietimo, profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų bei socialinių paslaugų infrastruktūros plėtrą“ Šakių rajono savivaldybės administracijai buvo pateikta kiek daugiau nei 3 mln. litų vertės projekto „Mišrių socialinių paslaugų teikimo infrastruktūros sukūrimas Šakių rajono savivaldybės Plokščių, Gelgaudiškio ir Kriūkų seniūnijose“ paraiška. VšĮ „Vilties žiedas“, savivaldybės ir Plokščių parapijos inicijuotame projekte buvo numatyta rekonstruoti tris pastatus, kurių vienas, įsigytas už vieną litą iš Plokščių žemės ūkio bendrovės, priklauso Šakių rajono savivaldybei. Savivaldybei priklausančiame name turėtų įsikurti moterų krizių namai, čia būtų teikiama psichologinė pagalba, sukuriama nuo 12 iki 20 naujų darbo vietų. Viename iš parapijai priklausančių namų turėjo būti įrengta šarvojimo salė.
 
Tačiau, kaip teigė savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, 2006 metais projektų atrankos komiteto posėdžio sprendimu šis projektas negavo finansavimo, bet buvo įtrauktas į rezervinių projektų sąrašą.

Po dviejų metų pertraukos, pasak V. Girdausko, minėtasis projektas buvo gerokai pakeistas.  Pagal VšĮ „Vilties žiedas“ ir savivaldybės naujai paruoštą projektą buvo gerokai sumažinta pati projekto apimtis ir parapijos pastatai liko nuošaly.

Ieško teisybės

Praėjusių metų vasaros pradžioje šiuo projektu domėjosi ir respublikinė spauda, kuri paviešino galimai apgauto klebono situaciją. Dar birželį Plokščių parapijoje vyko specialus susitikimas, buvo viešai aiškinamasi, kodėl du parapijos pastatai buvo išbraukti iš projekto, o paliktas tik savivaldybei priklausantis pastatas. Tačiau diskusijos taip ir liko diskusijomis.

Bet klebonas A. Urbanavičius lig šiol rankų nenuleido. Praėjusių metų pabaigoje prasidėjo susirašinėjimo maratonas, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kokios priežastys lėmė, kad parapija liko tarsi išmesta iš projekto. Klebonas raštiškai kreipėsi į VšĮ „Vilties žiedas“ direktorę L. Jurgelaitienę, Šakių rajono savivaldybę bei į LR Vidaus  reikalų ministerijos Regioninės plėtros skyriaus Marijampolės apskrities poskyrį. Kreipimuose buvo klausiama, kodėl VšĮ „Vilties žiedas“ tapo pagrindiniu projekto pareiškėju, nors pareiškėju buvo ir Plokščių parapija. Kleboną domino, kokia numatyta tolimesnė projekto vykdymo eiga ir kaip žadama panaudoti jo įgyvendinimui numatytas europines 3 mln. litų lėšas.

Telefonu kalbintas Plokščių klebonas A. Urbanavičius patvirtino, kad iš projekto parapija, kaip partnerė, buvo išbraukta jam nežinant, o projekto sąmata, anot jo, išliko ta pati – 3 mln. litų. Dvasininkas pabrėžė, kad šiame projekte įžvelgia neskaidrumų.

Tačiau Regioninės plėtros skyriaus vedėjas patikino, jog antrą kartą ruošiant projektą jis buvo sąmoningai sumažintas dėl to, kad įgyvendinus projektą savivaldybei pavyktų garantuoti projekto tęstinumą ir užtikrinti įkurtos įstaigos finansavimą ne mažiau nei penkerius metus. O šių patalpų užtektų teikti projekte numatytoms socialinėms paslaugoms. Mat šiuo laikmečiu savivaldybei kelis namus išlaikyti būtų per brangu. Projekto vertė, pasak V. Girdaukso, dabar siekia kiek daugiau nei 2 mln. litų.

Savivaldybė teikia vilčių, kad, pagerėjus ekonominei situacijai ir esant poreikiui, numatoma išplėsti socialinių paslaugų centrą bei ieškoti projektinių galimybių rekonstruoti likusius pastatus.

Pasak V. Girdausko, daug nerimo sukėlęs ir gerokai supaprastintas projektas Plokščiuose vis tik bus įgyvendintas. „Projektas yra įvertintas teigiamai. Šiuo metu yra rengiami sutarties pasirašymo dokumentai“, - teigė vedėjas.

Tvarko savo iniciatyva

Tačiau, kaip teigė klebonas A. Ubanavičiaus, šiuo reikalu vis dar domisi žurnalistai ir teisininkai. Klebonas  neslėpė, jog gali atsitikti taip, kad ši situacija bus sprendžiama ir teisiniu keliu. „Nežinau, ką mes pasieksime, bet aš noriu, kad būtų mažiau chamizmo“, - pridūrė jis.

Nepaisant neišsipildžiusių projektinių vilčių, klebonas savo ir parapijiečių iniciatyva viename iš projekto išbrauktųjų pastatų visai neseniai įkūrė šarvojimo salę. „Didžiajame pastate padarėme šarvojimo salę. Visai neseniai buvo pašarvotas pirmasis žmogus. Jau vieną pastatą naudojame. Kaip bus su kitais pastatais - pagyvensim ir pamatysim“, - kalbėjo dvasininkas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.