Pastangos lygiuotis į Europą - lieka tik pastangomis

cikana5Ema BILEVIČIŪTĖ

Lietuvoje jau ne pirmus metus yra vykdomi projektai finansuojami iš ES struktūrinių fondų, tačiau akivaizdu, jog jų kokybė tik blogėja. Tuo puikiai įsitikino Lukšių seniūnas Vidas Cikana, kuris jau seniai ieško išeities, kaip sutvarkyti po projekto įgyvendinimo likusius defektus. Projektai rašomi tam, kad Lietuva lygiuotųsi į kitas Europos šalis, o ne tam, kad menkintų savo įvaizdį. Nors iki šiol niekas į jo pastabas nereagavo, tačiau seniūnas nepasiduoda. Jis teigė, jog nenurims, kol viskas nebus tvarkoje.

Nuotr. V.Cikana jau daugiau nei metus laiko ieško būdų, kaip išspręsti iškilusią problemą ir viliasi, kad jis bus išgirstas.


Vandentiekio ir nuotekų tinklų išplėtimas

„Europos Sąjungos Sanglaudos fondas: žingsnis į mūsų gerovę“ Nemuno vidurupio baseino I paketo projektas yra pirmasis iš penkių vandentvarkos projektų, kurie įgyvendinami Lietuvoje. Pirmasis paketas buvo įgyvendintas 2004-2009 metais dvylikoje savivaldybių, tarp kurių buvo ir Šakių rajono savivaldybė. Viso šio projekto vertė siekė 221 mln. Lt (be PVM). Čia ES paramos dalis sudarė 80 proc., o likusią dalį (20 proc.) finansavo Lietuvos Respublika.
 
Šakių rajono savivaldybėje projekto statybos darbų vertė siekė apie 40 mln. Lt (be PVM). Ši suma buvo ženkliai didesnė, nei kitose savivaldybėse, todėl ir kokybė turėjo būti geresnė. Visus projektavimo darbus bei techninę priežiūrą atliko UAB „Evikta“, o galutinis paramos gavėjas buvo UAB „Šakių vandenys“. Projekte buvo numatytos keturios dalys. Lukšių seniūnas piktinasi dėl vienos iš jų: Šakių ir Lukšių vandentiekio ir nuotekų tinklų išplėtimo. Su rangovu UAB “Kamesta” 2007 m. gruodžio 15 d. buvo pasirašyta sutartis. Tada ir prasidėjo visi darbai, kurie iki šiol ne tik seniūnui, bet ir miestelio gyventojams neduoda ramybės. Įgyvendinant projektą buvo nutiesta apie 7 km vandentiekio ir 18 km nuotekų tinklų, tačiau akivaizdu, kad to neužteko. Projekto vykdytojai nepasirūpino įvaizdžio klausimu, kuris, praėjus daugiau nei metams, vis dar neišspręstas.

Vaikosi pats seniūnas

Kiekvienas seniūnas stengiasi, kad vietovė, kurioje jis dirba, būtų gražiai sutvarkyta. Juk ir vietiniams gyventojams smagiau gyventi, ir svečiams gražu pasižiūrėti. Tačiau ne visada viskas vyksta, kaip norisi. Lukšiuose po projekto įgyvendinimo darbininkai paliko daug defektų, kurie gadina visą miestelio vaizdą. Seniūnas seniai sprendžia šią problemą, tačiau veltui. „Kiek kartų reikalavau iškviesti komisijas, tačiau nieko. Rezultatas lygus nuliui ir viskas stovi vietoje“, - guodėsi V. Cikana.

Kaip mums pasakojo seniūnas, pagal projektą buvo tvarkomos kelios miestelio gatvės. „Ten turėjo būti iškasti grioviai, viskas gražiai suformuota, užpiltas juodžemis ir paslėpti šuliniai, o jūs dabar raskit kokį juodžemį. Šuliniai visi atviri, tai tik blogiau padarė“,- piktinosi jis. Ir čia dar ne viskas. Kai jau visi darbai ėjo į pabaigą ir projektas turėjo būti priduotas, niekas nepakvietė seniūno, nors privalėjo. „Aš ir turėjau ten dalyvauti, juk turiu patvirtinti, ar gerai darbai atlikti, ar blogai.  Tada vieni priėmė ir aš dabar turiu juos gaudyti, kad ištaisytų padarytas klaidas“,- teigė seniūnas.

Kiek mums žinoma, projekte yra numatytas garantinis laikotarpis. Todėl, kol jis dar nepasibaigęs, darbų vykdytojai privalo atvažiuoti ir ištaisyti padarytas klaidas, kurios matosi akivaizdžiai. Čia yra ES finansuojamas projektas, todėl seniūnui nepriklauso rūpintis kitų vykdomais darbais. Pasak V.Cikanos, tas pats rangovas UAB “Kamesta“ prieš kurį laiką vykdė ir atliekų sąvartyno uždarymo darbus. Po visų darbų seniūnas su raštu ėjo net į savivaldybę, kad sunkūs sunkvežimiai kelią sugadino. Tačiau jo vėl niekas neišgirdo.

Praėjusią savaitę vykusiame seniūnų susirinkime V.Cikana visiems išreiškė savo nepasitenkinimą. Administracijos direktoriui Juozui Puodžiukaičiui nieko neliko tik pasikalbėti su UAB „Šakių vandenys“ direktoriumi Vaidu Litinsku. Kadangi ši bendrovė yra galutinė paramos gavėja, direktorius per savaitę privalėjo sudaryti defektų ištaisymo komisiją, nes dabar situacija išties liūdna. Seniūnui skambina vietos gyventojai ir skundžiasi, kad darbininkai iškasė griovius, paliko aukštus šulinius, dėl to net žolės neina nupjauti. „Tai aš jiems sakau, kad kažkada tvarkys, tačiau kaip niekas nieko nedaro, taip nedaro“,- pasakojo V.Cikana. Paradoksalu, tačiau tie, kurie skiria lėšas galvoja, jog darbai atliekami gerai. Kitose šalyse viskas yra gražiai sutvarkoma iki galo ir tik tada pradedamas įgyvendinti naujas projektas.

Darbai prasidės, bet ar tikrai?

Šią savaitę pasiteiravome UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus ar pavyko išspręsti problemą. „Antradienį po pietų su dviem UAB „Kamesta” atstovais ir administracijos direktoriumi vyko susitikimas. Visi sutarėme, kad nuo kitos savaitės bus pradėti taisymo darbai“,- teigė V.Litinskas. Dabar belieka tikėtis, kad darbai bus pradėti, nors jau kartą komisija buvo sudaryta, tačiau nieko nesutvarkė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.