Prioritetas – tiksliesiems mokslams

svietimo posedis bubleliuose
Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėja Marija Jurgilienė kalbėjo, kad ir profesinis mokymas neišvengia pokyčių, todėl į mokymo turinį nuolat įtraukiamos naujovės. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį pirmadienį Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje vyko rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarimas. Jame pristatyta jaunųjų šaulių veikla, aptartas asmens duomenų apsaugos įstatymas ir kiti klausimai.
 
Kolegas pasveikinusi Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėja Marija Jurgilienė išsakė pastebėjimą, kad toks susitikimas buvo kone prieš 12 metų. Marijampolės profesinio rengimo centras gyvuoja jau daugiau nei 20 metų, pasitarime dalyvavęs centro direktorius Gražvydas Juodišius kalbėjo apie naujoves – ateityje bus siūloma gimnazijose besimokantiems vaikams tuo pat metu profesinio rengimo centre įgyti ir profesiją.

Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas ats. kpt. Kęstutis Pileckas atvyko į pasitarimą turėdamas tikslą rajono švietimo vadovus supažindinti su jaunųjų šaulių veikla ir galimybėmis rajono mokykloms prisijungti prie šaulių veiklos. Mūsų rajone jaunųjų šaulių būreliai veikia Šakių „Žiburio“ ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijose, „Varpo“, Gelgaudiškio bei Kidulių mokyklose. Pasak K. Pilecko, pirmi žingsniai įkurti būrelį – vadovo paieškos.

Patirtimi apie jaunųjų šaulių veiklą dalinosi mūsų ugdymo įstaigų vadovai. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius pasakojo, kad jaunųjų šaulių būrelį lanko 35 mokiniai (kartu su Sintautų pagrindinės mokyklos jaunaisiais šauliais), iš kurių pusė yra mergaitės. Jaunieji šauliai tradiciškai dalyvauja Sausio 13-osis bėgime Vilniuje, Vasario 16-osios eisenoje Kudirkos Naumiestyje, įvairiuose žygiuose bei vasaros stovyklose. Nuo 2016 m. Kidulių pagrindinėje mokykloje ir Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriuje organizuojama Kidulių krašto jaunojo kario rengimo programa, kuriai vadovauja laisvieji mokytojai: dim. vir. Gintautas Dulaitis ir ats. vyr. serž. Zigmas Dangėlas. Pasak Kidulių pagrindinės mokyklos laikinojo direktoriaus Roberto Sako, būrelio veikloje dalyvauja 46 mokiniai, ši programa orientuota į aktyvų gyvenimą mėgstančius 11–18 metų moksleivius.

Pasitarime aptarti ir pamokų lankomumo klausimai. Nuo praeitų metų rugsėjo mėnesio buvo atsisakyta gydytojų pažymų, kuriomis buvo pateisinamos dėl ligos švietimo įstaigose praleistos pamokos. Švietimo įstaigų vadovų buvo teirautasi, kaip tai atsiliepė mokinių lankomumui, ar nebūta tėvų piktnaudžiavimo atvejų. Šiuo klausimu kalbėjusi Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė paminėjo, kad, lyginant su 2018 m. pirmais penkiais mėnesiais, nuo šių mokslų metų pradžios iki sausio pabaigos lankomumas pagerėjo. Anot direktorės, geresniam lankomumui įtakos turėjo 2018 m. lapkričio mėn. supaprastintas higienos normos reikalavimas.

Apie Kriūkų ir Lekėčių situaciją kalbėjusi šių įstaigų vadovė Lilija Liutvinienė pastebėjo, kad, palyginus praeitų mokslo metų duomenis su dabartiniu pusmečiu, minėtose įstaigose nepateisintų pamokų daugiau.

„Pasigendame didesnės tėvų atsakomybės laiku informuoti apie vaiko neatvykimą į ugdymo įstaigą“, – sakė L.Liutvinienė.

Susirinkime kalbėjęs rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius ragino švietimo įstaigas dalyvauti Mokyklų edukacinių erdvių konkurse. Specialistas pagyrė rajono pagrindines mokyklas, kurių mokiniai aktyviai dalyvavo gamtos ir tiksliųjų mokslų olimpiadose. Anot G. Demeniaus, daugiau moksleivius olimpiadoms būtų galima ruošti per neformalųjį ugdymą. Jis pastebėjo, kad iš mokyklose veikiančių 183 būrelių tik trys susiję su matematika, penki – su gamtos mokslais.

„Tikrai mes daug šokam, sportuojam, lipdom, kalam... Gamtos ir tikslieji mokslai turėtų tapti prioritetu kiekvienoje ugdymo įstaigoje, o dabar daugelyje ugdymo įstaigų prioritetas – kultūra ir menas. Pavyzdžiui, reitinguojant savivaldybes imamas vienas rodiklis – dešimtos klasės matematikos rezultatai... ir mes atsiduriame dugne“, – tokį požiūrį išsakė rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, kuris detaliau paanalizavo Politinių partijų susitarimo dėl Lietuvos švietimo projektą.

Vicemeras svarstė, kad mokyklos turėtų daryti viską, kad prie jų esančius darželius lankančių vaikų tėvai neišvežtų jų į kitas mokyklas.

„Mes kariaujame dėl kiekvieno vaiko mokyklose, o eilės yra į darželius. Kažkaip nesusiveda galai“, – stebėjosi vicemeras.

Švietimiečių susirinkime kalbėta ir duomenų apsaugos klausimu. Kas privalu ugdymo įstaigoms, detaliau paaiškino UAB „SDG“ atstovė Greta Undraitienė. Kad rajono ugdymo įstaigos turėtų reikiamą dokumentaciją, buvo prašyta, kad savivaldybė inicijuotų ir būtų surengti pradiniai mokymai visoms ugdymo įstaigoms duomenų apsaugos klausimais, nes minėtos bendrovės paslaugos nėra pigios.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.