MAATC padės išspręsti rūšiavimo iššūkį

konteineriaiSima KAZARIAN
 
Nors Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras nuolatos ragina gyventojus rūšiuoti ir ateityje ketina taikyti net pinigines nuobaudas, gyventojai, savo ruožtu, rūšiavimui prašo sudaryti tinkamas sąlygas. Panašu, kad jų prašymas bus išgirstas.
 
Nuotr. Sprendimą padiktavo realybė – nesant rūšiavimui palankių sąlygų, žmonės nerūšiuoja, o Marijampolės sąvartynas pildosi labai greitai.
 
Į atliekų tvarkymo centrą kreipėsi lukšietė, kuri teigė, kad toje miestelio vietoje, kurioje gyvena jos močiutė, nėra stiklo ir plastiko konteinerių. Rūšiavimas esamomis sąlygomis ne vienam pensininkui prilygsta iššūkiui. „Mano močiutė yra pensininkė, aplinkui gyvena negalią turintys žmonės, yra kaimynės, kurioms nustatytas neįgalumas. Jos turi apsikrauti pundais ir vežti atliekas į miestelio centrą, kuriame konteineriai stovi net dviejose vietose: prie parduotuvės ir už kelių šimtų metrų, prie kultūros namų. Tačiau ne visi vyresnio amžiaus žmonės turi mašinas, dažnai stiklo prikrautus krepšius tenka tiesiog nešti. Tačiau ką daryti, kai žmogus pats vos paeina? Vasarą dar yra lengviau, tačiau atėjo žiema, oro sąlygos blogos, kelias apsnigtas, slidus. Pensininkas ir taip vos paeina, nekalbant apie tai, kad dar turi neštis krepšius. Mes esame už rūšiavimą, tačiau kol kas tam nėra sąlygų. Į Marijampolės apskrities atliekų centrą jau kreipiausi prieš keletą mėnesių, dabar vėl skambinau ir tikiuosi, kad konteineriai bus pastatyti. Kitaip reikalauti iš senų ir ligotų žmonių, jog jie rūšiuotų, kai tokius atstumus tenka nešti šiukšles, manau, yra nesąžininga“,- įsitikinusi moteris.

Ne paslaptis, kad dauguma šią problemą sprendžia paprastai – tiesiog nerūšiuoja. Kol kas ne tik rajonas, bet ir visa Lietuva atliekų rūšiavime dar atsilieka nuo kitų Europos šalių.

Problemą žada išspręsti

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro ryšių su visuomene atstovė Liucija Burbienė teigė, kad šiai problemai sprendimas jau numatytas: jau šių metų pavasarį kiekviena individuali namų valda turėtų turėti po atskirą antrinių žaliavų konteinerį: „Dabar yra nupirkta tūkstantis konteinerių, jie bus pastatyti Marijampolės savivaldybėje, o pavasarį turėtų atkeliauti dar 19 tūkstančių konteinerių, skirtų visiems apskrities rajonams. Tokio kiekio, mūsų skaičiavimu, turėtų pilnai pakakti visiems Marijampolės apskrities individualių namų valdų savininkams. Kol kas jie bus skirti plastikui, popieriui, metalui, taigi stiklą vis tiek dar reikės nešioti. Ateityje numatoma, kad greta privačių namų valdų atsiras ir stiklo konteineriai.“ Gyventojų piniginei tai neatsilieps, mokestis už atliekų išvežimą nekils, žada Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras.

Pavasarį gyventojų laukia ir daugiau naujovių – greta individualių namų valdų atsiras ir kompostavimo dėžės arba kompostavimo konteineriai. Jei gyventojas rinksis kompostavimo dėžę – papildomai mokėti jam nereikės, nes į ją metamas bioatliekas naudos savo ūkyje. Jei gyventojas rinksis konteinerį, iš kurio atliekos bus išvežamos, teks mokėti ir papildomą mokestį.

Retai apgyvendintas rajonas

Dabartinė situacija, kuomet trūksta konteinerių, yra labai opi tokiuose retai gyvenamuose rajonuose, kaip Šakių. Pasak L. Burbienės, ministerija yra nustačiusi, kad 500 gyventojų turi tekti vienas antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių komplektas. „Pas mus yra netgi geriau, nes vienas komplektas tenka 300 gyventojų. Tačiau gyventojų tankumas yra retas ir suprantame, kad jiems nepatogu. Todėl nusprendėme padidinti konteinerių kiekį“,- pasakojo L. Burbienė.

Sprendimą padiktavo realybė – nesant rūšiavimui palankių sąlygų, žmonės nerūšiuoja, o Marijampolės sąvartynas pildosi labai greitai. „Buvo planuota, kad jis užsipildys per 20 metų, tačiau per pirmus penkerius metus jau užpildyta pusė sąvartyno. Reikia kažko imtis, todėl jau dabar jis yra plečiamas“,- kalbėjo L. Burbienė.

Beje, Aplinkos ministerija per 2014 metus turi įgyvendinti užstato sistemą. Už priduotą plastiką, skardines, stiklą gyventojai turėtų gauti pinigus. „Kalbėta ir apie tai, kad depozitas už butelį galėtų būti netgi 1 litas. Sumokėję tokį mokestį žmonės būtų suinteresuoti pinigus atgauti ir nunešti butelį priduoti“,- mano Liucija Burbienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.