Šakių TAU pradėjo mokslo metus ir šventė penkerių metų veiklos sukaktį

tau atidarymas
Šakių trečiojo amžiaus universiteto studentai Šakių kultūros centre šventiškai pradėjo šeštuosius mokslo metus. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 1 d. Šakių trečiojo amžiaus universitetas (TAU) pradėjo šeštuosius veiklos ir mokslo metus. Ta proga gausiai Šakių kultūros centre susirinkusius studentus sveikino TAU steigėjai. Apie prabėgusių penkerių metų veiklas, naujųjų mokslo metų planus mintimis pasidalino Šakių TAU rektorė Margarita Liukaitienė.

„Net šiurpuliukas bėga kūnu, nes, planuodami šią šventę, nežinojome, ar sulauksime penkių, penkiolikos, penkiasdešimties studentų. Bet labai smagu, kad šiandien salė užimta tiek, kiek galima ją užimti. Džiugu buvo išgirsti iš jūsų dar prieš renginį sakant – aišku, kad universitetą lankysim“, – tokiomis mintimis Šakių TAU mokslo pradžios renginį pradėjo universiteto rektorė M. Liukaitienė.

Šakių TAU švenčia ir penkerių metų gyvavimo jubiliejų. Rektorė trumpai apžvelgė tuos prabėgusius metus. Pasak M. Liukaitienės, pirmieji mokslo metai truko dvejus metus, vėliau dėl pandemijos teko dirbti trejus metus. Nuo pat pradžių norinčiųjų studijuoti skaičius viršijo lūkesčius. Studijuoti pradėjo 270 šakiečių. Kitais metais universiteto fakultetų veikloje panoro dalyvauti daugiau kaip trys šimtai studentų.

„Mes įteikėme 524 diplomus. Dar paskaičiavau, kad per pirmuosius dvejus metus turėjom 137 renginius, o per antrąjį laikotarpį –122, tai vidutiniškai 52 renginiai per metus. Jau aš neskaičiuoju ekskursijų po gimtąjį kraštą, Lenkiją, Latviją. Tapome Nacionalinės TAU ir Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos nariu“, – pasakojo M. Liukaitienė, pridurdama, kad universitetas dalyvauja suaugusiųjų švietimo savaitės renginiuose ir organizuojamuose konkursuose.

Pasak M. Liukaitienės, ateinančius dvejus metus studentai nebus skirstomi pagal fakultetus (išskyrus anglų kalbos besimokančius).

Rektorė pasidžiaugė, kad universiteto veiklą palaiko rajono savivaldybės taryba ir meras Edgaras Pilypaitis. Jis padėkos raštus už švietimiečių bendruomenės telkimą, už idėjas ir ryžtą jas įgyvendinti įteikė šešioms savo darbą mylinčioms ir jį išmanančioms dekanėms: tai istorikei Astai Urbaitienei (Istorijos-filosofijos fakultetas), logopedei Dianai Jazukevičienei (Psichologijos fakultetas), lituanistei Danutei Aniulienei (Kalbų fakultetas), geografei Birutei Bendoraitienei (Gamtos fakultetas), dorinio ugdymo mokytojai Odetai Vasiliauskaitei (Kultūrologijos fakultetas), technologijų specialistei Vilmai Frančiakienei (Menų fakultetas), bei TAU rektorei M. Liukaitienei.

Šakių TAU lankytojus su mokslo metų pradžia sveikino vicemeras Darius Jakavičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, kuris, beje, dar neseniai mokė studentus vokiečių kalbos. D. Aštrauskas skyriaus padėkos raštus įteikė TAU projektų koordinatorei Jurgitai Bernotienei bei Kalbų fakulteto dėstytojams Liudui Jurgaičiui, Raimondai Navickienei, Audronei Cibulskienei bei Ilonai Martinkaitienei.

Vienas iš steigėjų, gydytojas Algirdas Klimaitis pasidalino tokia mintimi, kad per pandeminį laikotarpį jis atrado ir džiugių dalykų – išmoko pastebėti žmogaus akis. Pasidžiaugė, kad Šakių TAU tapo neatsiejamas rajono kultūriniame gyvenime. O ateityje viena iš universiteto krypčių galėtų būti filosofijos mokslas.

Šakių TAU rektorė M. Liukaitienė renginio pabaigoje dėkojo visiems, prisidedantiems prie sklandaus universiteto gyvavimo – studentams, savanorėms dekanėms, dėstytojams: Audronei ir Algimantui Vorevičiams, Ligitai Kajackienei, Alvydui Grinkevičiui, Giedriui Rinkevičiui, Mindaugui Pauliukui, Lolitai Rūgytei, Aušrai Jakavičienei, Jūratei Šnipienei, Saulenai Valatkaitienei, Jurgitai Martinaitienei, Jolantai Laurinaitienei, Gražinai Kazarian, Birutei Ambraziūnienei, Gražinai Žemaitienei, Aušrai Mockevičiūtei, Dariui Martinkevičiui, Jonui Valaičiui.

M. Liukaitienė džiaugėsi ir savų žmonių palaikymu: nė karto, į ką būtų besikreipta – pasieniečius, muziejininkus ar dailininkus – nebuvo atsakyta neigiamai.

Ji dėkojo ir Šakių viešosios bibliotekos, Zanavykų muziejaus, Šakių jaunimo, kūrybos ir sporto centro, Meno mokyklos kolektyvams, „Žiburio“ gimnazijos vadovei Jūratei Mozūraitienei bei savo mamai, lankančiai universitetą.

Senjorus sveikino Šakių cirko mokyklos jaunimas, dovanojo nuotaiką, muziką, energiją ir šypsenas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.