Gabiems rajono moksleiviams – fondo parama

viltis_vikondaGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį rajone viešėjo labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ atstovė Roberta Navagrudskienė. Įgyvendinant projektą „Žemės šviesa“, aplankytos keturios rajono šeimos, kuriose auga 19 įvairaus amžiaus vaikų, ir suteikta finansinė parama sunkiau besiverčiančių šeimų atžalų mokymuisi bei tobulėjimui.

Nuotr. Fondo savanorė I. Navagrudskienė (dešinėje) bendravo su paramos prašančiais studentais. Būsima odontologė Aistė džiaugėsi, kad mokslams skirti pinigėliai papildys jos banko sąskaitą.

Spręs, kiek paremti

Savanorės R. Navagrudskienės atstovaujamas fondas projektą „Žemės šviesa“ pradėjo įgyvendinti 2005 metais. Jo dėka remiami sunkiai gyvenančių kaimo šeimų vaikai, motyvuotai siekiantys mokslo. Pinigai skirti jų tobulėjimui, platesnių galimybių atsivėrimui, galbūt užmokesčiui už mokslą, reikiamų priemonių įsigijimui ir pan. Praėjusiais metais fondo parama buvo suteikta dviem rajono moksleivėms, o šiais metais pagelbėta net keturioms šeimoms, kuriose auga šeši studentai ir 13 mokyklinio bei jaunesnio amžiaus vaikų. R. Navagrudskienė apsilankymo dieną nei šeimoms, nei spaudai negalėjo įvardinti, kokia finansinė parama bus suteikta. „Dabar susitinkame su šeimomis, užpildome dokumentus, prašymą. Paskui posėdyje spręs, kam kokią paramą suteikti. Bus atsižvelgiama į tai, kur ir ką studentas studijuoja, kokiomis sąlygomis bei kokio dydžio šeimoje jis gyvena“, - aiškino „Viltis – Vikonda“ savanorė. Ji minėjo, kad šie niuansai turėtų paaiškėti per savaitę ar dvi. Tose šeimose, kur paramos reikėjo mokyklinio amžiaus vaikams, prašymus paramai pildė mamos, kitose - pagalbos prašė patys studentai.
 
Šeima – rekordininkė

Kaip įvardijo šeimose lankęsi svečiai, šeima rekordininke galima vadinti Angelės ir Benjamino Kardauskų šeimą iš Paluobių. Joje auga septyni vaikai, iš kurių trys studentai, o jauniausiam sūnui – aštuoneri metai. Šeima gyvena kaimiškai, yra tvarkinga, tačiau sudėtinga finansinė padėtis, nes abu tėvai bedarbiai. Nors paluobiškiai gyvena sunkiai, tačiau iš paskutiniųjų vaikus leidžia į mokslus. Patys vaikai taip pat nesnaudžia ir, pasitaikius galimybėms, vasarą uždarbiauja, kad prasidėjus mokslo metams galėtų tęsti studijas. Kambario sienos nukabinėtos Padėkos raštais, nes vaikai gabūs ir moksle yra nemažai pasiekę. Vyriausioji, 22-ejų Aistė – būsima odontologė, Ugnė – antrojo kurso taikomosios matematikos studentė, o Aidas – trečiakursis miškų ūkio studentas.

Iš pašalpų gyventi nenori

Nelengva ir Elvyrai Matijošaitienei, gyvenančiai Mišiurkės kaime, Šakių seniūnijoje. Išsituokusi moteris viena augina tris sūnus – penkiolikmetį, vienuolikmetį ir devynmetį. Visi vaikai pareigingi, atsakingi, puikiai mokosi ir padeda buityje. Mama Elvyra juokavo, kad mažasis net ir sirgdamas nenori praleisti pamokų. „Suteikta parama juos tik dar labiau paskatins mokytis ir siekti savo tikslų“, - džiaugėsi moteris. Nors finansinė padėtis tikrai sunki, mokykloje vaikai visuomet tvarkingi. Tvarkos, puoselėjamos aplinkos negalima nepastebėti ir namuose. Elvyra, kiek išgali, stengiasi atžaloms suteikti kuo komfortiškesnį gyvenimą. Gyvenusi iš socialinės pašalpos tik pasitaikius progai įsidarbino Briedžių kaimo parduotuvėje. Nors atstumas iki darbo nemažas, moteris per daug nedejuoja. „Negi gyvensi tik iš pašalpų. Metus gyvenau. Daugiau nenoriu“, - tikino trijų vaikų mama. Kadangi mokykloje nuo rugsėjo įvedamos uniformos, vienišai mamai iškart įsigyti tris – nemažas galvos skausmas, tad tikimasi, kad fondo paramos užteks ne tik joms, bet ir kažkam daugiau.

Parama – dar dviem šeimoms

Fondo paramos sulaukė ir dar viena tvarkingai gyvenanti, išsituokusi moteris - šešis vaikus auginanti Edita Baublienė iš Griškabūdžio seniūnijos. Vyriausias sūnus – Klaipėdos universiteto pirmakursis, kiti įvairaus amžiaus moksleiviai ir moksleivės, o mažiausias šeimos džiaugsmas – pusantrų metukų berniukas. Šiuo metu moteris augina sūnelį, tačiau anksčiau taip pat negyveno  tik iš pašalpų, o užsidirbdavo fermose dirbdama melžėja. „Didžiausia suma bus skirta studentui, o paskui mažėjimo tvarka ir kitiems“, - aiškino fondo savanorė.

Paskiausiai svečiai apsilankė Daivos ir Gintauto Tamuliavičių šeimoje Bizierių kaime, Šakių seniūnijoje. Čia „Vilties – Vikondos“ parama bus skirta prisidėti prie būsimos antrakursės Sonatos taikomosios istorijos, trečiakursės Eglės socialinės pedagogikos mokslų. Jauniausias sūnus – būsimas dvyliktokas, vis dažniau susimąstantis apie finansų studijas. Merginos stengiasi mokytis kuo geriau, kad nereikėtų mokėti už studijas. Tad kad ir kokio dydžio parama studentėms atiteks – tai bus nemažas indėlis siekiant užsibrėžtų tikslų.

Su labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ savanore R. Navagrudskiene šeimose lankėsi gana gausi Darbo partijos delegacija – Seimo nariai Vytautas Gapšys ir Gintautas Kniukšta, EP nario Viktoro Uspaskich  asistentė rajone Dinara Gudaitienė bei Darbo partijos Šakių skyriaus pirmininkas Antanas Litvinas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.