Kas nesąžiningi – vairuotojai ar pareigūnai?

policija
Nuotr. Vis dažniau vairuotojai skundžiasi policijos pareigūnų veiksmais ir teigia, kad pareigūnai piktnaudžiauja tarnyba.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvos policijos šūkiu „Ginti. Saugoti. Padėti“ po incidento su policijos pareigūnais suabejojo vienas rajono gyventojas. Beveik dvidešimt metų vairavimo stažą turintis vairuotojas Gintaras Rudzevičius teigia, kad jam neteisingai buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir paskirta 15 eurų bauda. Tiesa, kalbų, kad policijos pareigūnai viršija savo įgaliojimus, tekę girdėti ir daugiau. Tai liudija ir šakiečių pasisakymai socialiniuose tinkluose.

Esu nekaltas

„Niekad nieko panašaus nesu rašęs, bet taurė perpildyta... Šakių mieste, prie kultūros centro, sustabdė, kiek supratau iš nerišlios kalbos, policijos ekipažas iš Marijampolės. Paprašė dokumentų ir pasakė, jog sustabdė dėl to, kad vairavau neprisisegęs saugos diržo, nors jis buvo prisegtas. Jie išdygo iš neaišku kur. Kai nesutikau su pažeidimu, iš pareigūnų sulaukiau grasinimų, kad dar būsiu nubaustas ir už avarinį ženklą (kurį buvau įjungęs) bei kitus pažeidimus (kurių nebuvo ar nespėjo sugalvot)“, – tokią bėdą socialiniame tinkle „Facebook“ išsakė vairuotojas.

Susitikus su minėtu vairuotoju, Adomiškių kaimo (Lukšių sen.) gyventoju Gintaru Rudzevičiumi, vyriškis neslėpė nepasitenkinimo tokiu policijos pareigūnų darbu ir detaliai papasakojo sausio 11 d. įvykius. Apie 15 val. G. Rudzevičius vairavo automobilį „Seat Alhambra“ Bažnyčios gatve, kai pamatė paskui važiuojantį policijos automobilį su įjungtais švyturėliais, jis užsuko į Nepriklausomybės gatvę ir sustojo, įjungė avarinį šviesos signalą.

„Priėjusi pareigūnė paklausė, ar žinau, už ką buvau sustabdytas. Ir pasakė, kad nesegėjau saugos diržo. Aš tam paprieštaravau ir pasakiau, kad segėjau ir su tokias kaltinimais nesutinku. Tuomet priėjo kitas policijos pareigūnas ir pradėjo draskytis – ach tu nesutinki! Ir paėmę dokumentus nuėjo į tarnybinį automobilį. Lyg kokiu recidyvistu pasijaučiau“, – įvykius pasakojo G. Rudzevičius ir pridūrė, kad pamatęs, jog pareigūnai išjungė švyturėlius, jis taip pat išjungė avarinį šviesos signalą. Pasak jo, po keliolikos minučių sugrįžę pareigūnai pradėjo dar grasinti, kad jei jis nesutinka su pateiktu pažeidimu, tai jie dar „uždės baudą“, kam avarinį išjungęs.

„Rašykit ką norit, bet po protokolu nepasirašysiu“, – savo laikėsi G. Rudzevičius.

Tuomet policijos pareigūnas paaiškino, kad už transporto priemonės vairavimą neprisisegus diržų jam skiriama 15 eurų bauda.

„Grąžindamas dokumentus policijos pareigūnas su ironija pareiškė – vis tiek aš neįrodysiu, kad su diržu važiavau“, – atvirai dėstė G. Rudzevičius.

Daugiausiai pažeidėjų

Internete pasirodžius informacijai, žmonės pliekė policijos pareigūnus, kad šie ne vieną vairuotoją yra nubaudę nepagrįstai.

„Tai tikras reketas prisidengus policijos uniforma. Policijoje vyrauja anarchija, diktatūra, pilna žodžio prasme – reketas. Naktiniai jų reidai, ne kas kita, kaip baudų rinkliava, o ne pagalba žmonėms. Dabartine policija turi šūkį – Gąsdinti. Bausti. Lupti“, – „Facebok“ rašė žmonės.

