Ieškodamas tiesos bendruomenės centras rankų nenuleidžia

leleiviene ilona1
Barzdų seniūnijos bendruomenės centro pirmininkė Ilona Leleivienė sako: dėl tiesos kovos iki galo, bendruomenė iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ketina prisiteisti ne tik patirtą finansinę, bet ir neturtinę žalą. D. Pavalkio nuotr.


Barzdų seniūnijos bendruomenės centras prieš trejus metus pradėjo ieškoti tiesos dėl jų pateikto ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) netinkamai įvertinto projekto. Po teismų maratono, kuris baigėsi barzdiečių naudai, šį spalį bendruomeniečių viltys žlugo, kai ministerijos kancleris pareiškė, kad lėšų Barzdų projektui neliko. Bendruomenė rankų nenuleidžia, kreipėsi į teismą ir prašo priteisti bendruomenės centrui turtinę ir neturtinę žalas.
 
Barzdų seniūnijos bendruomenės centras dar 2016 m. SADM pateikė projektą „Barzdų seniūnijos bendruomenės centro veiklos stiprinimas“. Tačiau vietoj prašomų beveik 12 tūkstančių eurų ministerija skyrė tik 1 tūkst. 49 eurus. Tuomet bendruomenės centras pateikė skundą Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kuri konstatavo, kad SADM, skirdama lėšas barzdiškių projektui, elgėsi neobjektyviai ir įpareigojo SADM iš naujo vertinti projektą. Tiesos paieškos persikėlė į teismus: Vilniaus apygardos administracinis teismas 2017 m. balandžio 20 d. sprendimu įpareigojo ministeriją iš naujo nagrinėti projekto tinkamumą finansuoti. Šį sprendimą SADM apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šio teismo teisėjų kolegija šių metų kovo 28 d. nutarė Vilniaus apygardos administracinio teismo 2017 m. balandžio 20 d. sprendimą palikti nepakeistą, o atsakovo SADM apeliacinį skundą atmesti. Šių metų rugsėjo 30 d. į posėdį rinkosi SADM komisija ir persvarstė Barzdų projekto paraiškoje pateiktų įkainių tinkamumą ir pagrįstumą ir vienbalsiai pripažino, kad Barzdų seniūnijos bendruomenės centro projekto paraiška yra finansuotina ir įpareigojo SADM kanclerį pasirūpinti dėl lėšų skyrimo.

Tačiau spalio mėnesį ministerijos kancleris pareiškė, kad Barzdų projektui lėšų neliko ir finansavimas bendruomenės centro projektui nebus skirtas. Motyvuojama, kad priemonės įgyvendinimo laikotarpis yra pasibaigęs.

„Nesuprantu, kodėl ministerijos sudaryta komisija nusprendė skirti finansavimą projektui, tačiau vienas kancleris parašo, kad neskirti. Mano supratimu, tai prasilenkia su sveiku protu. Suprantu, kad tų pinigų toje priemonėje galbūt nėra, bet čia jau jų, ne mūsų reikalas“, – svarstė Barzdų seniūnijos  bendruomenės centro pirmininkės Ilona Leleivienė.

„Į SADM nerašom jokio projekto ir nesiruošiam kol kas rašyti, mes praradom tikėjimą, kad ministerija stengiasi padėti bendruomenėms“, – sakė I. Leleivienė.

Pasak pirmininkės, bendruomenės taryba nusprendė kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir prašo SADM kanclerio sprendimą dėl Barzdų bendruomenės centro projekto finansavimo pripažinti neteisėtu ir jį panaikinti bei prisiteisti turtinę (11 tūkst. 997 eurų) ir neturtinę žalą.

„Jau teismo prašome priteisti ir moralinę žalą, procesas užsitęsė kelerius metus, ministerijos klaidos įrodytos, mūsų niekas net neatsiprašė. Todėl kovosime dėl tiesos iki galo. Jaučiam rajono savivaldybės palaikymą, tik pasigedom to iš Šakių bendruomenės centrų asociacijos“, – kalbėjo I. Leleivienė.

Taigi teismų karuselės ratas vėl įsisuka, Barzdų bendruomenė tiki, kad tiesa yra, kokia ji bus, paaiškės jau kitais metais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.