Jie negaili ir patarimų, kad tokiais atvejais reikėtų kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją arba televiziją. Kiti pataria įsigyti vaizdo registratorius arba pokalbius su policija įrašinėti. Komentatoriai apibendrindami aprašytą situaciją padaro išvadas: „Nu jau čia virš visko, ne policija saugo mus, o mes jų turim saugotis.“

Tiesa, yra tekę girdėti, kad policijos pareigūnai baudžia, nors žmogus sako, jog pažeidimo nepadarė, ne tik dėl diržų nesegėjimo, bet ir kalbėjimosi telefonu. Tik dažniausiai tokie atvejai nutylimi.

Komentuodamas Marijampolės apskrities policijos pareigūnų darbą mūsų rajone Rolandas Gylys, Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kelių policijos skyriaus viršininkas, buvo diskretiškas.

„Vertinant faktinius duomenis, kai Kelių policijos skyriaus pareigūnams tenka dirbti Šakių rajono savivaldybės teritorijoje, verta pastebėti, kad šio rajono gyventojai vieni iš nedrausmingiausių eismo dalyvių Marijampolės apskrities teritorijoje ir smulkius kelių eismo taisyklių pažeidimus vertinantys kaip mažareikšmius, todėl principingus pareigūnų veiksmus vertina kaip perteklinius. Paminėsiu tik faktą, kad Marijampolės AVPK Kelių policijos skyriaus pareigūnai per 2016 m. pagal saugos diržų naudojimo tvarkos pažeidimus nustatė daugiau kaip 2500 pažeidimų“, – teigė R. Gylys ir palyginimui pateikė keletą faktų: Tauragės AVPK kelių policijos skyrius nustatė virš 1000, Telšių AVPK kelių policijos skyriaus pareigūnai tik apie 300 tokių atvejų.

Kreiptis į teismą

Paprašytas įvertinti vairuotojo ir policijos pareigūnų incidentą, Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis teigė, kad visuomet yra žmonių, kurie įsitikinę, kad policija baudžia be pagrindo ar net už nepadarytus pažeidimus.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad gyvename teisinėje valstybėje, kur įstatymai galioja visiems vienodai, su pažeidimais nesutinkantys žmonės pažeidimus nustatyta tvarka gali ginčyti tiek pažeidimo nagrinėjimo metu, tiek ir paskyrus nuobaudą“, – komentavo M. Akelaitis.

Jo pateiktais duomenimis, per 2016 m. Šakių rajono PK pareigūnai administracinėn atsakomybėn traukė daugiau kaip 3700 asmenų, tačiau asmenų atžvilgiu nutrauktų bylų buvo labai mažai.

Redakcijai pavyko išsiaiškinti ir pareigūno, surašiusio administracinio nusižengimo protokolą, pavardę – tai Marijampolės AVPK Kelių policijos skyriaus kelių patrulių 2-ojo būrio vyriausiasis patrulis Mantas Lapienis. Ar G. Rudzevičius apskųs priimtus nutarimus administracinio nusižengimo byloje, sakė dar neapsisprendęs, nors baudą jau sumokėjo. Vyriškis mano, kad policijos automobilyje įrengtų vaizdo registratorių medžiaga atskleistų visas kortas.

„Einu į viešumą, nes noriu, kad visuomenė sužinotų, jog yra nesąžiningų ir nekompetentingų policijos pareigūnų. Jie ir toliau taip darys“, – atviravo G. Rudzevičius ir prisiminė, kad policijos pareigūnai atsisveikindami palinkėjo, kad Gintaro sąžinė prabustų ir jis baudą sumokėtų.

Saugos ir toliau

„Dar kartą pasikartosiu, kad Marijampolės kelių policijos skyriaus pareigūnai vertindami padaromus kelių eismo taisyklių pažeidimus ir ateityje bus aktyvūs, dėmesingi ir principingi bei siekiantys apsaugoti administracinius nusižengimus darančius asmenis nuo skaudžių pasekmių eismo įvykių metu“, – teigė Marijampolės AVPK Kelių policijos skyriaus viršininkas R. Gylys.

Jis kvietė gyventojus nelikti abejingus pareigūnų piktnaudžiavimo atvejams ir pranešti Marijampolės AVPK Imuniteto skyriaus viršininko pareigas einančiam Gintarui Čekanavičiui – el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. (tel. 8 700 60 382) arba tinklalapyje epolicija.lt.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.